Tips voor het drukken van je eigen agenda of boek.

Het is weer gelukt! De Team Confetti agenda 2020 is gedrukt en verzonden. Elk jaar weer een flinke klus en altijd weer bijzonder dat er genoeg mensen zijn die mijn agenda kopen. A dream come true. En vandaag deel ik mijn tips zodat ook jij je papieren droom waarheid kan laten maken.

Lang LANG geleden was mijn grootste werk-droom om een ontwerp voor de V&D schoolcampus te mogen maken. Ik weet nog dat ik er met mijn zzp collega’s in onze gedeelde werkruimte over fantaseerde. ‘Ja, dat is de droom.’ Verzuchten we allemaal. 

Inmiddels is de V&D niet meer maar toch is de droom uitgekomen. Ok, niet een hele lijn (alhoewel ik genoeg patroontjes heb ontworpen voor een magazijn vol tof kaftpapier) maar wel al jarenlang the one and only Team Confetti agenda. Als je zelf de touwtjes in handen neemt en het succes niet af laat hangen van oplages maar van blije klanten, dan kun je zo’n droom eigenlijk best makkelijk uit laten komen.

Dus vandaag, speciaal voor alle papier dromers een berg tips en een schop onder je kontje: make it happen!

FANCY DETAILS ON A BUDGET
Als je in eigen beheer drukt, dan is je oplage (aantal producten) waarschijnlijk niet heel erg groot. Hoe groter de oplage, hoe lager de stuksprijs wordt en hoe meer the fancy details uit kunnen. Denk goudfolie, een harde kaft, extra pagina’s met stickers etc. 

Ik heb me helemaal kapot geresearched toen ik de eerste TC agenda maakte. Ik wilde een elastiekje, een vakje in het kaft, een mooie omslag etc. Maar ik kwam er al snel achter dat dat niet eens mogelijk was met mijn oplage en als het wel kon, dan was het niet te betalen. En dus moest ik creatief zijn. Ik koos voor een plastic insteekvakje wat ik zelf aan de binnenkant van het kaft kon plakken (zoek naar ‘insteekhoeken zelfklevend’) en vogelde de beste manier uit om een elastiek aan het kaft vast te maken:

In het drukbestand zette ik twee stipjes die ik met een gaatjesprikker uit kon prikken. Een simpel knoopje et voila! Een mooi elastiekje waarvan je de bevestiging alleen kon zien op de allerlaatste pagina van de agenda. Het kan een stuk meer sexy maar dit is budget technisch vrij geniaal. Minimale moeite en een zeer betrouwbaar resultaat wat er goed uitziet uit alle hoeken.

EEN DRUKKER KIEZEN
Als je niet een grote oplage hebt, dan is een digitale drukkerij je beste vriend. Lage startkosten en elke oplage is mogelijk. Zelf druk ik al jaren mijn agenda bij een drukkerij waar ik zelf op de ontwerpafdeling heb gewerkt. Ik wist dat ze prachtig papier hadden en mooie heldere kleuren drukten. Daarnaast wist ik als geen ander hoe ik het beste daar de bestanden moest aanleveren. Perfect! Omdat ik er heb gewerkt, voelt het voor mij logisch om direct contact met hen te hebben, máár ze hebben tegenwoordig ook meerdere online shops waar je zelf je product, papiersoort, oplage etc. kunt uitzoeken en meteen weet wat het kost.

Één van die shops is studentendrukwerk.nl (als je geen student bent kun je er ook prima terecht, no worries). Dit is een mooie basis om mee te werken, maar zoek je naar meer opties dan kun je het beste voor de almanak gaan (die heeft iets meer keuze in formaten en bindwijzen).

TIPS VOOR HET KIEZEN VAN PAPIER EN BINDWIJZEN
Mocht je nou net als ik een agenda willen maken, dan is een spiraal bindwijze (ook wel wire-o genoemd) ideaal. Vind ik persoonlijk. Die valt mooi open en je kunt er veel pagina’s in kwijt. Ook kun je er zelf nog een lintje aan bevestigen, dat gaat met een harde kaft wat lastiger.

Voor het binnenwerk heb ik zelf gekozen voor 120g stevig mat papier. Dat is dik genoeg zodat je niet door de pagina heen kunt kijken (erg handig voor als je met een stift in je agenda schrijft) en mat schrijft erg prettig met potlood en pen. Ik vind het ook wat natuurlijker en fijner aanvoelen.

Voor het omslag een zo dik mogelijk papier met een matlaminaat. Zo bescherm je de omslag, kun je eventuele vlekken makkelijk verwijderen en omdat het mat is, voelt het niet zo plastickig aan. Voordeel van glans laminaat is wel dat de kleuren nog wat meer van het papier springen, dus voor beide is iets te zeggen. Je kunt ook in plaats van een laminaat een extra voor- en achterblad nemen van doorzichtig plastic. Maar dat staat niet mooi en het is weer extra veel plastic de wereld inhelpen. Dikke DON’T wat mij betreft.

Bij studentendrukwerk.nl is ook de optie om je drukwerk te laten controleren voor €10 en doe dat! Ik weet waar ze op checken omdat ik dat zelf heb gedaan toen ik er werkte en vrij vaak iets tegenkwam wat niet pluis was. Ze beschikken over fancy ass pdf programma’s waar ze kunnen zien of er nog ergens een RGB afbeelding zit verstopt, of je de juiste crop marks hebt ingesteld, of je je tekst wel hebt ge-outlined (omgezet van font naar vectoren). Als jouw gebruikte font niet op een standaard computer staat, wordt je font vervangen door een default en dat kan BIG TROUBLE veroorzaken. Sowieso is drukwerkbestanden opsturen SUPER STRESSFULL dus als je weet dat er nog iemand met verstand naar gaat kijken dan scheelt dat toch weer.

NOG VEEL MEER
Naast agenda’s heeft studentendrukwerk.nl ook wanddecoratie in het assortiment zoals canvas, dibond, forex etc. En stickers you guys! Ze hebben stickers! Ik weet niet wat het is, maar je eigen ontworpen stickers hebben is zo geweldig. Ik maak nog regelmatig iemand blij met een unicorn sticker die ik voor het geval dat in mijn portemonee bewaar…

ASK ME ANYTHING! (about drukwerk)
Ik lever niet dagelijks drukwerk meer aan (gelukkig maar, beter voor de stresslevels) maar ik weet er heus best veel vanaf. Heb je een vraag of nog een dikke tip nodig, roep het bij de comments.

REACTIES:

 1. Rien van Huisseling

  Hey hoi.
  Wat leuk deze blog

  Ik ben dus op zoek naar een betaalbare drukker voor mijn art. Ik wil zowel prints laten maken als wellicht een jaaragenda laten drukken. Kleine oplage ook. Nu hoor ik dat je een professionele foto moet ( laten ) maken en photoshop moet gebruiken. Allemaal dingen waar ik ( nog ) geen verstand van heb. Wel vind ik de kwaliteit van mijn print belangrijk. Heb je wat tips?
  Ik hoor het graag van je.

  Lieve groeten. Rien

  Reageren
 2. Jacky mike

  Preparing for upcoming exams? Elevate your academic journey with our exceptional take my online quiz for me service, offering expert guidance and a proven track record of outstanding grades. Experience the convenience of saving valuable time while achieving reliable and remarkable results, and embark on a path primed for success in your educational pursuits.

  Reageren
 3. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren
 4. clara dorothy

  “Tips for Creating Your Own Agenda or Book” offers valuable advice for authors and creators who want to create their own agendas or books. It provides practical advice and expertise in the process, aiming to create a professional output. The focus on tips and best practices will inspire readers and help them effectively navigate the process. By promoting knowledge and skills, it enhances the confidence and success of aspirant writers and creators, ultimately providing valuable support for those aspiring to realize their creative projects.
  new york ny divorce lawyers

  Reageren
 5. what is rawaccel

  Wonderful post. Do you want to take your gaming experience to the next level? then, you can use raw accel. Raw accel emerges as a pivotal factor in enhancing gaming experiences. Its ability to deliver precise and swift movements empowers gamers, providing an edge in competitive play. Visit the linked site for additional insights.

  Reageren
 6. Wavlink AC1200 Setup

  For Wavlink AC1200 Setup assistance, start by connecting the router to a power source and your modem. Access the setup interface via a web browser or the Wavlink app. Follow on-screen instructions to configure network settings and personalize preferences. Need help? Contact our support team for prompt assistance and seamless setup.

  Reageren
 7. male sex doll

  Purchase male sex doll at CupidBaba. Explore our range of high-quality products discreetly delivered to your doorstep. Discover lifelike options designed to fulfill your desires and elevate your intimate experiences with confidence and privacy.

  Reageren
 8. Dildo In India

  In India, the topic of dildos is gradually shedding its taboo status, driven by increasing awareness and acceptance of sexual wellness. E-commerce platforms have played a significant role, providing privacy and accessibility for those interested in purchasing sex toys. Despite legal ambiguities and societal stigma, the market for dildos is growing. Media and pop culture are helping to normalize the conversation around sex toys. The future looks promising as more people embrace their sexuality and seek to enhance their sexual experiences.

  Reageren
 9. www.curiositystreamactivate.com/

  Curiosity Stream は、ドキュメンタリーに焦点を当てた定額制ストリーミング サービスです。 curiousstream.com/activate にアクセスすると、いつでも、どこでも、どのデバイスでも視聴できま

  Reageren
 10. curiositystream.com/activate

  “CuriosityStream is the ultimate destination for documentary enthusiasts! With thousands of high-quality, thought-provoking documentaries across science, history, technology, and nature, CuriosityStream offers endless opportunities to learn and explore. Whether you’re fascinated by space exploration, ancient civilizations, or groundbreaking scientific discoveries, CuriosityStream has something for everyone. Don’t miss out on exclusive content from the world’s top filmmakers and experts. Subscribe today and satisfy your curiosity with the best documentary streaming service available!”

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *