Klus tips & tricks: Kozijnen schilderen

header

Het was weer klustijd! Met de lente komen onze kluskriebels los, dus er is kans dat je meer van dit soort artikelen zal gaan zien (of niet, misschien liggen we liever in het gras dan dat we gaan klussen). Afgelopen weekend waren de kozijnen in de slaapkamer aan de beurt. Ik laat je stap voor stap zien hoe je je kozijnen mooi glanzend wit krijgt.
Today I’m going to show you how to paint your windows. Explanation in Dutch only.

schuren schuurpapier

We beginnen met het schuren van de kozijnen. Zo blijft de volgende laag verf goed zitten en maak je alle bobbeltjes die er misschien zaten mooi glad. Gebruik een heel fijn schuurpapiertje (150) zodat je geen lelijke krassen maakt en het glad wordt.

Gebruik je schuurpapier ook om je kwasten overheen te halen zodat alle losse haren los raken en ze straks niet in je strak geverfde kozijn opduiken.

Vervolgens stofzuigen en daarna vetvrij maken met zeepsop. Het beste merk (volgens mijn moeder en de groenteboer, don’t ask) is St. Marc.

vuller in_stappen

Volgende stap is eventuele gaatjes vullen met houtvuller. Het is heel simpel, druk een toefje houtvuller tegen het gaatje aan en strijk het af met een plamuurmesje. Onze kozijnen waren een grote gatenkaas, dus ik was even bezig. Het duurt een uur voordat de plamuur droog is en je eroverheen kunt schilderen. Je kunt nadat de plamuur is gedroogd er nog weer even overheen gaan met fijn schuurpapier, ik vond het niet nodig. Op de laatste foto zie je het resultaat na schilderen.

afplakken

Volgende stap is afplakken. Plak het raam en rondom het kozijn goed af met goede tape. In het geval van schilderstape geldt de term ‘goedkoop duurkoop’ zeker. Investeer in goede tape anders zit alles eronder!  Ik  heb  hier  Tesa  gebruikt  maar  Frogtape  is  nóg  beter.hoogglans_verf

En dan kan het schilderen EINDELIJK beginnen. Wij gebruikten Hoogglans witte verf op terpentine basis van de Karwei en het is topspul. Dekt goed. Wij verven over beige heen, als je ondergrond donkerder is, moet je misschien twee keer, bij ons is het na een keer klaar. Een mooie witte kleur is RAL 9010. Dan heb je fris wit, geen lijkbleke blauwige wit, geen gelig wit, maar de perfecte wit.

Qua kwasten is het handig om een paar verschillende formaten te nemen maar koop ze niet te groot. Kozijnen zijn over het algemeen niet heel breed en er zitten wat pietepeuterige stukjes bij. Kijk in je bouwmarkt bij de kwasten voor verf op terpentine basis, je hoeft niet de duurste te kopen, wat goedkopere doen het ook prima.

verfkozijnen_schilderen

Eerst de verf goed roeren! Geef iedereen een bakje en een kwast en schilderen maar!

roller_verven

Onze taktiek was de verf er lekker dik op te kwasten en er daarna met een roller (zonder verf) overheen te gaan. Alleen rollen is te dun en alleen kwasten te streperig. Dit werkt wat ons betreft het allerbeste. Zorg wel dat je een lakroller hebt.

Wacht niet te lang met het weer lostrekken van de schilderstape, anders blijft het te goed zitten en wil het niet meer los. Maar doe het ook niet als de verf nog nat is. Dan zit je er zelf onder, maar de ramen waarschijnlijk ook. Verf op terpentinebasis is na drie uur stofdroog en na 16 uur echt droog.

terpentine

Naderhand (of tijdens het schilderen) kun je kleine foutjes corrigeren door terpentine op een oud doekje te doen en het foutje voorzichtig weg te boenen. Hierboven lijkt het alsof we flink hebben zitten knoeien op de vensterbank, maar dat is de schade die onze voorgangers hebben veroorzaakt tijdens hun schildersessie. Dat wil er nu niet meer af met terpentine :( Wees er dus snel bij als je een foutje maakt!

verfkwasten_aluminiumfolie

Verf op terpentinebasis kun je niet schoonmaken onder de kraan. Wij zijn van plan binnenkort nog meer houtwerk te schilderen en hebben onze kwasten daarom ingepakt in aluminiumfolie, zo blijft de verf op de kwasten nog een tijdje nat en kun je ze de volgende keer meteen weer gebruiken.

***

Heb je nog meer tips om het schilderen van kozijnen nog makkelijker te maken?
Laat ze achter bij de comments!

REACTIES:

 1. Bibiam

  Haha super handig artikel, ik ben nu volop aan het klussen in mijn nieuwe huis, gelukkig hoeven we de kozijnen niet te doem wamt die zijn van kunststof. Maar de rest van het huis had wel een verfbeurt nodig! Liefs

  Reageren
  1. Peter

   Hoi! Kozijnen schuren zonder het glas te raken is het handigst als je een dunne kunstof plaat te grootte van een A4 in de hoek tussen glas en kozijn drukt. Tevens kun je dit gebruiken tijdens het schilderen van de kozijnen, zo hoef je niet eerst de ramen te beplakken met tape.
   Peter.

   Reageren
 2. Lauriëtte

  Wat een fijn artikel! Voorlopig hoef ik nog geen kozijnen te schilderen maar mocht het ooit eens nodig zijn heb ik in ieder geval een goede handleiding gebookmarkt! :D

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, dat was ook de bedoeling inderdaad, voor als je het een keer nodig hebt. Vaak als we voor het eerst een klusje doen in huis, zoeken we op internet een filmpje of uitleg, maar dat is vaak zo algemeen of verouderd, dat we er niks aan hebben. Daarom wil ik vaker artikelen maken van klussen die we inmiddels gemasterd hebben en dat belachelijk gedetailleerd uitleggen. Zo heb ik het zelf het liefst ;)

   Reageren
 3. Nikki

  Handig! Ik mag over een maandje ook flink aan het schilderen. In ons nieuwe huis is alles ‘sfeervol’ geelwit en ik wil het RAL 9010, inderdaad het perfecte wit! <3

  Reageren
 4. Tamara

  Ik vind je idee van het aluminiumfolie super! Volgende maand ga ik hier met schilderen aan de slag, maar eerst moet ik een stuk muur dat afgebrokkeld is van de vorige bewoners repareren. Wel een uitdaging, haha! Soms verbaas je je echt over hoe mensen met hun kozijnen/muren omgaan (zul je ook wel hebben gehad met die gaten in je kozijnen)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Klinkt als een gevalletje murenvuller? Ja we hebben ons huis gekocht van een woningcorporatie, daarvoor is het eeuwen een huurhuis geweest. Extreem slordig schilderwerk en duizend lagen behang. Maar zorgt ook wel weer voor sfeer, zo’n oud huisje…

   Reageren
   1. Tamara

    Ik heb al een en ander gerepareerd met gips, dat werkt hartstikke goed. Maar nu nog een groter gat (rond de 10 cm) vullen dat ook precies op een hoek zit. Lijkt me best nog wel een gedoe, maar het heeft ook wel iets als je ermee bezig bent ;-). Ah met zo’n woning zul je vast veel dingen tegen komen! Maar ook wel weer leuker dan een kant-en-klare bouwdoos :-)

    Reageren
 5. Thuisfrontmrs

  Wat een handige tips! Kan ik goed gebruiken als straks binnen de boel weer een likje verf nodig heeft.
  Ik ben overigens blij dat wij kunststof kozijnen in onze buitenmuren hebben!

  Reageren
 6. Inge

  Wij gaan van de zomer de hele woonkamer doen! Heerlijk als alles weer fris is.

  En wat een goede tip om vooraf je kwast even langs schuurpapier te halen, ik haat het wanneer er haren loslaten tijdens het schilderen.

  Reageren
 7. Natasja

  Ten eerste, wat een leuke blog hebben jullie! Enne, wat betreft mijn kozijnen hier, die hebben op zijn zachts gezegd wel een opknapbeurt nodig, haha. Handig zulke tips, je weet niet altijd hoe je zoiets aan moet pakken. :-)

  Reageren
 8. Linda

  Handige tips, ik moet dit voorjaar ook de kozijnen doen, veel zin heb ik nog niet, maar met dit alles in mijn hoofd moet het gaan lukken.

  Reageren
 9. Lauren de Bruijn

  Ik had geen idee dat het schildersproces zo ingewikkeld kan zijn! Ook wist ik niet dat de kwaliteit van een tape belangrijk is en een kwast het best hoef niet zijn. Ik moet mijn huis voor de winter renoveren en schilderwerk hoort erbij, maar ik heb geen tijd om alles zelfstandig doen. Ik denk dat het beter zal zijn als ik een professioneel team ervoor zal inhuren.

  Reageren
 10. Pim

  Schilderen is een van de klussen die de meeste mensen wel zelf kunnen. Maar het verschil tussen de muren sauzen en als een specialist te werk gaan is enorm. Soms ben je op bezoek bij een kennis en lees je het ongeduld en de slecht gehanteerde droogtijden gewoon van de muren.

  Reageren
 11. Dinja

  Eerst ontvetten, dan pas schuren. Anders schuur je het vet juist erin ;)
  En 9016 is fris wit, 9010 is gebroken wit wat snel naar het gele toe oogt. Overigens verkleurd binnen terpentinegedragen verf sneller dan watergedragen verf!
  Verder is het een goed stappenplan :)

  Reageren
 12. Natalie

  Ik zit al een jaar tegen het kozijnen schilderen aan te hikken. Nu moet het er maar eens van komen. Eindelijk lees ik eens een tip over het voorkomen van kwastharen in de verf. Dat is mijn eeuwige frustratie bij schilderwerk, hoe dure kwasten ik ook koop.

  Reageren
 13. Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van deze goede tips en tricks om kozijnen te schilderen. Dit moet hoognodig gebeuren in mijn huis, omdat dit al jaren niet meer gedaan is. Ik ga mijn kozijnen in ieder geval goed voorbereiden voor een nieuwe laag verf.

  Reageren
 14. Lisanne

  Leuk artikel, alleen 1 ding.. altijd als eerst ontvetten en dan pas schuren. Want het ontvetten heeft op die manier geen enkele zin omdat je evt vet er juist in schuurt. Dus eerst goed ontvetten en dan pas schuren!!

  Reageren
 15. Ada

  Hallo, onze schilder en op internet hoorde en lees ik dat je eerst moet ontvetten, als je erst gaat schuren schuur je vet en troep in het hout, dus eerst ontvetten en dan schuren.

  Reageren
 16. Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van de tips om kozijnen te schilderen. Ik heb in het verleden ook gemerkt dat het goed is om verschillende soorten maten kwasten te kopen. sommige delen moeten met meer precisie geverfd worden. Zo kan je ook netter werken.

  Reageren
 17. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…..

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 19. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 22. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 23. Nienke

  Tip: zet je gebruikte kwast in een lege jampot gevuld met water. Hij blijft dan weken goed (zorg dat het water niet teveel verdampt want dan wordt je kwast hard en kun je hem wegdoen. Zolang de kwast onder water staat blijft hij soepel. Wil je hem weer gebruiken? Uitslaan, even langs een oude lap halen en schilderen maar.

  Reageren
 24. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *