Freelance GIRLBOSS planning.

Gastblog door Vera Bij een nieuw jaar horen nieuwe plannen. Zoals je vorige week al hier op de blog kon lezen, heb ik geen goede voornemens opgesteld, maar ik heb wel een plan om mijn bedrijf zo efficiënt mogelijk te kunnen runnen in 2017. Hiervoor stelde ik aan het einde van vorig jaar een nieuwe freelance GIRLBOSS planning op die ik graag met jullie deel vandaag.

Als freelancer en/of kleine ondernemer ben je 1001 verschillende ‘werknemers’ in één: van directeur tot productontwikkelaar, van verkoper tot administratief medewerker. Sommige van die taken zijn leuk en (veel) andere ook niet. Maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Daarom begin ik dit jaar dus met een nieuwe planning die ervoor zorgt dat ik wekelijks alle taken van het ondernemerschap (hoe vervelend die ook kunnen zijn) tackle.

Het idee van deze planning is gebaseerd op dit artikel van Studio Meroe dat ik een tijdje geleden op internet vond. Het idee achter deze planning is dat je in de ochtend als eerste een ‘X hoeveelheid’ tijd besteedt aan taken die altijd terug zullen komen in je werkroutine, maar die je vaak (om verschillende redenen) links laat liggen. Denk daarbij aan dingen als inspiratie opdoen (noodzakelijk voor creatievelingen), administratie, opruimen, acquisitie en marketing. Elk van deze activiteiten plan je op een andere dag en zo zorg je dus dat je jezelf er min of meer toe verplicht wekelijks aandacht te besteden aan dingen die je óf altijd uitstelt (want: niet leuk) óf waar je simpelweg niet aan toe komt (want: geen tijd). Wanneer je de met jezelf afgesproken hoeveelheid tijd (ik plan zelf dagelijks anderhalf tot twee uur in voor deze ‘moetjes’) met de taak in kwestie bezig bent geweest, leg je het opzij en kan de rest van je werkdag (vol met opdrachten voor klanten bijvoorbeeld) beginnen.

2-2

Op basis van dat principe stelde ik voor mezelf de volgende planning op:

✎ Maandag: Marketing
Marketing. Ik heb er jarenlang les in gehad en het is en blijft niet mijn ding. Van de daken schreeuwen hoe fantastisch mijn producten zijn en dat iedereen ze moet kopen. Nope. Onder marketing-werkzaamheden versta ik het versturen van persberichten, het samenstellen en up to date houden van een perskit, het versturen van nieuwsbrieven, het plannen van social media en bloggen. Met al deze taken bij elkaar ben ik natuurlijk meer dan twee uur per week bezig en als ik meer tijd beschikbaar heb, dan zal ik die daar ook zeker aan besteden. Heb ik die tijd niet, dan kan ik die twee uur gebruiken om vast na te denken over leuke onderwerpen voor mijn blog bijvoorbeeld.

✎ Dinsdag: Acquisitie
De vreselijkste van de vijf. Opdrachten komen niet aanwaaien, maar daar moet je als freelancer vaak zelf voor zorgen. Ik zal dus in deze tijd mijn portfolio updaten en versturen naar verschillende (potentiële) opdrachtgevers. Ook kan ik deze tijd gebruiken voor het werven van nieuwe verkooppunten voor mijn producten.

✎ Woensdag: Productontwerp
Deze reken ik zeker niet tot de ‘moetjes’, want productontwerp vind ik één van de leukste dingen binnen mijn bedrijf! Maar door deze taak wel op de wekelijkse aandacht-lijst te zetten, zorg ik ervoor dat ik (ook al verdrink ik in de opdrachten) bezig blijf met nadenken over nieuwe producten. Mijn webshops vormen immers een groot onderdeel van mijn werk en inkomen.

✎ Donderdag: Administratie
In de breedste zin van het woord. Van het inboeken van bonnetjes en bijwerken van de BTW-aangifte-excelsheet tot het beantwoorden van achterstallige e-mail en het opruimen van mijn inbox.

✎ Vrijdag: Plannen en opruimen
Meestal is op vrijdag mijn home-office alsof er een bom is ontploft en daar wil ik maandagochtend niet mijn werkweek in beginnen. Er moet dus opgeruimd en schoongemaakt worden. Ook gebruik ik deze tijd om een basisplanning voor de volgende week op te zetten; ik maak een to do list van wat er de volgende week moet gebeuren en ik plan losjes in op welke dagen ik wat ga doen. Dit kan gaandeweg nog veranderen, maar dan heb ik iets om aan vast te houden en mooi zicht op wat ik allemaal nog moet doen.

✎ Weekend: Inspiratie
Inspiratie is belangrijk en voor creatievelingen zelfs onmisbaar. Ik hoor je vragen; waarom heb je dit dan niet ingepland? Nou, dat komt omdat ik wil proberen mijn inspiratie minder van internet en meer uit het ‘echte leven’ te halen. Op internet ligt ‘het vergelijken’ altijd op de loer en dat kan funest zijn voor mijn zelfvertrouwen en workflow. En aangezien ik ga proberen in het weekend minstens één dag écht niet met werk bezig te zijn, leek het mij een goed idee deze twee met elkaar te combineren.

Dat is hem dan. Het schema waarmee ik vanaf nu aan de slag ga (ik heb vorige week nog even gesmokkeld omdat ik weer even in de werkstemming moest komen). Wat denken jullie? Zou dit een goede manier zijn om te zorgen dat dingen die normaal gesproken te weinig aandacht krijgen toch te gaan doen? Of heb je zelf nog tips voor een efficiënte planning? Laat het me weten in de comments.

P.S.: Ben jij ook van mening dat een mooie planner zoals op de foto het maken van je planning een stuk aangenamer maakt? Dan kun je die hier aanschaffen voor een extra goed begin van je jaar! (Alvast bedankt voor je support ☺)

♥♥♥

Vera blogt één keer in de vier weken voor teamconfetti.nl. Ze is illustrator, allround mooie dingen maakster en ze heeft haar eigen label: Franje Design!

REACTIES:

 1. Josianne

  Wat een goed idee om dit op die manier in te vullen. Anders kom je er normaal niet aan toe inderdaad! Wel lastig voor mij omdat ik maar twee dagen freelance; dan moet alles in die twee dagen gepropt worden… Maar goed, wel iets om over na te denken!

  Reageren
 2. Iris

  Goede verdeling, vooral dat je op verschillende dag gewoon op één ding kan focussen. Ik heb nog wel eens de neiging alles door elkaar te doen en dat werkt toch een stuk minder fijn. Ik probeer nu ook echt meer te singletasken en te focussen. Thanks voor jouw voorbeeld!

  Reageren
  1. Vera

   Ik doe dat ook! Word dan op een bepaald moment overvallen door alles wat ik moet doen (‘oh God acquisitie én administratie én mijn studio is een zootje) en dan ga ik alles door elkaar doen waardoor er niks echt lukt. Singletasken is mijn alles hoor, ik heb niet meer de illusie dat multitasken voor mij werkt. Krijg er alleen maar ernstige stress van.

   Reageren
 3. Charlotte

  Oh wat een fijn overzicht! Toch altijd leuk om te zien hoe andere creatieve ondernemers werken. Dit is mijn week:

  Maandag: Blogdag
  Dinsdag: DIYdag
  Woensdag: Bladmuziekdag
  Donderdag: Filmmuziek/projectdag
  Vrijdag: Stockmusicdag
  Weekend: Wee mijn gebeente als ik in het weekend werk! Weekend is heilig voor mij: relaxen en quality time met vriendlief. Als het niet moeilijk vies pisweer is, ga ik het liefs naar buiten voor een lange wandeling of een dagje geocachen.

  Administratie doe ik altijd op de eerste van de maand. Acquisitie is nog wel een dingetje – ik heb daar nooit echt les in gehad (hoewel je op het conservatorium wel wordt voorbereid op het ondernemerschap ipv loondienst). Een blogpost over het hoe en wat van acquisitie maak je mij heel erg blij mee!

  Reageren
  1. Vera

   Hey Charlotte! Die vraag over acquisitie heb ik meer gekregen naar aanleiding van dit artikel. Ondanks dat het bij mij ook met vallen en opstaan gaat zal ik eens denken over een artikel. Dank je wel ook nog voor je feedback. Wat goed dat je zo snel even voor jezelf op een rijtje hebt kunnen zetten wat jouw ‘moetjes’ zouden zijn. Hopelijk heb je er wat aan in de praktijk!

   Reageren
 4. Anouk

  Ik vind het best slim om je dagen zo in te zetten! Daar ga ik ook eens over nadenken, ik denk dat het voor mij ook wel kan werken op sommige vlakken. Heel slim!

  Reageren
 5. Anne

  Wat een super goed idee en wat een slimme verdeling! Dit ga ik van je afkijken ;)
  Ik heb altijd als het druk is qua opdrachten dat ik snel denk ‘Ach, die administratie doe ik wel als het rustig is, nu de hèle dag aan deze opdracht besteden’.
  En dan is het rustig en ga ik netflix kijken.

  Reageren
  1. Vera

   Ha Anne! Afkijken mag, daar was dit artikel ook voor bedoeld. En ik begrijp he-le-meaal wat je bedoelt want als die mega-opdracht klaar is dan mag je het rustig aan doen van jezelf en dan blijft die administratie dus alsnog liggen ;)

   Reageren
 6. Pingback: Komkommertijd-regime: zo kom jij als ondernemer de zomer door! | Team Confetti

 7. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 8. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 9. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 10. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 11. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 12. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions………

  Reageren
 13. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 16. Eggy Car

  Great article ! This is really a great article and great read for me. It’s my first visit to your blog and i have found it so useful and informative specially this article.

  Reageren
 17. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 18. usernamegenerator

  Love the idea, Olga! As a fellow freelancer, the struggle is real, but your GIRLBOSS planning seems like a game-changer. Especially intrigued by the Friday cleaning routine – might adopt that myself! username generator

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *