7 redenen waarom audiobooks geweldig zijn!

Misschien had je het aan de titel al gemerkt: ik heb een nieuwe obsessie. Of nouja, de obsessie is niet nieuw, maar ik heb hem nieuw leven ingeblazen. Ik was al fan van voorgelezen boeken vanaf dat ik heel klein was en gigantische mappen vol cassettebandjes van de bieb, meenam op vakantie. Het ging er bijna niet om waar het over ging. Als het maar voorgelezen was. Want dan kon ik lekker wat anders doen, zoals knutselen of zandkastelen bouwen…

Toen ik te oud werd voor voorgelezen kinderboeken, hield ik er een tijdje mee op (daarnaast was de collectie in de bieb niet zo groot en had ik ze allemaal al minstens drie keer geluisterd). Totdat de luisterboeken voor volwassenen uitkwamen (YESSS). Maar er was niet enorm veel keuze in de bieb en de boeken waren me, eh, een beetje te volwassen. Ik had moeite met bedenken welke boeken ik wilde lezen (ik bedoel natuurlijk luisteren) en weer was er een luisterpauze.

luisteren

Tot een paar weken geleden. Ik had Het diner van Herman Koch geleend bij de bieb en op mijn trouwe discman (voor lezers onder de 20, dat was ooit cool, heus) geluisterd. Voor de derde keer was ik fan van het luisteren van boeken. Maar toen ik opeens een lange treinrit voor de boeg had en de bieb al dicht was, vroeg ik Tom in paniek of het ook mogelijk was om een audiobook (op een niet zo eerlijke manier, #sorrynotsorry) op zijn iPod te zetten, zodat ik iets had om te luisteren. Het eerste boek wat in mijn hoofd opkwam was The Hunger Games en binnen vijf minuten gaf Tom me zijn iPod met het eerste boek erop. De volgende dag vroeg ik om boek twee en een paar dagen later om boek drie. Aan het einde van boek drie zat ik tien minuten in een zwart gat, totdat ik de zeven delen van Harry Potter bestelde bij Tom en nouja, het hek was van de dam. En dit is waarom ik zoveel audiobooks luister en waarom jij het ook zou moeten doen:

#1 Alle dingen die je dagelijks moet doen en saai zijn (je tanden poetsen, de afwas doen, de was ophangen, boodschappen doen) zijn nu FANTASTISCH. Want dit kun je doen terwijl je naar een spannend verhaal luistert.

olga harry potter

#2 In de trein zitten, zes uur lang? NO PROBLEM. Graag zelfs. Kopje koffie erbij en wat chocola en ik ben een happy camper. Op en neer naar Maastricht op een dag? Het is een vakantie.

#3 Heb je ook een lijstje met boeken die je al zoooooolang wil lezen maar: nooit tijd voor hebt/te moe voor bent/die de bieb nooit op voorraad heeft/ze niet wil kopen want je leest ze maar één keer en dan zit je ermee? Dan is een audiobook de oplossing! Ik lees (ok, luister, maar de tekst komt binnen dus niet zeuren) nu minstens drie boeken per week. Soms een hele op één dag. Ik begon afgelopen zaterdagochtend aan Tina Fey’s Bossypants, ging winkelen, opruimen en koken en aan het einde van de dag (tijdens het eten van mijn avondeten) had ik hem uit. Mind you, ik was alleen thuis, waarschijnlijk gaat het minder snel als je een zaterdag doorbrengt met een geliefde, want: asociaal.

selfie voor de kapper

#4 Werk je vanuit huis (alleen) of heb je geen verkering en voel je je een beetje eenzaam? Je kunt de tv aanzetten voor wat gezelschap of een kat nemen, maar wat echt gezellig is? Een audiobook opzetten! Ja echt! Laat Lena Dunham lekker doorratelen over haar bijzondere jeugd en lach om de grapjes die Amy Poehler maakt terwijl ze haar boek Yes Please! voorleest.

#5 Nog een geweldige ontdekking: sporten met een audiobook in je oren is the cats pyjama’s! Sorry Evy, ik waardeer je aanmoedigende woorden en je gedateerde muziekjes, maar een spannende passage uit The prisoner from Azkaban is een stuk effectiever… Niet als het al donker is trouwens, dan is het een beetje eng (ja, ik vind Harry Potter spannend, ik ben een watje, I know).

#6 Sommige auteurs maken van hun audiobook een feestje en daardoor heeft het een meerwaarde ten opzichte van het papieren boek. Amy Poehler en Tina Fey nodigden anderen uit om stukjes voor te lezen en stopten er extra geluidsfragmenten in van shows en tvprogramma’s die ze hadden gedaan. Op papier werkt dat niet (see what I did there?).

#7 Ook als je geen behoefte hebt om te bewegen terwijl je een boek luistert, is het fijner dan een papieren boek. Je kunt in elke mogelijke houding zitten of liggen en zelfs je ogen dichtdoen! :O Boeken lezen in bad is a bitch, maar luisteren is dikke prima. Als je maar een beetje oplet, ahum… Natte iPods zijn geen blije iPods…

☆☆☆

And there you have it! Binnenkort kom ik met audiobook reviews, waaronder The Hunger Games (drie delen), Harry Potter (zeven delen), Yes Please, Bossypants, Not that kind of girl en The life-changing magic of tidying van Marie Kondo (ja, daar is een audiobook van, sweet!).

☆☆☆

Als je nog een aanrader hebt op het gebied van (Engelstalige) audiobooks, dan hoor ik het HEEL GRAAG!

REACTIES:

 1. Frauke

  Oh klinkt leuk zeg! Maar ik luister eigenlijk zelden iets met oortjes in, vind dat altijd zo onhanding. Het enige wat mij altijd afschrikt aan audiobooks, is de stem van de persoon en hoe het wordt voorgelezen. In een boek lees je het zegmaar zelf voor in je hoofd, maar als iemand anders dat doet lijkt me het plots wel wennen! Wel leuk dat je je passie herontdekt hebt ;-) X

  Reageren
 2. Rose

  Geen audioboek, maar wel een aanrader qua luisteren: Cabin Pressure. Met John Finnemore, Benedict Cumberbatch (jaaaaa), Roger Allam en Stephanie Cole. BBC radio 4 hoorspel in 27 delen – een soort van sitcom, maar dan op de radio! Echt een ontzettende aanrader!

  Reageren
 3. Hedwig

  Jaa zo herkenbaar! Ik heb op de middelbare school een tijdje luisterboeken opgezet terwijl ik naar school fietste, bijvoorbeeld Minoes of Jip en Janneke (is nu nog steeds leuk). Maar Harry Potter klinkt ook goed (haha), thanks voor de tip :)

  Reageren
 4. Vera

  Okay Olga, je hebt me overtuigd. Ik ga het ook een keer proberen. Misschien werkt het wel om boeken te luisteren tijdens hersenloos werk zoals photoshoppen. Dan kun je je tijd gewoon dubbel effectief indelen! Win-win!

  Reageren
 5. Lizzie

  Tot nu toe heb ik steeds boeken gelezen en niet beluisterd. Maar je geeft wel enkele goeie ideeën..het lijkt me inderdaad veel handiger in bad, en misschien zelfs op de bus. Ik ga het ook eens proberen :) Bedankt voor de tip!

  Reageren
 6. Geertje

  Leuk! Ik ben fan van kinderboeken als luisterboek: ‘Brief voor de koning’ en ‘de kleine kapitein’! Zo fijn tijdens het opruimen of in de bus/trein!

  Reageren
 7. Natasja

  Tip: LuisterBieb. Dat is een officiele app vd bibliotheek waar ze een paar goede (vooral NL talige literatuur) luisterboeken op hebben staan, en het is gratis :). Ik heb zo Stoner beluisterd, terwijl ik dat boek al heel lang had liggen. Luisterboeken zijn ook ideaal als je ziekt bent!

  Reageren
 8. Delana

  Vroeger vond ik luisterboeken ook the bomb. Mijn favoriet was het luisterboek waarin Bert en Ernie afspreken ‘bij het standbeeld in het park’, maar vervolgens allebei bij een ander standbeeld staan. Dat verhaal heeft me echt de waarde van duidelijke communicatie bijgebracht :p

  Maar goed, sinds ze gestopt zijn met luisterboeken maken voor walkmans, maak ik er ook geen gebruik meer van ;) Misschien moet ik me er toch aan wagen, na je vlammende betoog.

  Reageren
 9. Sofie

  Hé dat klinkt leuk! Misschien wel iets voor mij, alhoewel ik schrik heb dat mijn gedachten afdwalen. Bij een boek kun je makkelijk een alinea terug maar bij een luisterboek is teruggaan wat moeilijker.

  Kun je je op beide concentreren? Een boek beluisteren en bv. de was doen? Voor het joggen lijkt het me inderdaad wel leuk.

  Reageren
 10. Geertruurzaam

  Ik ben groooote fan van de hoorspelen van Het Geluidshuis <3
  Ze hebben vooral veel hoorspelen voor kinderen, maar daar zitten ook veel grapjes in die alleen volwassenen begrijpen dus geen enkele reden voor 20+ om die te laten liggen. Er zijn een paar titels voor volwassenen verkrijgbaar, ook leuk.
  Ze zijn wel Vlaams gesproken ;-)

  Reageren
 11. Malou

  Wat fijn dat je het hierover hebt, ik krijg meteen zin om te luisteren! Nu alweer een aantal jaar niet gedaan (maar door mijn eReader lees ik wel veel) maar ik heb daar een paar jaar geleden echt veel van genoten. De Engelse Harry Potter vond ik heerlijk, en ook de Engelse (niet de Amerikaanse versie, die is minder) van Artemis Fowl zou ik aanraden. Zijn ook lekker veel delen van.
  Overigens vind ik het nadeel aan luisterboeken dat is soms afgeleid ben een dan niet makkelijk kan terug bladeren. Maar dat je gewoon lekker aan het luisteren en tegelijk aan het rondkijken bent is zo tof!

  Reageren
 12. Lotte

  Luister je enkel naar Engels gesproken audiobooks? Na een lange werkdag heb ik namelijk nog maar weinig zin om me zwaar in te spannen en hoewel mijn Engels meer dan behoorlijk is (als ik even onbescheiden mag zijn), lees ik dan toch liever Nederlandstalige boeken of, in dit geval, luister ik liever naar Nederlands/Vlaams gesproken boeken. Verder heb ik totaal geen ervaring met audiobooks, maar ik ben alvast wel nieuwsgierig gemaakt!

  Reageren
 13. José

  Leuke blog ! En leuk ook om zo tips te krijgen over audiovoer natuurlijk ;)
  Ik heb zelf hardop zitten lachen om “Hitchhikers guide to the Galaxy” ( eerste deel is voorgelezen door Stephen Fry )

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Oh! Ofcourse! Jaaaaaren geleden heb ik daar stukken van geluisterd. Ik zet ‘m op m’n lijstje. Stephen Fry heeft de Harry Potter boeken ook voorgelezen en dat was fantástisch!

   Reageren
 14. Karlijn

  Om een of andere reden kom ik met moeite door audioboeken heen,maar podcasts daarentegen luister ik wel veel! Misschien omdat ik weet dat die korter zijn en ze net helemaal kan beluisteren in een uurtje in de trein :)

  Reageren
 15. Nathalie

  Sounds good! Ik was de audiobooks alweer een beetje uit het oog verloren.
  Zelf heb ik er nog maar ooit eentje gekocht: memoires of a geisha. Wel een mooi verhaal.
  Dat was toen ik mijn ogen had laten laseren, het ideale tijdsverdrijf wanneer je je ogen daarna een hele tijd dicht moet houden :D
  Qua aanraders: Ik weet niet of er audiobooks van zijn, maar ik kan me voorstellen dat ongeveer alles van Sophie Kinsella geweldig zal zijn, zeker mijn lievelingsboek “hou je mond” :)

  Reageren
 16. Marije

  Lijkt me heerlijk, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe ik er vaudioboek op m’n iPhone zet. Voel me net m’n moeder nu. Van de buurvrouw kreeg ik pas wel een stapel cd’s met pluk van de Petteflet, voor de kinderen voor in de auto. Maar ik vind ze ook superleuk. Het is bijna een hoorspel, zo grappig…

  Reageren
 17. Marieke

  Ik heb jaren geleden ook een audiobook-fase gehad, en had toen onder andere een fijne versie van ‘The catcher in the rye’. Hoorcolleges zijn ook leuk om te luisteren, vind ik. En we hadden vroeger een bandje van Petertje Panda, voorgelezen door Jos Brink <3 Maar eigenlijk las (en lees) ik altijd liever zelf, want dat gaat sneller en ik onthoud dingen veel beter als ik ze lees, dan wanneer ik luister. Voor mijn luistervaardigheid zou het dus eigenlijk wel goed zijn om meer audiobooks te 'doen'.

  Reageren
 18. Sahar

  Mooi artikel Olga! Ik ben zelf ook al een tijd over op de audio-bandwagon, maar dan vooral podcasts. Al heb ik eens het enorme spannende Gone Girl geluisterd en die vond ik echt fantastisch. Als je de film nog niet hebt gekeken, zou ik het zeker aanraden!

  Reageren
 19. Marije

  Kort achter elkaar las ik deze post en eentje van Anna Denise over podcasts, en nu luister ik ook best veel podcasts. Bv. die van ‘Being Boss’. Is een beetje werkgerelateerde, en zo kan ik rustig een muurtje verven op een werkdag zonder schuldgevoel. Onder tussen gewoon luisteren!

  Reageren
 20. Pingback: Kletspraatjes - Kletspraatjes #3 - Drukke pyjamadagen - Kletspraatjes

 21. Pingback: Kletspraatjes #3 - Drukke pyjamadagen - Woorden door Lilian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *