#GIRLBOSS WEEK – Let’s talk business!

Een #girlboss (in ons geval zzp-er) zijn heeft heel veel leuke kanten, maar ook minder leuke kanten. Vandaag roepen Vera, Ingrid en ik wat we geweldig en minder geweldig vinden aan eigen baas zijn. We zijn alledrie makers van mooie dingen, werken vanuit huis en proberen door creatief te zijn, ons geld te verdienen. En dat zit vaak mee en soms tegen:

☁ NOT SO AWESOME ☁

Hoe een grote stap het ook lijkt, een eigen bedrijf beginnen is niet een prestatie op zich. Een afspraak maken bij de KVK en je handtekening op een papiertje zetten is niet zo heel erg moeilijk. Sorry als ik zuur overkom, maar ik erger me altijd een beetje als ik op instagram foto’s van mensen voorbij zie komen die hun handtekening net gezet hebben en bedolven worden onder de felicitaties. Het enige wat je bereikt hebt is dat je je btw aangifte elke maand moet gaan aangeven, haha. Congrats!

phone

Als je je hebt ingeschreven bij de KVK word je standaard minimaal een half jaar platgebeld door andere bedrijven die je iets aan willen smeren. Hoe vaak ik niet gebeld ben met de vraag of ik nou echt niet wilde investeren in een boot? Hoezo? Waarom zou ik in een BOOT willen investeren?

Gebeld worden en hopen dat het een nieuwe opdrachtgever is met een leuke klus. In plaats daarvan is het een telemarketeer die je ervan wil overtuigen dat je een kopieerapparaat nodig hebt. Of een telefoniste. Of een cup a soup automaat. True story.

waiting

Dat je heel goed en snel werk hebt geleverd en daarvoor een factuur stuurt en dat het HEEL lang duurt voordat de opdrachtgever hem betaalt. En dat je er dan nog drie keer achteraan moet. :(

Niet iedereen snapt ons ondernemerschap even goed en we krijgen niet altijd de leukste vragen naar ons hoofd geslingerd:
‘Waarom ga je niet gewoon solliciteren naar een echte baan?’
‘Vraag je zoveel per uur? Dat betaal ik mijn boekhouder/loodgieter/vul-maar-wat-in niet eens!’
‘Zoveel?! Voor een tekeningetje?!’
‘Oh, dus jij mag de hele dag een beetje knutselen?’
‘Maar daar kun je toch niet van leven? Wat doe je er nog meer bij dan?’
‘Het is toch je hobby? Dan hoef ik er toch niet voor te betalen?’
‘Maak je ook dingen gratis? Waarom niet? Dat is toch een mooi stukje promotie voor je?’

Het is vaak rennen of stilstaan. OF je hebt geen zak te doen, niemand heeft geld en iedereen is op vakantie. OF er zijn opeens heel veel opdrachten. Die je niet allemaal tegelijkertijd kunt uitvoeren en dus moet je dingen afslaan.

Devil-Wears-Prada

In een eigen bedrijf gaat veel tijd zitten want je moet alles zelf doen. De administratie, het printpapier kopen als het op is, emails beantwoorden, afspraken, presentaties, ALLES. En daarom komt het nogal eens voor dat je ’s avonds of in het weekend nog zit te werken. Soms vervelend maar vaak denk je: I love this job en ik heb het ervoor over.

bar-hate

Geen collega’s betekent ook nooit zomaar taart omdat er iemand jarig is. En als iets moeilijks gelukt is, niemand om te high fiven. Gelukkig kunnen wij elkaar virtueel high fiven en hebben we alledrie geweldige super supportive vriendjes die ons willen high fiven. :)

Als je ziek bent of overwerkt, is er niemand die je werk over kan nemen. En dus is het al snotterend doorwerken. Oh well.

♥ AWESOME ♥

beyonce

Je eigen regels bepalen en zelf beslissen wat je gaat doen of gaat maken. Je eigen droombaan creëren dus!

Omdat het je eigen bedrijf is, mag je zelf alle benodigde mappen, etiketten en mapjes ervoor kopen. En die hoeven niet saai en standaard te zijn, nee, nee, zo vrolijk mogelijk graag.

Je hoeft tegenwoordig niet meer elk jaar te betalen voor de KVK, woohoo! En dus hebben we €45,00 over om een jaar lang leuke pennen van te kopen. Yaaaaay!

Een goede boekhouder is goud waard. Je hoeft je geen zorgen meer te maken en kan al je vragen neerleggen bij iemand die er verstand van heeft. Niet wakkerliggen van cijfertjes is heel veel waard.

dolly

Je mag zelf je tijd indelen, woohoo. Vera, Ingrid en ik wonen misschien wel ver uit elkaar, maar we kunnen gewoon doordeweeks afspreken. Als we de dag ervoor en erna wat harder werken en onze werkzaamheden wat heen en weer schuiven, kunnen we zelf tijd maken voor een blogmeeting!

music

Thuiswerken betekent pantoffels, af en toe zelfs een pyjamabroek en altijd muziek luisteren die JIJ wil horen en niet gek worden van de vervelende radiozender van je collega.

Thuiswerken betekent ook: niet de trein hoeven halen, geen file en niet meer laat huis komen. Je bent er al!

Als je heel goed je best hebt gedaan mag je je eigen beloning bepalen. Wat gaat het worden..? Even heel hard je lievelingsnummer draaien, een extra lange pauze of een ijsje uit de vriezer? Het kan allemaal!

barney bunny

Tussendoor met katten (of andere huisdieren) knuffelen.

Als je in het bezit bent van een laptop, kun je overal werken waar je wil! Dus als een hipster in een koffietentje of als een huismus in de zon op je balkon. Niiiiiiice!

Als creatieve ondernemer is het heel belangrijk om je social media te onderhouden. Instagrammen onder werktijd is dus iets GOEDS!

 ☁ ♥ ☁

Ben je ook een #girlboss? Herkende je dingen? Heb je nog iets toe te voegen? ^_^

REACTIES:

 1. Renate

  Sommige van die vragen zijn echt heel brutaal. Aan de tandarts wordt toch ook niet om een gratis behandeling gevraagd. De cuppensoep automaten is wel geniaal haha. Zo zie je maar dat die bellers niks van je bedrijfje weten. Wat moet je er in vredesnaam mee als éénmanszaak. Je loopt gewoon naar je eigen keuken en trekt een soepblik open. Hoppa!

  Reageren
 2. gerhilde maakt

  :-) Toen ik nog zelfstandige in bijberoep was, kreeg ik eens de vraag om een zonnebank te zetten. Ah ja, ik maak juwelen in mijn vrije tijd, dus wil ik mensen in mijn eigen huis naar de zonnebank laten komen? *unk*

  Reageren
 3. Nienke

  Niets gratis maken? Wij krijgen toch elke dag geweldige blogartikels gratis en voor niets? :) Thanks Olga! Ook wij vinden het leuk dat je een girlboss bent :d

  Reageren
 4. wendy

  Hahaha Dit… is allemaal zoo herkenbaar! En grr wat word ik zwaar geïrriteerd van wat mensen allemaal niet tegen creatieve zzp-ers zeggen! Het is toch je hobby, dan hoef ik er toch niet voor te betalen?! Dat zegt meer over de persoon die het zegt geloof ik… Je gifjes erbij zijn zo grappig haha

  Reageren
 5. Kathleen

  Veel van de puntjes zijn inderdaad zeer herkenbaar. Alleen kan ik mijn eigen tijd niet helemaal zelf invullen omdat ik nog met een hoofdberoep zit. Soms is dat wel vervelend. Gelukkig is er nog steeds mijn woensdag. Good ol’ woensdag.
  En ik begrijp echt niet hoe mensen zomaar iets gratis durven vragen zonder blikken of blozen. Het is gewoon absurd en het gebeurt helaas veel vaker dan ik zou willen. Ik had er onlangs bijna een gigantisch lang artikel over gepubliceerd, maar ik heb me weten in te houden.
  Oh en ik neem tegenwoordig standaard geen telefoons meer op die vanaf een onbekend nummer komen. En ik krijg bijna twee van die telefoontjes per dag. Lalala… Ik heb gewoon geen zin om nog te argumenteren met callcenter medewerkers waarom ik écht geen mobiel abonnement bij provider X moet hebben of waarom ik mijn energie leverancier meer dan ok vind en echt geen nieuwe moet hebben. Ik heb de laatste tijd genoeg onbeschofte callcenter medewerkers aan de lijn gehad en dat was voor mij de druppel.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik had ze laatst aan de deur. Dan moet je je gaan verdedigen terwijl je aan het werk bent in je eigen deuropening. Hoepel op!

   Reageren
 6. emily

  Super leuk artikel! Ik zou ook heeeeel graag iets voor mezelf willen, maar ik wil zoveel en weet daarom niet waar ik moet beginnen. Als dat herkenbaar is misschien een leuk idee om tips in een post te maken :D?

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Haha, met dat probleem herken ik heel goed. Ik had het een tijdje superdruk, maar nu heb ik weer een beetje tijd en zoveel ideeën. Waaaaaar moet ik beginnen?! Als ik een systeem heb gevonden, zal ik er eens iets over schrijven. ;)

   Reageren
 7. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……..

  Reageren
 8. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……

  Reageren
 9. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 10. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 12. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *