3 x awesome podcasts!

Even voor de duidelijkheid: een podcast is een radioprogramma dat je op internet kan luisteren. Geen liedjes, wel praatjes. De audiobooks op mijn luisterlijstje begonnen een beetje op te raken en daarom ben ik nu de wereld van de podcasts aan het verkennen. In korte tijd heb ik al drie favorieten, die allemaal te beluisteren zijn (gratis!) via dezelfde app. Geen gedoe, altijd entertainment bij de hand, grappig en ook nog eens leerzaam, win, win, double win!

freakonomics

FREAKONOMICS RADIO
By far mijn favoriete podcast (en Tom is ook fan). Steven en Stephen zijn twee economen die gekke vragen beantwoorden met data in plaats van emoties. Je kunt over van alles en nog wat nadenken en er een mening over hebben, maar waarom niet gewoon de feiten het antwoord laten vormen? Omdat dit nogal abstract klinkt, een paar vraagstukken die langskomen: Hoe kun je het wereldrecord hotdogs eten verbreken? Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer gaat sporten en dat ook leuker gaat vinden? Waarom heeft de riem het van de bretels gewonnen? Waarom volgen we het nieuws eigenlijk? Waarom hebben kinderen goocheltrucs veel sneller door dan volwassenen? En ga zo maar door. Er komen specialisten aan het woord (zelfs een nobelprijswinnaar van de economie) en het is NOOIT SAAI. Want zo klinkt het misschien wel. Alles is vlot in elkaar gemonteerd, de onderzoeken zijn creatief en interessant en de uitzendingen zitten vol humor. I LOVE IT!

Favoriete afleveringen zijn: Should kids pay back their parents for raising them? | How did the belt win? | A better way to eat. |  Make me a match. | Diamonds are a marriage counselor’s best friend. | When willpower is not enough.

♬♬♬

heres the thing

HERE’S THE THING (with Alec Baldwin)
Alec Baldwin (acteur) interviewt bekende mensen. Acteurs, politici, muzikanten en andere bekenden vertellen ‘hoe het allemaal zo gekomen is’. Welke belangrijke keuzes ze hebben gemaakt en wie een grote invloed op hun carrière heeft gehad. Een mini biografietje dus (afleveringen duren ongeveer driekwartier). En het is heerlijk om naar te luisteren. Want die grote filmsterren, filmdirectors, goochelaars en bekende popmuzikanten zijn ook maar gewoon ergens begonnen. Van het één kwam het ander en nu zijn ze wat ze zijn. Ik vind het fijn om naar anekdotes te luisteren, onzekerheden, grappige verhaaltjes en liefde die mensen hebben voor hun vak. Mijn werk is mijn alles en definieert wie ik ben en ik vind het heel erg leuk om andere mensen met veel liefde over hun werk te horen babbelen.

Favoriete afleveringen zijn die met: Lena Dunham | Rosie O’Donnell | Julianne MooreJerry Seinfeld.

♬♬♬

note-to-self

NOTE TO SELF
Deze ontzettend lieve podcast gaat over de relatie die wij hebben met technologie en hoe we ermee omgaan. Luistert je telefoon je stiekem af? Wat moet je doen met de overkill aan digitale foto’s die je hebt? Wat gebeurt er als je een app installeert waarmee je alle reclame op websites blokkeert? Als blogger zit ik automatisch vastgeplakt aan mijn telefoon en social media en ik vind dit soort vraagstukken daarom heel interessant. De sfeer is luchtig en gezellig, ik heb een beetje een voice-crush (bestaat dat? Zo niet, bij deze) op de presentatrice en ook hier komen er experts langs met interessante vondsten. De duur van deze show is iets korter (half uurtje).

Favoriete afleveringen zijn: Is my phone eavesdropping on me? | It’s time to deal with your photo clutter. | Why Google ’thought’ this black woman was a gorilla. | Seriously, listen to your voicemail.

♬♬♬

wnyc app

‘MAAR HOE LUISTER IK DAT DAN?’ hoor ik jullie denken. Nou, easy peasy. Al deze shows zijn onderdeel van WNYC RADIO. Je kunt de podcasts online luisteren, maar wat veel makkelijker is, is de app (klik hier voor android) downloaden. Die is helemaal gratis en je kunt er nog veeeeeeeeel meer podcasts op beluisteren. Ik ben nog maar net begonnen, er staan vast nog veel meer pareltjes op. Ook kun je podcasts downloaden om offline te luisteren of door je favoriete luister-onderwerpen aan te vinken, je laten verassen. De functie die ik pas net ontdekt heb is: ‘We’ll lull you to sleep in … minutes’. Wij luisteren graag Freakonomics als we gaan slapen en met deze functie sterft de podcast na 20 minuten (of langer) langzaam weg. Nog niet getest, maar dat gaan we nog wel doen. :)

♬♬♬

Wie gaat er luisteren?

REACTIES:

 1. Frauke

  Heel eerlijk? Ik denk niet dat dit iets voor mij zou zijn haha! Ik luister toch liever ‘live’ naar de radio hier, of naar muziek oid. Die luisterboeken van jou wil ik wel alsnog heel graag proberen maar dit lijkt me niet zo m’n ding. Al moet ik het eigenlijk ook maar gewoon een kans geven ;)! X

  Reageren
 2. Debbie

  Ik kende podcasts eerst ook niet, maar het is een leuk fenomeen, vooral voor onderweg in de auto. Ik luister nu naar Limetown, een soort hoorspel, over een dorp waarvan de inwoners op een bepaald moment allemaal van de aardbodem zijn verdwenen. Ik luister podcasts trouwens gewoon via de app Podcasts van Apple. Ik ga Note to Self in ieder geval eens proberen.

  Reageren
 3. Chez Julie

  De Freakonomics Radio wil ik zeker eens een keer proberen! Ik heb onlangs hun boek gelezen en vond het heel fijn om te weten waarom drugdealers nog bij hun ouders wonen en waarom de Ku Klux Klan zich als een bende vastgoedmakelaars gedraagt. Meer van dat: klinkt super!

  Reageren
 4. Karlijn

  Freakonomics Radio klinkt erg interessant, die ga ik opzoeken. Zelf vond ik de podcast Serial heel gaaf, maar dat is niet echt een radioshow. Het gaat over een coldcase uit Amerika, een moord op een tienermeisje en over de vraag of de jongen die daarvoor veroordeeld is het ook werkelijk gedaan heeft. Elke aflevering gaat in op een ander deel van de case en het is erg interessant om naar te luisteren :)

  Reageren
 5. Nancy

  Ze klinken allemaal heel leuk en ik heb Soundcloud gedownload, maar misschien moet ik deze app maar downloaden (eerst mijn telefoon eventjes leeg maken!) want ik kan ze niet allemaal op SoundCloud vinden helaas. Wat ik graag luister: Happier van Gretchen Rubin. Ze is de auteur van The Happiness Project (of het Geluksproject) en dat vind ik een heel leuk boek. Nu heeft ze iedere week een podcast samen met haar zus en hebben ze leuke gasten in de show en praten ze over hoe je gelukkiger in het leven kan staan.

  Reageren
 6. Nina

  Geweldige tip, zowel van de podcasts in het algemeen als de podcastst die je noemt.
  M’n vriend is een enorme freakonomics fan dus die tip geef ik aan hem door. En ga zelf ook luisteren natuurlijk :)

  Reageren
 7. Pingback: Week Story 46/2015: een nieuwe werkkamer, sint maarten en weerzien met vrienden - ninasstories ninasstories

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *