Waarom kant&klaar eigenlijk niet zo cool is.

Jongens, je simple girl Olga is weer eens ergens achter gekomen: zelf dingen maken is (vaak) leuker, lekkerder én goedkoper dan alle mooie kant&klaar producten in de supermarkt. Heus waar! Nouja, als het een beetje leuk is om te maken dan. Waarom het de moeite waard is om uit de kant&klaar trein te stappen? Dat leg ik hieronder uit.

pannenkoek

Ik ben een kind van de kant&klaar generatie. Diepvriespizza’s, Knorr wereldgerechten, Cup a Soup, Mona toetjes, nasi uit blik, en instant brownies, ik heb ze állemaal gekocht en opgegeten. Jarenlang. Ja, zelfs van die flessen pannenkoekmix waar je alleen maar melk bij hoeft te doen en te schudden. I’m guilty! Tot grote ergernis van mijn goede vriend Hessel (de beste home cook die ik ken). Een Nederlander die alleen met een pakje pannenkoeken kan bakken, is in zijn ogen het treurigst wat er bestaat. En als je erover nadenkt, dan is dat inderdaad ook wel een beetje zielig.

curry vega

Na zo’n twaalf jaar op mezelf wonen, heb ik de meeste dingen er wel redelijk uitgefaseerd. Pannenkoeken bakken laat ik aan Tom over (doet ie zonder mix dus Hessel is blij), voor een lekkere curry heb ik inmiddels geen pakjes meer nodig (dit was echt een overwinning) en ik heb al in geen jaren meer een Mona pudding ondersteboven gekeerd.

Het is nu gelukkig ook wel véél makkelijker om lekker zelf te koken dan twaalf jaar geleden. Voor elk gerecht op aarde zijn wel twintig recepten te vinden online, supermarkten staan stampvol fantastische ingrediënten en omdat Tom en ik heel vaak een hapje buiten de deur eten (o.a. bij hippe food festivals) weten we inmiddels heel goed wat we lekker vinden en wat er allemaal out there is.

Maar toen ik dacht dat ik de tijd van kant&klaar achter me had gelaten, werd ik gefopt! De kant&klaar maaltijden gaan nu namelijk undercover en hebben een fresh&healthy jasje aangetrokken. Verse salades, stoommaaltijden, plastic bakjes met fruit, zakjes zilvervliesrijst met extra zaadjes voor in de magnetron en culinaire pizzapunten vonden hun weg naar mijn boodschappenmandje. Ja, ze zijn zeker gezonder en verser geworden, maar sodemieters, wat is het eigenlijk duur! En zijn het dingen die ik niet ook heel makkelijk zelf kan maken met een goed recept? Eh ja? Olga! Get yourself together girl! And so I did…

hartjes_eten_1000x1000

Ik begon dus met het overslaan van kant&klaar door budget overwegingen, maar ik kwam er al snel achter dat er nog véél meer voordelen aan zelf-maken zaten. Drie meer voordelen zelfs. Dit zijn ze allemaal:

#1: Budget dus. Niet altijd, maar wel heel vaak is zelf maken gewoon goedkoper. Neem bijvoorbeeld deze naanbroodjes. Voor twee stuks betaal je in de supermarkt iets minder dan €2,-. Thuis maak ik voor minder dan een euro twee keer zoveel en ze zijn twintig keer zo lekker.

#2: Hygge. Wie dit Deense hipsterwoord niet kent: Hygge betekent gezelligheid, een warm gevoel van binnen en simpel genieten. Zelf iets maken (met een fool proof recept) maakt het eten lekkerder, gewoon omdat je trots bent en je met je eigen handen iets hebt gemaakt wat ook nog eens lekker is.

#3: Minder boodschappen. Boodschappen doen rond 17.00-18.00 is een pain in the ass. Je bent moe, de rijen in de supermarkt zijn knetterlang en het is gewoon te druk. Mijn stress levels (en die van Tom al helemaal) gaan through the roof in een te drukke supermarkt als ik honger heb. Iets maken van wat ik al in huis heb, is in mijn ogen een véél betere activiteit dan huilend in de supermarkt staan. Voor die naanbroodjes die ik eerder noemde, heb je bijvoorbeeld alleen maar yoghurt, zelfrijzend bakmeel, boter, knoflook en gedroogde kruiden nodig en die heb ik ALTIJD in huis. Moet wel nog iets bij natuurlijk, maar een soepje met restjes groente is ook zo gemaakt.

#4: Het is gewoon veel lekkerder. Soms moet je een paar keer oefenen of een paar verschillende recepten uitproberen, maar als je dan eenmaal een golden recipe hebt (hoe simpeler, hoe beter), oh, dan is het ZO HARD GENIETEN! En daar hoef je echt geen top kok voor te zijn. Ik maak bijvoorbeeld zelden recepten waarbij de kans groot is dat ze mislukken (ik waag me niet aan gepocheerde eieren of perfecte biefstukjes). Een paar minuutjes langer of korter in de pan of oven zal niet uitmaken en ik hoef nergens met mijn neus bovenop te zitten of God forbid ergens de temperatuur voor te meten.

(Naast deze vier puntjes is zelf maken ook vaak iets gezonder omdat er minder dingen inzitten waar ik de naam niet van kan uitspreken. Ik vind het wel fijn om te weten wat ik nou precies in mijn lijf stop, maar ik pretendeer niet een health-freak te zijn of daar verstand van te hebben. In mijn ogen is eten waar zo min mogelijk aan gefrutseld is het lekkerst en het best, maar dat is vooral mijn gezonde verstand die dat zegt. Dat gezegd hebbende zal ik nooit een lekker ijsje of een goede donut afslaan, want die kan ik niet zelf maken en ik vind ze HEERLIJK.)

tom worst

Sinds ik besloten heb om een beetje simpeler en wat relaxter te leven, ben ik veel meer weer zelf gaan koken. Toen er nog honderden dingen op mijn dagelijkse to do list stonden, had ik daar echt de puf of de interesse niet voor. Een paar keer per week bestelden we eten of aten we buiten de deur. Dat was gelukkig geen Domino’s of McDonalds, maar wel véél duurder dan zelf iets maken. Ik voelde me dan een beetje verslagen en een #unsuccessfuladult (op een niet zo’n leuke manier) dat we vaak niet eens zelf in staat waren om voor onszelf te koken. Kant&klaar leek de ultieme oplossing voor onze druk-druk-drukke levensstijl maar ik miste de vier bonuspuntjes die ik net noemde héél erg.

10. scones

Heb je het ook zó druk dat je vaak terugvalt op kant&klaar? Kijk dan of het mogelijk is om je to do list wat korter te maken zodat je net als ik, wat meer tijd (en vooral energie en creativiteit) over hebt om zélf dingen te maken. Of misschien kun je een beetje extra ruimte in het weekend vrij maken om ‘vooruit te koken’? Whatever works for you!

Als dat lukt, dan ga ik jullie natuurlijk wel een handje helpen! Er komen héél binnenkort een paar van mijn pas ontdekte golden recipes online. Weinig heb ik helemaal zelf bedacht, maar de meeste heb ik wel aangepast aan mijn smaak of nóg wat simpeler gemaakt. Slow&simple is our game! En stressvrij, wat een pret!

REACTIES:

 1. kIM

  Oe, dit vind ik heeel leuk! De naans gaan voor vanavond op het menu én ik kijk nu al uit naar die easy peasy toprecepten :)

  Reageren
 2. Mona

  Bedankt voor de cyber schop onder mijn kont. Ik heb al zeker een half jaar het idee geen kant en klaar meer te accepteren… en vanavond staan frietjes op het menu… oeps. Morgen ga ik er echt voor zitten, recepten zoeken en knallen. Dus kom maar op met jouw recepten ;)

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Mona, er moet áltijd ruimte zijn voor frietjes! Frietjes zijn mijn leven. Ik begrijp dat er een golden recipe moet komen voor ovenfrietjes. I’m on it!

   Reageren
 3. Johanna

  Ik kook graag maar ik sta, zeker in de week, echt niet graag lang in de keuken. Snel, gezond en lekker is mijn motto! als ik minder dan 20 minuten bezig ben en er zitten minstens 2 soorten groenten in, is het voor mij dik ok. boodschappen doe ik trouwens maar 1 keer per week. Ain’t nobody got time for that!
  Wat me wel iets meer Nederlands lijkt, is het pakjes-fenomeen. Ik heb het gevoel dat in België dit iets minder ingeburgerd is? ready-made sauzen en pannenkoekmixen bestaan wel, maar ik denk dat toch meer mensen gewoon koken?
  Succesreceptjes verzamel ik trouwens, en om de zoveel tijd zet ik er een paar op mijn blog :) ik deel er alvast eentje dat ik 2 keer maakte in evenveel weken: zoete aardappelfrietjes. je wast de zoete aardappel (schillen hoeft niet), en snijdt er frietjes van. doe ze samen met een blikje kikkererwten op een bakplaat, hussel door elkaar met olijfolie, peper, zout en paprikapoeder. die mogen dan 40 minuutjes op 180 graden, af en toe eens omscheppen. heel lekker met tzatziki, blokjes feta, tomaatjes,… echt maar 20 minuutjes werk (en dan oventijd)

  Reageren
  1. Johanna

   de tzatziki moet je trouwens ook gewoon zelf maken, het is zo makkelijk: rasp komkommer, bestrooi met zout, laat even uitlekken in een zeefje en roer daarna los in een kommetje griekse yoghurt met peper en wat knoflookpoeder. lekker! echt, ik kan er niet van over, dit is zo makkelijk en snel en het smaakt alsof je je schuldig zou moeten voelen maar dat is dus totaal niet het geval.

   Reageren
 4. Debby

  Erg leuk! Ben erg benieuwd naar de recepten serie :). Ik kook zelf nu al 1,5 jaar haast 100% zonder zakjes of pakjes en dat bevalt super! Ben ermee gestopt toen ik merkte dat zonder ik veel minder last had van m’n spastische darmen :), zelfs zoveel minder dat ik er geen pillen meer voor hoef te slikken! (Eerst 2x per dag om normaal te kunnen leven). Zet je dan toch even aan t denken wat er voor n rotzooi in zit allemaal :(

  Reageren
 5. Malu

  Há hier verschillen wij zo erg in! Mijn moeder is een mega goede kok en kookt ook nooit uit pakjes en altijd alles vers. Toen ik op kamers ging wonen ging er een wereld voor mij open. Dat ik elke avond mijn eigen eten mocht maken én alles kon uitproberen was een feest. Ik vind koken oprecht het allerleukste wat er is!

  Mijn vriend kookt ook altijd uit zakjes, potjes, blik en eet mona toetjes bij het leven. Ik probeer hem met mijn kookkunsten in te zien dat vers altijd nét leuker en lekkerder is.

  Maar misschien heeft het ook mee te maken hoe je bent opgevoed, wat je budget is, en wat je de rest van de dag hebt gedaan. Als je meer dan 40 uur werkt in de week kan ik mij voorstellen dat je niet staat te popelen om elke avond een geweldig diner voor te zetten. Al zal je verbaasd zijn wat je in een kwartier op tafel kan zetten wat alleen maar groenten, kruiden, aardappelen/rijst/pasta/granen bevat.

  Reageren
 6. slotsite

  I have been looking for articles on these topics for a long time. slotsite I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

  Reageren
 7. cyndi

  If you’re new to the world of cannabis, navigating where to buy weed in Montreal can be a little overwhelming where to buy weed in montreal. What if you don’t know anyone who smokes? How do you find people who like to smoke? Is there a secret handshake or password that only cannabis enthusiasts know? Do you have to join some secret society or pay a membership fee before they’ll sell it to you? Luckily, it’s not that hard.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *