Waarom kant&klaar eigenlijk niet zo cool is.

Jongens, je simple girl Olga is weer eens ergens achter gekomen: zelf dingen maken is (vaak) leuker, lekkerder én goedkoper dan alle mooie kant&klaar producten in de supermarkt. Heus waar! Nouja, als het een beetje leuk is om te maken dan. Waarom het de moeite waard is om uit de kant&klaar trein te stappen? Dat leg ik hieronder uit.

pannenkoek

Ik ben een kind van de kant&klaar generatie. Diepvriespizza’s, Knorr wereldgerechten, Cup a Soup, Mona toetjes, nasi uit blik, en instant brownies, ik heb ze állemaal gekocht en opgegeten. Jarenlang. Ja, zelfs van die flessen pannenkoekmix waar je alleen maar melk bij hoeft te doen en te schudden. I’m guilty! Tot grote ergernis van mijn goede vriend Hessel (de beste home cook die ik ken). Een Nederlander die alleen met een pakje pannenkoeken kan bakken, is in zijn ogen het treurigst wat er bestaat. En als je erover nadenkt, dan is dat inderdaad ook wel een beetje zielig.

curry vega

Na zo’n twaalf jaar op mezelf wonen, heb ik de meeste dingen er wel redelijk uitgefaseerd. Pannenkoeken bakken laat ik aan Tom over (doet ie zonder mix dus Hessel is blij), voor een lekkere curry heb ik inmiddels geen pakjes meer nodig (dit was echt een overwinning) en ik heb al in geen jaren meer een Mona pudding ondersteboven gekeerd.

Het is nu gelukkig ook wel véél makkelijker om lekker zelf te koken dan twaalf jaar geleden. Voor elk gerecht op aarde zijn wel twintig recepten te vinden online, supermarkten staan stampvol fantastische ingrediënten en omdat Tom en ik heel vaak een hapje buiten de deur eten (o.a. bij hippe food festivals) weten we inmiddels heel goed wat we lekker vinden en wat er allemaal out there is.

Maar toen ik dacht dat ik de tijd van kant&klaar achter me had gelaten, werd ik gefopt! De kant&klaar maaltijden gaan nu namelijk undercover en hebben een fresh&healthy jasje aangetrokken. Verse salades, stoommaaltijden, plastic bakjes met fruit, zakjes zilvervliesrijst met extra zaadjes voor in de magnetron en culinaire pizzapunten vonden hun weg naar mijn boodschappenmandje. Ja, ze zijn zeker gezonder en verser geworden, maar sodemieters, wat is het eigenlijk duur! En zijn het dingen die ik niet ook heel makkelijk zelf kan maken met een goed recept? Eh ja? Olga! Get yourself together girl! And so I did…

hartjes_eten_1000x1000

Ik begon dus met het overslaan van kant&klaar door budget overwegingen, maar ik kwam er al snel achter dat er nog véél meer voordelen aan zelf-maken zaten. Drie meer voordelen zelfs. Dit zijn ze allemaal:

#1: Budget dus. Niet altijd, maar wel heel vaak is zelf maken gewoon goedkoper. Neem bijvoorbeeld deze naanbroodjes. Voor twee stuks betaal je in de supermarkt iets minder dan €2,-. Thuis maak ik voor minder dan een euro twee keer zoveel en ze zijn twintig keer zo lekker.

#2: Hygge. Wie dit Deense hipsterwoord niet kent: Hygge betekent gezelligheid, een warm gevoel van binnen en simpel genieten. Zelf iets maken (met een fool proof recept) maakt het eten lekkerder, gewoon omdat je trots bent en je met je eigen handen iets hebt gemaakt wat ook nog eens lekker is.

#3: Minder boodschappen. Boodschappen doen rond 17.00-18.00 is een pain in the ass. Je bent moe, de rijen in de supermarkt zijn knetterlang en het is gewoon te druk. Mijn stress levels (en die van Tom al helemaal) gaan through the roof in een te drukke supermarkt als ik honger heb. Iets maken van wat ik al in huis heb, is in mijn ogen een véél betere activiteit dan huilend in de supermarkt staan. Voor die naanbroodjes die ik eerder noemde, heb je bijvoorbeeld alleen maar yoghurt, zelfrijzend bakmeel, boter, knoflook en gedroogde kruiden nodig en die heb ik ALTIJD in huis. Moet wel nog iets bij natuurlijk, maar een soepje met restjes groente is ook zo gemaakt.

#4: Het is gewoon veel lekkerder. Soms moet je een paar keer oefenen of een paar verschillende recepten uitproberen, maar als je dan eenmaal een golden recipe hebt (hoe simpeler, hoe beter), oh, dan is het ZO HARD GENIETEN! En daar hoef je echt geen top kok voor te zijn. Ik maak bijvoorbeeld zelden recepten waarbij de kans groot is dat ze mislukken (ik waag me niet aan gepocheerde eieren of perfecte biefstukjes). Een paar minuutjes langer of korter in de pan of oven zal niet uitmaken en ik hoef nergens met mijn neus bovenop te zitten of God forbid ergens de temperatuur voor te meten.

(Naast deze vier puntjes is zelf maken ook vaak iets gezonder omdat er minder dingen inzitten waar ik de naam niet van kan uitspreken. Ik vind het wel fijn om te weten wat ik nou precies in mijn lijf stop, maar ik pretendeer niet een health-freak te zijn of daar verstand van te hebben. In mijn ogen is eten waar zo min mogelijk aan gefrutseld is het lekkerst en het best, maar dat is vooral mijn gezonde verstand die dat zegt. Dat gezegd hebbende zal ik nooit een lekker ijsje of een goede donut afslaan, want die kan ik niet zelf maken en ik vind ze HEERLIJK.)

tom worst

Sinds ik besloten heb om een beetje simpeler en wat relaxter te leven, ben ik veel meer weer zelf gaan koken. Toen er nog honderden dingen op mijn dagelijkse to do list stonden, had ik daar echt de puf of de interesse niet voor. Een paar keer per week bestelden we eten of aten we buiten de deur. Dat was gelukkig geen Domino’s of McDonalds, maar wel véél duurder dan zelf iets maken. Ik voelde me dan een beetje verslagen en een #unsuccessfuladult (op een niet zo’n leuke manier) dat we vaak niet eens zelf in staat waren om voor onszelf te koken. Kant&klaar leek de ultieme oplossing voor onze druk-druk-drukke levensstijl maar ik miste de vier bonuspuntjes die ik net noemde héél erg.

10. scones

Heb je het ook zó druk dat je vaak terugvalt op kant&klaar? Kijk dan of het mogelijk is om je to do list wat korter te maken zodat je net als ik, wat meer tijd (en vooral energie en creativiteit) over hebt om zélf dingen te maken. Of misschien kun je een beetje extra ruimte in het weekend vrij maken om ‘vooruit te koken’? Whatever works for you!

Als dat lukt, dan ga ik jullie natuurlijk wel een handje helpen! Er komen héél binnenkort een paar van mijn pas ontdekte golden recipes online. Weinig heb ik helemaal zelf bedacht, maar de meeste heb ik wel aangepast aan mijn smaak of nóg wat simpeler gemaakt. Slow&simple is our game! En stressvrij, wat een pret!

REACTIES:

  1. Emma Sivewright

    If you’re looking for a way to jazz up your look and feel, you might want to consider using Kantklaar. Kantklaar is a self-adhesive paper that comes in a variety of colors and designs. Not only is it fun and stylish, it also has a few unique benefits that make it a smart choice for your look. Back Pain Specialist Adelaide

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *