Recept: Scones!

Toen ik in Edinburgh woonde, heb ik er bergen van weggezet. En tijdens onze laatste vakantie in Schotland weer. Scones. De perfecte combinatie van cake en brood. En je mag zelf weten hoeveel cream en jam je erop smeert. HEERLIJK! Omdat ik teveel Great British Bake off heb gegeken, haalde ik het in mijn hoofd om ze zelf te maken. Low and behold, ze zijn gelukt!

Ik gebruikte natuurlijk een recept van Mary Berry (jurylid van Great British Bake Off en liefste vrouwtje van GB). Maar omdat dat recept in het Engels is en je met haar recept een schoolklas kan voeden, heb ik het recept aangepast voor eigen gebruik. En dat ga ik nu met jullie delen:

scone jam slagroom

Volgens Mary kun je binnen 30 minuten verse scones uit de oven trekken. Ik deed er wat langer over, maar misschien als ik heel geroutineerd word (en tegelijkertijd heel erg dik), dat het mij ook zo snel lukt. Het is in ieder geval niet moeilijk, je hebt er niet veel voor nodig en door het rustieke imago dat ze hebben, zien ze er snel legit uit.

INGREDIENTEN VOOR 12 MINI SCONES:
– 225 gram zelfrijzend bakmeel
– 1 theelepel bakpoeder
– 35 gram boter op kamertemperatuur.
– 25 gram suiker (of 2,5 eetlepel)
– 1 ei
– 115 ml melk

OVERIGE BENODIGDHEDEN:
– een grote kom
– een vormpje van ongeveer 5 cm breed, het liefst rond
– een mixer

beslag

Verwarm de oven voor op 220 graden en beboter een bakplaatje. Of beboter wat bakpapier en leg dat op het al wat roestige bakplaatje (#unsuccesfulladulting).

Doe vervolgens het zelfrijzende bakmeel, het bakpoeder en de boter in een schaal. Ik kan de mixkom-met-deksel-met-gat van Rosti Mepal ten zeerste aanbevelen. Voorkomt een keuken onder de bloem. Mix dat zo goed en zo kwaad door elkaar en ga daarna nog even lekker met je vingers erdoorheen om te kijken of alle klontjes boter netjes zijn gemixt. Roer vervolgens de suiker erdoorheen.

eieggwash

Doe in een andere schaal de melk en het ei en mix dat even goed door. Doe een paar eetlepels van dit mengsel in een klein bakje. Dat is voor later om je scones mee te glazen. Echt doen hoor, daardoor zien je scones er prachtig mooi glanzend uit als ze uit de oven komen. Doe geleidelijk het melk/ei mengsel door het bloembeslag en mix totdat het er zo uit ziet:

scone kebab

Scone-kebab! Haha, daar zit dus een mixer onder (ergens). Het is een goed teken als je deeg een beetje nattig en kleverig is. Plakhandjes zijn dus ok!

Strooi wat bloem op je (schone) aanrecht en mik je bal deeg erop. Met je vingers druk je het plat totdat het 1 a 2 cm dik is.

deeg

Pak je vormpje erbij en druk het in een keer naar beneden. Bij een sterrenvormpje is dat logisch (alhoewel een stervormige scone niet logisch is, vergeef me, ik had alleen kerstvormpjes) maar bij een rond vormpje moet je dus niet al draaiend naar beneden duwen. Gewoon BAM naar beneden drukken die hap. Volgens Mary rijst hij dan gelijker. En Mary zit daarop.

Leg al je deeghompjes op je voorbeboterde bakplaatje en BESTRIJK ze met het ei/melk mengsel. Dan kunnen ze 10/15 minuten de oven in. Ja, zo snel gaat dat echt. Check na tien minuten of ze klaar zijn. Mijn eerste batch was wat aan de droge kant omdat ik ze de volle 15 minuten erin had laten staan.

Laat ze afkoelen op een rekje met een schone theedoek eroverheen. Daar blijven ze lekker moist van. In die tijd kun je mooi wat slagroom kloppen en de jampot openmaken.

scone ster scones slagroom jam scones met jam scone jam slagroomscones tom

Het lekkerst vind ik ze met dikke slagroom en frambozenjam van Bonne Maman. Je kunt ook clotted cream kopen, maar daar betaal je je scheel aan en slagroom is net zo lekker (dus dan weet deze budgettante het wel.)

Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo blij was geweest met iets wat ik zelf gebakken had (en Tom vond het volgens mij ook wel wat). Ze zijn ontzettend lekker! Bakze!

***

REACTIES:

  1. FOOD by Dila

    Oohh daar heb ik nu zo’n zin in! Heb ze eigenlijk maar één keer gemaakt met mijn high tea party, maar ik vind ze heerlijk dus geen idee waarom ik ze niet vaker heb gemaakt.. Ik vind clotted cream trouwens wel echt anders smaken dan slagroom, maar je betaalt er idd de hoofdprijs voor, zo jammer.

    Reageren
    1. Olga Bericht auteur

      Oe, ben benieuwd hoe dat smaakt! Dat hebben we eigenlijk nooit in huis dus dat gaat hem hier waarschijnlijk niet worden, haha. Dan blijf ik met de rest zitten. ;)

      Reageren
  2. Tessa

    Scones zijn echt de hemel! Inderdaad de perfecte combinatie tussen brood en cake! Ik eet ze ook heel vaak met niks, en dan kan ik er zoveel van op haha!

    Reageren
  3. Charlotte

    Ahhhh ik kan zo van een cream tea genieten! IK ga jaarlijks naar Engeland en heb 1 vakantie bijna elke dag cream tea gehad na mijn wandeling, wat erin resulteerde dat ik na 3 weken niet meer in mijn broek paste… xD Komt er ook een recept voor clotted cream? Ik weet dat het bij de Jumbo te koop is, maar als het mogelijk is lijkt het me gaaf om zelf te maken :)

    Reageren
  4. Anne

    SCONES <3 Echt mijn allerlievelings, zo ontzettend lekker! Dit receptje ga ik opslaan en een keer maken als we iets te vieren hebben ofzo, want anders eet ik me er helemaal rond aan. Heerlijk!

    Reageren
  5. Tamara

    Oh jammie! Ik ga straks tijdens de boodschappen gelijk wat bakpoeder halen. Ik dacht nl. altijd dat het veel meer werk was om te maken, maar dat valt dus reuze mee :D

    Reageren
  6. Caroline

    Jaaaaa! Scones zijn zó heerlijk! Ik druk ze meestal uit met een glas. (dan komt er een randje op waar je hem later perfect kunt doorsnijden) Maar met een sterretjesvorm ziet er eigenlijk veel leuker uit! Dit recept ga ik ook eens proberen.

    Reageren
  7. Pingback: Photo diary november #1 + kattenbonus! | Team Confetti

  8. Pingback: Photo diary november #2 + kattenbonus! | Team Confetti

  9. GB

    ‘k Heb ze gemaakt en ze zijn heeeel lekker en makkelijk te maken! I.v.m. keukenstress heb ik eerst het mengseltje met ei en melk gemaakt, dat vond ik handiger. Bij mij zaten ze ook 10 minuten in de oven trouwens, toen waren ze goed. Heb echt gesmuld ervan!

    Reageren
  10. Pingback: Confetti Soap #61 + kattenbonus! | Team Confetti

  11. Pingback: Confetti Soap #86 + Tetkees bonus! | Team Confetti

Laat een antwoord achter aan GB Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *