Happiness Project Week: een week geen boodschappen doen.

Waarschijnlijk komt het omdat ik dagelijks een nieuwe aflevering van Masterchef Australia kijk, maar mijn brein maakte vorige week een salto en voor ik het wist veranderde mijn koelkast in een mystery box en was de challenge AAN! Een week geen boodschappen doen en in leven blijven van koelkast/vriezer restjes, dat moet toch kunnen…?

Twee weken geleden was onze koelkast trouwens bijna leeg. Ik heb zelfs nog een verschrompelde rode ui UIT MIJN EIGEN PRULLENBAK gevist toen ik zag dat ik voor een curry recept vergeten was een nieuwe te kopen. Jaja, dumpster diving at home, ik ga daar persoonlijk een nieuwe trend van maken.

Maar toen. Terwijl ik met de Team Confetti meisjes aan het bijkletsen was in de zon op een mooie zaterdagmiddag, shopte Tom iets te enthousiast iets teveel ingrediënten bij de supermarkt voor een gerecht dat hij ging maken voor zijn moeders verjaardagsfeestje (iedereen moest iets lekkers meenemen). En na dat feestje kwam hij thuis met een krat vol etensrestjes die hij had gered van de ondergang (aka de prullenbak). Sommige mensen komen op voor Spaanse zwerfhonden, anderen voor het regenwoud en wij vangen verstoten etensrestjes op. Onze koelkast is basically een asiel voor eenzame etensrestjes…

koelkast

Eerst vloekte ik inwendig. Want ik was er echt aan toe om een hele berg glimmende nieuwe boodschappen te doen zonder rekening te houden met alle verpieterende etensrestjes thuis in de koelkast. Maar toen herpakte ik mezelf, deed dapper een stap naar voren en riep: ‘Ok! Challenge accepted! Wij doen een week geen boodschappen! It’s a make it work moment!’ Tim Gunn zou trots op me zijn. Tom vond het allemaal prima, tot hij zich realiseerde dat halverwege de week waarschijnlijk zijn yoghurt op zou zijn en toen begon hij terug te krabbelen. ‘Maar we mogen toch wel een paar basics halen..?’ ‘Nope!’ En dat was dat. Tom weet dat het zinloos is om iets anders te opperen als ik eenmaal iets in mijn kop heb…

maandagrijst 1 rijst 2

Gebakken rijst met doperwtjes en sojasaus.
Op maandag maakte ik van een bakje rijst met doperwtjes, een ei en wat dingen uit de kruiden-en-sausjes-lade een lekkere lunch. Ken je die mini bakjes wasabi die je bij je sushi-bestelling krijgt en nooit helemaal opmaakt? Ja, die bewaren we dus óók en ze blijven verbazingwekkend lang goed (we maken ze binnen een maand meestal wel op, maar ik denk dat ze nog wel langer goed blijven). Dat roerde ik er ook doorheen, jum! Eieren blijven ook wéken langer goed dan op de verpakking staat (als je ze in de koelkast bewaart). Als je het niet vertrouwt, gooi ze in een kan water, als ze naar de bodem zinken, dan kun je ze nog gewoon eten!

iced latte ijskoffie

Iced latte met maple syrup.
Niet echt een restjes-recept maar zó lekker. Vul een groot glas met ijsblokjes, anderhalve theelepel maple syrup, een espresso en koud geklopte melk (onze nespresso-maker met melkschuimer maakt dit klusje héél makkelijk voor me moet ik toegeven). Rietje d’r in, even roeren en je hebt een superdeluxe ijskoffie waar Starbucks nog een puntje aan kan zuigen.

pizza

Bietenpizza met asperge en balsamico dressing.
Er liggen maarliefst VIER geroosterde bieten in de koelkast waar ik deze week iets mee moet doen. Via pinterest vond ik dit recept voor een pizza met groente en een balsamico dressing. Ik had lang niet alles in huis voor deze pizza, maar wel veel (waaronder een zakje gist, halleluja) en de rest heb ik maar gewoon vervangen met rode biet. Het pizzadeeg was echt easy peasy om te maken en omdat ik vanuit huis werk, kon ik het deeg anderhalf uur voor het bakken maken zodat het goed kon rijzen. BAM! Dag 1 is een succes!

dinsdagspaghetti

Spaghetti met spinazie en burrata(prut).
Tom was in Utrecht aan het werk en ik had de hele dag heel hard voor HEMA gewerkt en aan het einde van de dag was ik MOE. ’s Avonds heb ik een yogales en daaromhad ik niet veel tijd om te koken. Ik zag dat er nog een restje burrata (soort mozzarella maar dan romiger) in de koelkast stond, maar dat was meer een soepje dan dat het echt kaas was. We hadden nog spaghetti in de kast en spinazie in de vriezer. Met de gedachte: kaas, knoflook en citroenrasp maken álles lekker, maakte ik in een kwartiertje een bordje pasta. Het was wel te eten, maar niet echt superlekker. Het is maar goed dat ik niet écht meedoe aan Masterchef Australia, anders was ik direct naar huis gestuurd…

woensdagrode bieten smoothie

Rode bieten smoothie met kersen.
1 banaan, 1 sinaasappel, 10 kersen, 1 (geroosterde) rode biet, dat is wat er in deze smoothie ging. Persoonlijk mocht hij van mij nog ietsje zuurder (maar ik hou gewoon héél erg van zuur) maar de rode biet maakte de smoothie heel erg smooth en gaf hem een fantástische kleur. Tom en ik deelden de smoothie en verder at hij voor zijn ontbijt een bakje warme rabarber compote (restje uit de vriezer) en een groot stuk watermeloen in plaats van zijn gebruikelijke bakje yoghurt met cruesli. Én daarmee zijn we weer een stapje verder met het opmaken van de-rode-bieten-overvloed-van-2017.

kippenpoot couscous

Couscous met zoete aardappel, rode bieten hummus en paprika kip.
’s Avonds maakte ik het pronkstuk van de week! Dit is een variatie op de couscous met falafel die ik best vaak maak, maar dan met rode bieten hummus (een halve rode biet met wat gewone supermarkt hummus blenden), een kippenpoot met gerookte paprika en knoflook, geroosterde stukjes zoete aardappel met een beetje kaneel & maple syrup én asperges met knoflook, peper en zout. De kippenpoot komt van de biologische slager en was over van die keer dat we kippensoep gingen maken voor mijn ouders en een pootje teveel hadden ingekocht. Man wat was ik daar nu blij mee, hij was echt goddelijk!

tortilla koekjes 1 tortilla koekjes 2

Tortilla kaneelkoekjes.
Dit is een life hack if I ever saw one! Ik had nog een paar volkoren tortilla’s over in de voorraadkast en als de verpakking van die dingen eenmaal open is, beschimmelen ze best snel (helemaal met dit weer). Op pinterest kwam ik dit recept tegen en ik probeerde het uit: verwarm de over voor op 180 graden, bestrijk een tortilla aan beide kanten met boter en druk die beide kanten in een mengsel van suiker en kaneel zodat het blijft plakken. Knip in 12 partjes en leg ze vijf minuten in de oven. Binnen tien minuten heb je een hele schaal heerlijke koekjes, I kid you not! Ze winnen niet de hoofdprijs met hun looks, maar oh my wat zijn ze lekker!

donderdag

Op donderdag at ik gewoon een paar boterhammen met hummus en een paar crackers met pindakaas (dat zou ik normaal ook doen) en ’s avonds gingen we eten bij Tom’s eten. Geen restjes-dag dus. En toen Tom’s moeder vroeg of we nog iets nodig hadden, dacht ik heel hard na en zei toen: ‘een ui en een banaan’. Ik vind dat geen vals spelen want we hebben er niet voor betaald en de banaan begon al bruin te worden, dus moest ook echt op…

vrijdagdinnerparty

Vrijdag hadden we een borrel-date staan met vrienden en dat vond ik wel even lastig. Buiten de deur drinken en eten vond ik écht niet bij de challenge passen, maar bijpraten met vrienden is wel echt belangrijker dan een geen-boodschappen-challenge (prioriteiten mensen!). Ik stelde voor om bij iemand thuis iets te drinken en te eten en uiteindelijk werd de compromis: buiten de deur een biertje drinken, thuis wat eten. En wat was het een feestmaal! Vrienden namen zelfgebakken brood mee, een heerlijk courgette soepje uit de vriezer en een zelfgemaakte tonijnsalade. Ikzelf maakte een curry met een half blikje kokosmelk, een paar theelepels groene curry pasta, een halve rode peper, 1/3 zoete aardappel, een blik baby mais uit de voorraadkast en diepvries boerenkool. Nog wat kruiden en sojasaus erbij et voila: géén groene curry, maar best lekker.

zaterdagpannenkoekenOp zaterdag maakte Tom het ultieme ik-heb-geen-boodschappen-meer-in-huis-eten: pannenkoeken! Ons laatste beetje melk en één van onze eieren ging erin. Omdat het niet zoveel was, maakte ik later op de avond nog een bakje gebakken rijst (met het andere ei, wat een luxe) en at Tom nog een paar boterhammen met tonijnsalade. Een tweegangendiner dus…

zondagcurry lunch fish and chips

De laatste dag! Vandaag mocht álles op. We maakten nog een smoothie met rode biet, wat bessen, anderhalve limoen en banaan, aten de rest van de soep en tonijnsalade van vrijdag op voor lunch en ’s avonds aten we fish and chips en deed ik een poging tot knapperige zoete aardappelfrietjes uit de oven. Conclusie: dat wil gewoon niet, maar ze waren er niet minder lekker om. De vis lag nog in de vriezer en de mushy peas met een klontje boter kwamen ook uit de vriezer.

resultaat

Het allermooiste aan deze uitdaging vond ik dat alle trieste etensrestjes die ik nog had, in één klap in goud veranderden. Veel verschrompelde dingen in mijn koelkast had ik normaal waarschijnlijk weggegooid omdat ze er niet bepaald appetijtelijk meer uit zagen, maar nu bewaarde ik ze nóg een dag of twee voordat ik ze met liefde opat. Er zaten echt een paar twijfelachtige dingen bij, maar blijkbaar was alles perfect te eten en te drinken (ook de melk die al een week over datum was) want ik ben nergens ziek van geworden.

Ik had af en toe wel momentjes dat ik er helemaal klaar mee was. Dan wilde ik iets nieuws of vers of gewoon een keer wat anders dan rode biet. Maar voor het grootste gedeelte vond ik het écht HEEL LEUK en ik ben heel verbaasd dat we het echt een hele week hebben gered.

♥♥♥

Deze week is het onderwerp van onze Happiness Week elke dag yoga (with Adriene).
Doe je ook mee?

REACTIES:

 1. Pingback: Dit was het dan: juni – op ne zondag

 2. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet..

  Reageren
 3. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……..

  Reageren
 4. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……….

  Reageren
 5. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 6. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep….

  Reageren
 7. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 8. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 9. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 10. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 11. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *