De ups en downs van eerlijke kleding kopen.

Gastblog door Tea – Iets meer dan een jaar geleden begon ik met 30 items en langzaam draag ik ze kapot en vervang ze voor concsious stukken. 14 maanden later is me dat best goed gelukt! Ik had  geen problemen verwacht omdat ik shoppen meer als een plicht zie dan plezier en ik de minst fashion-like persoon ben die ik ken. Toch moest ik soms overschakelen, want waar moest ik nou last minute een panty vandaag halen? Vandaag deel ik nóg vier andere baalmomenten en om het positief af te sluiten ook nog vier dikke wins

Mijn dagelijkese garderobe bestaat uit ongeveer 40 items waarvan er 25 óf tweedehands/vintage zijn, óf van een concsious lijn/merk. Niet omdat ik een minimalist ben of vanwege groene redenen, maar omdat het genoeg is om te dragen naar mijn werk, ze goed zitten en makkelijk te combineren zijn. Verder vind ik het belangrijk dat er zo min mogelijk kinderhandjes aan hebben gezeten en makkelijk te wassen te is.

DE BAALMOMENTEN:

Dat een jurk die ik vorig jaar kocht (en best wel een dik bedrag voor betaalde) misschien 20 keer aan heb gehad, met liefde en geduld verzorg heb, er gewoon niet meer draagbaar uitziet. Terwijl een jurk van Primark die ik al jaren heb en die ik af wil dragen en elke week aan doe, niet kapot te krijgen is. De kleur blijft goed, de knopen zitten er nog aan en er zijn nog geen draagsporen!

? ? ? ? ? ?

Een groot nadeel is dat ik veel vintage items niet kan vervangen, zo ook mijn all time favoriete blouse (hij kon zo uit Netflix’s GLOW komen) die per ongeluk in de verkeerde was belande en nu verkleurd is. Ik trakteerde mezelf op een hele foute blouse met palmbomen en giraffes van Topshop en nadat de frustraties verdwenen waren, baalde ik daarvan, maar besloot hem toch te houden.

? ? ? ? ? ?

American Apparel is misschien transparant in waar en hoe kleding gemaakt wordt, maar er zijn ook best veel dingen die me tegenstaan. Toch kocht ik basics zoals panties, sokken en hempjes in de allerlaatste sale (ze zijn inmiddels failliet verklaard) waar ik het de komende tijd mee moet doen. Als iemand nog een gouden tips heeft voor panties en sokken hoor ik het graag.

? ? ? ? ? ?

Ik vind borduursels op een spijkerjas heel tof en en kocht bloem-borduursels om een spijkerjasje mee op te leuken. Het is inmiddels al zes weken geleden dat ik ze kocht en het daadwerkelijk erop strijken, heb ik nog steeds niet gedaan. Tegen de tijd dat ze erop zitten zijn ze alweer maanden ‘uit.’

DE WIN MOMENTEN

Een kledingstuk waar je al eeuwen naar op zoek bent ‘winnen’ op eBay. Er zijn allerlei blogposts over hoe en wanneer je het beste kan bieden, maar ik heb het geduld er niet voor en word vaak overboden door mensen die het ‘automatisch’ doen.

? ? ? ? ? ?

Vintage items zijn vaak niet te vervangen, maar veel dingen van ketens zijn dat weer wél. Zo heb ik een trui met driekwart mouwen van Organic Zara al twee keer afgedragen en inmiddels een derde gevonden op eBay. Waar nog zelfs het kaartje nog aan zat!

? ? ? ? ? ?

Elke keer als ik mijn klerenmaker verlaat en hij een kledingstuk heeft gered is een win momentje. Die 50’s jurk inkorten? Doet hij. De knopen vervangen? Geen probleem! Een gaatje wegwerken? Doet hij snel even tussendoor. En dat allemaal voor een vriendenprijsje.

? ? ? ? ? ?

Everlane is zo’n mooi merk dat transpant is over waar en hoe de kleding wordt gemaakt, maar ze vezenden helaas niet naar Europa. Tot ik een paar maanden geleden een email kreeg dat ze tien dagen lang internationaal gingen verzenden. Ik bestelde meteen vier shirtjes en ze zijn inmiddels alle vier een favoriet. Ik heb vaak met shirts van natuurlijk katoen dat de stof wat dikker is en heel lomp lijkt als je ze in een broek/rok stopt. Maar deze zijn zo zacht en flexibel en echt een aanrader als je op zoek bent naar fijne shirts. Nu ik weet welke maten en stijl de beste zijn voor mij kan ik met een gerust hart aan familie vragen of ze het pakketje willen doorsturen naar mij.

? ? ? ? ? ?

Zijn jullie hier ook mee bezig? Waar lopen jullie tegenaan?

? ? ? ? ? ?

Tea woont in Londen en houdt van films. Ze heeft een eigen blog, teawashere.com en één keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. Malu

  Ik vind het altijd zo knap dat mensen zo goed vintage kunnen shoppen.
  Ik geef toe dat 75% van mijn kleding kast van Monki (ik houd heel erg van hun lijn!) en H&M komt, niet de meest vriendelijkste merken.
  De overige 25% is vintage, maar daar heb ik toch een behoorlijke prijs voor moeten betalen óf ik had geluk op United Wardrobe. Alleen heb ik de laatste 4x niets opgestuurd gekregen, maar kreeg ik wel altijd mijn geld terug na klachtmailtjes.

  Ik vind het lastig. Ik zal ook een fairtrade kledingkast willen hebben, maar vind nog niet de juiste truuks voor het betaalbaar en goed leverbaar vintage kleding.

  Ik heb respect voor mensen die dat wel kunnen!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Hi Malu, het zal je verbazen maar Monki en H&M zijn als één van de grote modeketens nog helemaal niet zo heel slecht bezig. Ze hebben aardig wat organic cotton in hun collecties en worden steeds transparanter. Voel je dus niet al te schuldig, probeer alleen niet elke week iets nieuws te kopen want vooral de ‘fast fashion’ zet de kledingindustrie onder druk om heel veel voor heel weinig te produceren.

   Reageren
  2. tea

   met echt vintage heb ik wel een beetje geluk gehad, maar tweedehands hoeft niet zo duur te zijn en als je niet zo van ‘gedragen’ kleding bent kun je altijd beginnen met ‘met prijskaart’ op bijvoorbeeld marktplaats te zoeken.

   Reageren
 2. Hermien - KouweKleren

  Mooi eerlijk verhaal! Ik herken ze wel, de baalmomentjes. Als fair of duurzame kleding te snel stuk is zou ik altijd contact opnemen met het bedrijf. Ze staan niet voor niets voor duurzaamheid toch? Over eerlijke sokken schreef ik ooit een post waarin ik o.a. braintree tipte. Kreeg daar ook nog allerlei reacties op met merken, dus dat is misschien wel de moeite waard.

  Reageren
  1. tea

   heb ik gedaan maar het lag volgens hun echt aan de manier waarop ik het waste. waar ik het niet mee eens ben, maar ah well.

   ik heb braintree genoteerd! en ga zo je post ook lezen.

   Reageren
 3. Emma

  Leuk artikel! Ik had het wel nog leuker gevonden als er ook foto’s bij hadden gestaan.

  Ik herken wel een paar baalmomentjes inderdaad! En ik probeer steeds meer te letten op wat voor kleding ik koop. Ik geef ook liever wat meer geld uit aan een kwalitatief goed kledingstuk dat lang mooi blijft, terwijl dat tijdens mij studietijd niet echt haalbaar was :)

  Reageren
 4. jennye

  The number of cigarettes in a pack has to be one of the most commonly asked questions about cigarettes. You can find out how many cigarettes are in a pack by simply inspecting the packaging or asking your friendly tobacconist. Each cigarette comes with a filter, which is usually located at the tip portion of the cigarette.

  Reageren
 5. buy canadian weed online

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess.Like we mentioned earlier, when you buy weed from a dealer buy canadian weed online, you have no way of knowing what’s in it and what the overall quality of it is.

  Reageren
 6. Buy my weed online

  Come see our customer favourite high quality popcorn buds along with other great deals on cheap weed and bulk pricing. We carry everything you need from shatter, cannabis edibles, vape pens, weed concentrates, live resin, Phoenix tears, CBD and more. Sign up for our newsletter so you never miss out on any of our sales offering the best in class products for Buy my weed online .

  Reageren
 7. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet.

  Reageren
 8. buy weed

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis buy weed that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions.

  Reageren
 9. Buy Weed Online

  Buying weed online sounds like an easy task. However, there are certain things you need to know before Buy Weed Online . With so many websites selling weed these days, it’s not surprising that you might be confused about where to get the best deals or which sites are trustworthy.
  If you’ve found a website that sells weed and want to order from them, here’s what you need to know about buying weed online.

  Reageren
 10. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……….

  Reageren
 11. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…….

  Reageren
 12. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 13. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep….

  Reageren
 14. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…….

  Reageren
 15. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 16. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *