#GIRLBOSS WEEK – tien dingen die ik leerde van #Girlboss.

Ik was al om bij de titel. Dit was een boek voor mij. Ik heb een enorme zwak voor succesverhalen en helemaal als het vrouwen zijn. Het geeft me inspiratie om nog meer van mijn eigen onderneming te maken en een echte #girlboss te worden.

Maar een succesvolle #girlboss zijn, dat gebeurt niet zo één twee drie. Hell, ik ben aardig op weg, maar ik ben er ook nog lang niet. Het hangt er natuurlijk vanaf waar je de lat legt (bij mij is de lat een aardig zelfstandig inkomen, leuk werk en een beetje vrije tijd), voor iedereen betekent succesvol zijn wat anders. Ik heb niet de ambitie om net zoals Sophia Amoruso een multi milion dollar fashion imperium uit de grond te stampen. Maar de grap is, dat wilde zij ook niet. Want als dat haar ambitie geweest was, dan was het nooit gebeurd zegt ze.

GIRLBOSS

Het boek is niet dik en heeft een idioot grote lettergrootte waardoor ik het snel uithad. Ook is het geen handboek voor een bedrijf met een succesformule. Het is een persoonlijk verhaal van iemand die van volledig ambitieloos was, naar iemand die 350 werknemers heeft en een multi million dollar business. En ik heb er tien adviezen uitgehaald en voor je op een rijtje gezet:

#1: Het is nooit te laat om te beginnen.
Nee, Sophia was niet heel oud toen ze haar bedrijf begon, maar ze had al aardig wat levensstijlen en baantjes versleten. Ze had geen enorme ambities en wilde gewoon kleding verkopen via internet. Daarvoor had ze nul coma nul ambitie en toen ze iets ging doen waar ze echt enthousiast van werd, ging het balletje rollen. Want als je ECHT iets wil en niet kan wachten om ’s ochtends uit je bed te springen om ermee bezig te gaan, dan is de kans een stuk groter dat je er een succes van kan maken.

#2: Free marketing.
Als je een beetje slim bent, kun je een hoop hebben aan social media, mond tot mond reclame etc. Wees een cheapskate en zet social media op een zo creatief mogelijke manier in, in plaats van advertentieruimte kopen. Ikzelf kan hier nog een HELEBOEL in leren, maar ik heb een aardig begin gemaakt. Ik heb zelfs twitter tegenwoordig, woop, woop.

#3: Als je zelf iets niet kunt, vraag het iemand anders.
Zoals ik gisteren ook al zei, zelfstandig zijn is leuk, maar bij een team horen heeft ook zijn voordelen. Helemaal als je niet overal even goed in bent. Help iemand met iets wat hij/zij niet kan en vraag hen om jou ergens mee te helpen. Kun jij niet iets voor iemand anders betekenen en heb je niet zoveel budget, trek je stoute schoenen aan en vraag hulp in ruil voor een fles wijn of een leuk cadeautje. Ik doe het liefst alles helemaal zelf, maar kom er steeds meer achter dat veel creatieve en getalenteerde mensen om je heen verzamelen veel fijner is. Samen kom je veel verder!

#4: Fake it till you make it!
Bluffen is een groot onderdeel van je eigen bedrijf hebben. Als het maar binnen de juiste proporties is. Ik zeg soms iets te vaak ja om er vervolgens achter te komen dat ik niet genoeg tijd of kennis heb om alles uit te voeren. Niet altijd even handig dus. MAAR als je ervan leert (omdat je gedwongen wordt om bepaalde kennis op te doen) en daardoor later een betere inschatting kan maken, is dat OK. Liegen is nooit ok, maar een beetje pochen kan nooit kwaad. Want er is waarschijnlijk een hoop waar je trots op kan zijn, terwijl je te bescheiden bent om er iets over te vertellen. Ik heb ervaring met vormgeving en reclame en mijn bezoekersaantallen zijn heel aardig voor iemand die nog geen twee jaar bezig is. Dat mogen potentiële opdrachtgevers best weten en dat vertel ik ze dus ook gewoon. Ik heb geen marketing gestudeerd, maar ben enorm leergierig. Met elk emailcontact dat ik heb, word ik ietsje wijzer en na elk blogartikel dat ik schrijf weet ik iets meer over jullie en wat jullie leuk vinden om te lezen.

#5: Als iets niet werkt, probeer wat anders.
Sophia vertelt over bepaalde kledingstukken in haar webshop. Als iets niet aanslaat, verandert ze de producttekst en de thumbnail-afbeelding. Als het dan nog steeds niet goed verkoopt, dan zal ze niet snel weer iets inkopen wat erop lijkt. Dat lijkt simpel, maar er zijn zat mensen die producten of diensten aan de man proberen te krijgen, waar weinig interesse in is. Dit kan natuurlijk aan meer liggen dan alleen de dienst of het product (als mensen bijvoorbeeld niet weten dat het bestaat zal je het ook niet snel kwijtraken) maar het kan geen kwaad te experimenteren. Dit doe ik met de blog ook vaak. Ik probeer eens een nieuwe rubriek, als het niet aanslaat, dan probeer ik het misschien later nog een keer met een andere insteek. En als er dan nog steeds geen interesse is, dan probeer ik liever een ander onderwerp uit. ;) #Girlboss week is ook een experiment in dat opzicht, haha. Ik ben heel benieuwd of er zich veel ondernemers onder mijn lezers bevinden. :D

#6 Wees niet bang om anders te zijn.
Sophia beschrijft haar jeugd, haar schooltijd en haar bijbaantjes carriere en had altijd het gevoel nergens bij te horen. Ze was het buitenbeentje en the weird kid. Alhoewel ze het niet zo leuk vond toen ze klein was, ziet ze het nu als een voordeel. Want ze hoeft zich niet te houden aan de regels van de mode-business, ze heeft haar eigen regels. Ze zegt dat als ze had geprobeerd te lijken op de rest, dat haar bedrijf nooit zo groot was geworden.

#7 Geef geen geld uit dat je niet hebt.
Dit is een mantra naar mijn hart. Want oh my, ik zit bovenop mijn centen. Sophia vertelt dat ze door een minuscule schuld die ze opliep door nota bene een BH niet op tijd te betalen, ze geen geld mocht lenen om te investeren in haar bedrijf. Dit is Nederland en niet Amerika, maar ook hier kun je daar problemen mee krijgen als je een keer je mobiele telefoonrekening niet op tijd betaalt. Hierdoor moest Sophia vanaf dag één winst uit haar bedrijf halen. Soms is investeren nodig om een bedrijf op te starten, maar als je geduld en tijd hebt, gebruik die dan. Als je dan winst gaat maken, verdwijnt die meteen in je eigen zak en als je plan mislukt (je weet maar nooit) zit je niet met een schuld. Ik heb jaren geleden ook even voor de keuze gestaan om te investeren in een ontwerp-bureau waar ik een werkplekje huurde. Omdat ik een schijterd was en liever geen geld uitgaf dat ik niet had (ik had toen een lening bij een bank moeten aanvragen) heb ik dat toen afgeslagen en dat is maar goed ook. Want een half jaar later was bijna iedereen de tent uitgerend en had ik naar mijn centen kunnen fluiten.

#8 Let op de kleine dingen.
Let erop dat alles wat je doet GOED is. Zorg ervoor dat de adreslabels niet scheef op je postpakketjes staan en zorg dat je emails of andere teksten foutloos zijn. Het zijn namelijk de kleine dingetjes die het hem doen. Bij mij helpt het dat ik altijd denk dat ondernemen voor ‘grote mensen’ is en ik daarom out of my way ga om het zo professioneel mogelijk aan te pakken. Een bedrijf professioneel runnen is heel veel hele kleine dingetjes zo goed mogelijk doen.

#9 Behandel je klanten met respect.
Sophia vertelt dat klantenservice één van de belangrijkste dingen was toen ze begon met haar bedrijf. Ze vertelt dat veel grote bedrijven hun klanten behandelen alsof ze dom zijn. En dat is niet slim. Want als je met ze meedenkt, ze geeft wat ze willen hebben en hun vragen en klachten serieus neemt, dan zullen ze zeker terugkomen. Ik hoop dat ik dit op een goede manier doe, ik doe in ieder geval wel mijn best. Omdat Team Confetti zo’n persoonlijke plek is en ik de liefste lezers op de planeet heb, (dit is niet overdreven, soms lees ik reacties op andere blogs en dan ben ik ZO TROTS op jullie) is het voor mij niet moeilijk om iedereens vragen met plezier te beantwoorden. Ook vragen die ik naar aanleding van mijn webshop krijg of van andere opdrachtgevers probeer ik zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden. Maar er is altijd ruimte voor verbetering!

#10 If you don’t know, google it.
Simpeler advies bestaat bijna niet, maar toch sta je verbaast wat er allemaal op internet te vinden is. Sophia vertelt over de lezingen die ze bekeek op YouTube, een middag plaatjes bekeek van wandrekken voor haar magazijn en afkeek bij soortgelijke bedrijven, hoe pakten zij het aan? Alhoewel ik weet dat er een wereld van informatie aan mijn voeten ligt, maak ik er nog te weinig gebruik van. Er zijn zoveel informatieve lezingen te vinden en fora bomvol informatie waar ik iets aan heb en waarvoor ik niet naar school hoef, dat het bijna pijn doet. Het wordt hoog tijd dat ik iets meer research ga doen!

☆☆☆

Er stonden naast deze tien dingen nog veel meer tips en adviezen in het boek van Sophia. En naast de adviezen (die je, net zoals ze zelf zegt, ook gewoon op internet kan vinden) gaf het me vooral ideeën voor mijn eigen bedrijf. ‘JA!’ Dacht ik na elke pagina, ‘ik ga er wat van maken!’

Heb jij het boek van Sophia ook gelezen? Wat vond je ervan?

REACTIES:

 1. Nienke

  Jouw mooie en rechte handschrift op het Hallmark kaartje dat ik van je kreeg bewijst dat je respect hebt voor je ‘klanten’ en dat je oog hebt voor alle details ;) ga zo verder!!

  Reageren
 2. Desi

  Ik zie dit boek echt overal terugkomen ineens. En die tips, daar ben ik het helemaal mee eens. Misschien moet ik het toch maar eens gaan lezen. Ik heb (nog?) geen aspiraties om een girlboss te worden, maar misschien dat het na het lezen van dit boek wel verandert.

  Reageren
 3. Kathleen

  Ik las het boek vorige zomer en moest ik ooit een boek schrijven met al mijn vreemde regeltjes en gedachtenkronkels rond succes en creativiteit en werken werken werken, dan zou dat boek heel veel weg hebben van dit boek. Haar denkwijze is op heel wat gebieden identiek aan de mijne en het is fijn om te weten dat iemand die zo succesvol is, uiteindelijk gewoon dezelfde denkwijze heeft als jezelf. Mega-duwtje in de rug. ;)

  Reageren
 4. wendy

  Wat een fijne tips, ze zijn eigenlijk best heel logisch. Maar goed om nog eens te lezen! Dit is eigenlijk ook hoe ik ben begonnen met mijn bedrijfje!

  Reageren
 5. Linda

  Ja ik raak ook zeker geïnspireerd door jouw #girlboss week hier. Mijn zus en ik willen ook graag girlbosses worden. We hebben al een begin maar hoe verder blijft voor nu nog even de vraag. Ik blijf jouw blog goed in de gaten houden met al deze geweldige tips! Thanks :)

  Reageren
 6. Leoni

  Cool! Ik heb het boek niet gelezen maar ga ik n.a.v dit artikel nu wel doen!

  En om antwoord te geven op je vraag; ik ben een ondernemer! haha, ik ben in januari dit jaar gestart met mijn eigen onderneming in grafisch ontwerp, beetje dezelfde raakvlakken dus! Ik heb ook Academie Minerva gedaan trouwens, dus nog meer raakvlakken haha. Dat is ook 1 van de redenen dat ik je blog volg :-)

  Reageren
 7. Sonja

  Oh, wat tof! Ik ben nu helemaal geïnspireerd om dit boek ook te lezen en aan de slag te gaan en te werken voor wat ik graag wil, haha! Zo lekker motiverend is dat:)

  Reageren
 8. Maaike

  Wat een heerlijke tips heb je eruit gehaald! Ik vond het stuk over free marketing ook erg leerzaam. Ik ben trouwens nog bezig met lezen en ik denk dat ik hem zo even uit ga lezen. Wat een power boek is het ook :)

  Reageren
 9. Jennifer

  Thanks voor het delen van dit boek! Ik ga hem nu zeker lezen. Ook een leuke manier om een soort “review” te geven trouwens. Ik heb sinds afgelopen vrijdag officieel een bedrijf dus ik kan dit zeker goed gebruiken (en ook voor mijn nog super kleine blog). Fijne avond!

  Reageren
 10. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *