DIY: Ikea (kallax) hack.

Pas geleden maakte ik een photoshopschets van hoe ik graag zou willen dat onze eethoek eruit komt te zien. En jongens en meisjes, de eerste stap is gezet! En alhoewel dit niet een hele ingewikkelde hack is, vond ik hem wel de moeite waard om te laten zien. Want: groot resultaat!

ikea hack 6

Tadaaaaaaa! Dit is het resultaat van een zaterdagje aanpoten. Voor deze DIY heb je nodig: 10 kallax kastjes (of nouja, zoveel kallax kastjes als je wil), verf, tape, een roller en een schuurapparaat.

ikea hack 2

STAP 1: AFPLAKKEN EN SCHUREN
Op de deurtjes van een kallax kastje zit een laminaatlaagje. En laminaatlaagjes zijn niet je beste vriend als je ze wil schilderen. In tegendeel. Ik wilde een driehoek op mijn deurtje en plakte daarom voor het schuren mijn deurtje al af. Ga je eerst schuren, dan beschadig je de kant van het deurtje waar je niet gaat schilderen. En dat is niet zo mooi. Eerst plakken, dan schuren, dan verven. Ik kwam er ook achter dat een beetje schuren met een schuurpapiertje ook niet the way to go is. Hardcore schuren is het advies, anders gaat de verf niet hechten.

ikea hack 1

STAP 2: VERVEN.
Ik gebruikte hiervoor een klein lakrollertje en schilderde twee dunne laagjes. Op onze deurtjes zit matte verf op terpentine basis wat verrassend snel stofdroog was. Er zit een paar uur tussen het schilderen van de laagjes in. De tape kun je het beste verwijderen zodra het tweede laagje net droog is. Wacht niet te lang (zoals een hele nacht) want dan wordt de rand wat rafelig. Geen ramp, maar hoe strakker, hoe beter.

And that’s it!

ikea hack 6 ikea hack 5 ikea hack 4 ikea hack 3

Bevestig de deurtjes voorzichtig. Alhoewel de verf er mooi opzit, is het wel gevoelig voor krassen. Ik heb daarom het gedeelte waar we veel aanzitten (de kant van het knopje) niet geschilderd. Dan is de kans wat groter dat het er lang, mooi op blijft zitten.

Dit was stap 1 van het opknappen van onze eethoek en de volgende stappen volgen snel. Dit is een hoekje van ons huis wat we lekker snel af willen maken. En volgens mij wordt het heel mooi. Yay!

***

Wie heeft er weleens eerder een Ikea hack gemaakt?

REACTIES:

 1. Angela

  Ziet er tof uit!

  Tip: gebruik Annie Sloan chalkpaint. Heel veel mooie kleurtjes, prachtig mat effect, en als klap op de vuurpijl hoef je dat niet voor te behandelen of te schuren! Zelfs MDF dekt zonder voorbehandelen, net als tegels etc :)

  Reageren
 2. Frauke

  Wat een vet idee zeg! Supermooi is het geworden, het is ook zo onwijs mooi egaal geschilderd. Ik dacht namelijk dat de eerste foto nog de Photoshop schets was, haha! Op zich is het een heel simpel idee, maar het geeft een topresultaat! X

  Reageren
 3. Natasja

  Heel mooi geworden Olga! Veel rustiger zo.

  Ik heb dat als zzp-er ook mappen in de woonkamer staan, maar gebruik hier tegenwoordig stoffen of egaal gekleurde mappen voor (zonder een etiketoptie a.d. zijkant), dat staat al een stuk rustiger. De oude mappen verhuizen dan naar een dichte kast boven of mogen verstoffen op zolder :p

  Reageren
 4. Charlotte

  Ziet er goed uit! Ik heb de mockup een tijdje geleden gezien en ik mot zeggen dat het resultaat erg mooi is geworden. Tip om het langer mooi te houden: breng een laag (matte) lak aan ans laatste, bijvoorbeeld Mod Podge of een andere lak. Ik heb een tijd geleden bij Action een potje matte lak gehaald (weet niet of ze die nog steeds hebben) en bij Pipoos kun je het volgens mij ook krijgen.

  Reageren
 5. Andrea

  Wauw, dit ziet er echt ontzettend gaaf uit! :)
  Zit er onder die gelamineerde laag niet een laag met lelijk (geperst) hout? Of schuur je niet zoveel weg?

  Reageren
   1. Sandra

    Welke korrel schuurpapier heb je hiervoor gebruikt? Want n te grove korrel geeft krassen en n te fijne schuurt niet met zo’n laag of wel?
    Ik heb n donkerbruine kallax kast en wil deze in n lichtblauwe kleur schilderen.

    Reageren
 6. Kirsten

  Wow, echt heel gaaf gedaan! Ik heb deze kast net ingericht, maar wanneer ik het weer eens zat ben (ha, dat gebeurt te vaak), ga ik zeker aan deze DIY denken.

  Reageren
 7. Emma

  Oh ik geniet zo van je huis-updates, Olga! :D
  Heel erg mooi geworden, lijkt echt heel erg op je schets en dus net zo leuk! Ben benieuwd naar volgende updates (de blogjes met photoshopschetsen vind ik heel leuk ook trouwens)

  Reageren
 8. Liset

  Ja, ik heb ook een Ikea Hack gemaakt ! ? Ik heb de Ikea Rast laat omgetoverd voor een van de kamers van mijn dochtertjes. Ik tag je even op instagram onder de foto zat je t kunt zien! Groetjes Liset

  Reageren
 9. Pingback: カラーボックスに扉には? 扉の付け方|アイデア7選 | Makit![メキット]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *