Hoe overleef je een IKEA keuken-renovatie?

Ik droom al minstens tien jaar (eigenlijk vanaf het moment dat ik uit huis ging) van een eigen ontworpen keuken en deze week is het zover, hij gaat erin! Ik had er ontzettend veel zin in totdat het moment kwam dat we de keuken ECHT gingen bestellen. Tom moest me zo ongeveer aan mijn haren meeslepen naar de IKEA want ik vond het opeens veel te spannend en te echt geworden. Als je ook bezig bent met het fantaseren over een nieuwe keuken en binnenkort de droom gaat realiseren, dan is dit een artikel voor jou. ;)

Je kunt op veel plekken een keuken kopen, maar ik gok dat er veel mensen naar IKEA gaan om een keuken te bestellen. De kwaliteit is goed (heb ik mij laten vertellen door ervaren vaklui) en je kunt hem zo goedkoop en duur maken als je zelf wil. In dit artikel staat de IKEA-keuken centraal.

☞ Begrijp me niet verkeerd, ik HOU van IKEA. Ze zijn er altijd behulpzaam, weten vaak van alles waar het ligt en komen met goede oplossingen. Maar de keukenafdeling is een vak apart. Het is net alsof het een secret society is waarbij je eerst drie keer symbolisch wordt afgewezen voordat je erin mag. Alle vragen die je bij de mini-balie stelt mogen ook alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. Dat is een onderdeel van de ontgroening denk ik.

‘Hallo, wij willen graag een keuken bestellen, kan dat nu?’ ‘Nee.’ … ‘Dus dat lukt vandaag niet meer?’ ‘Nee.’ ‘Kan het dan op een ander moment?’ ‘Ja.’ Kunnen we daar ook een afspraak voor maken?’ ‘Nee.’

Zucht… Tip: kom minstens vijf uur voordat de winkel sluit en zorg dat je voor de rest van de dag  niks meer te doen hebt. Wij hebben twee uur moeten wachten voordat we eindelijk aan de beurt waren. Wat wel fijn was is dat we een blieper meekregen en twee bonnetjes voor het restaurant. En ons mannetje die met ons de keuken inplande was geweldig (vraag naar Jan als je naar IKEA in Groningen gaat). Het kost dus wat moeite om toegelaten te worden, maar dan heb je ook wat.

keuken helemaal

☞ Zet je oude keuken op marktplaats. Zo hoef je hem zelf niet af te breken en af te voeren. Wij hebben er uiteindelijk nog €100,00 voor gekregen, maar eigenlijk raad ik aan om hem gratis aan te bieden. Wij hadden namelijk geluk dat er op het allerlaatste moment nog een geweldig stel onze keuken kwam demonteren, maar we hebben wel tien geïnteresseerden gehad tussendoor de allemaal zijn afgehaakt. Want ze konden niet op hetzelfde moment als wij of ze waren nog vrolijk rond aan het shoppen op marktplaats om te kijken of ze elders nog een betere deal konden vinden. Bied je hem gratis aan, dan heb je waarschijnlijk nog veel meel geïnteresseerden. Een betere deal is er dan niet te vinden en je kunt de mensen dan uitkiezen waar je het beste gevoel bij hebt.

ikea_4

☞ Maak zoveel mogelijk ruimte in je woonkamer voor al je keukenspullen. Wij hebben van onze tafel een soort aanrecht gemaakt met een oventje, magnetron en kookplaat (niet nodig gehad, maar als je nog een ei wil bakken tussendoor, superhandig). De rest ging in stellingkasten, kratten en bakjes. Koffiezetapparaat in de vensterbank en een emmertje voor alle afwas. We hebben nergens om hoeven zoeken, alles was bij de hand. Want zoeken kost tijd en zorgt voor frustratie. Dat moet je voor proberen te zijn. Hierboven lijkt het een bende, maar we konden op elk moment van de dag een stukje taart voorzien van een schoteltje + vorkje en trokken binnen 30 seconden een biertje open omdat de flesopener binnen handbereik was.

☞ Ik ben een beetje vergeten of we daar extra voor hebben betaald of dat het standaard service was (we keken een beetje scheel na ons derde uur in de IKEA keukenafdeling) maar de jongens die de keuken kwamen bezorgen, hebben hem naar de 1e verdieping gebracht (in plaats van hem vlak voor de voordeur te dumpen). En dat is de moeite waard want holy moly, die pakketten/ovens/vaatwassers en aanrechten zijn HEEL ZWAAR. In een mum van tijd stond de hele handel in onze woonkamer. Als die optie er is, DOEN en als ze er niks over zeggen, VRAAG ERNAAR. En zorg dat je een paar blikjes koud drinken voor ze klaar hebt staan, want ze staan te gutsen van het zweet als alles boven staat. Als ze zijn vertrokken, controleer dan of alles dat op de paklijst staat, ook daadwerkelijk is bezorgd. Dat kan even duren, want er zijn ongeveer duizend pakketjes.

ikea_3

☞ Een keuken door IKEA zelf laten installeren schijnt niet duur te zijn (in vergelijking met andere bedrijven of losse klusjesmannen) dus dat kun je doen. Maar mijn vader is timmerman en heeft een week van zijn kostbare vakantie opgeofferd om ons te helpen. Dat is natuurlijk nog voordeliger. Boodschap: laat het door een pro doen en ga niet de ‘help mijn man/vrouw is klusser’ uithangen want er komt vrij veel bij kijken.

☞ Keukenkastjes in elkaar zetten is easy peasy. Het is het systeem wat je erop nahoudt dat cruciaal is. Toen we de keuken kochten, kregen we een lijst mee met ALLES wat we hadden gekocht, keurig beschreven van de linkerkant naar de rechterkant van de keuken. Houd die volgorde aan! En geef alle kastjes namen. En dan bedoel ik niet dat je ze Fifi en Karel moet gaan noemen (is wel heel leuk maar niet heel handig) maar ONDER 1 of BOVEN 3. Vink af wat je in elkaar hebt gezet en plak een post-it met ONDER 1 op het kastje. Als de klusman/vrouw dan een kastje of een lade zoekt, is het zo gevonden!

ikea_2

☞ Heb je mensen die je komen helpen, verzorg ze dan goed! Ik ben erachter gekomen dat bouwvakkers HEEL VEEL koffie drinken. Bij aankomst om 07.30 willen ze koffie. Om 09.30 is de eerste koffiepauze. Om 11.00 de tweede koffiepauze en om 12.30 lunchpauze MET koffie. Na de lunch willen ze ergens in de middag nog een keer of twee koffie tussendoor (pauze is niet nodig) en om 16.00 gaan ze weg. Dan hoeven ze geen koffie, dan willen ze gewoon naar huis. Naast koffie lusten ze graag voorgesmeerde broodjes en grote koeken. Van fruit en sap zijn ze niet heel erg gecharmeerd. ;)

☟☟☟

Het leeuwendeel van onze keuken krijgen we deze week af, maar de aankomende weken moet er nog het één en ander worden afgewerkt. Er moet nog een nieuwe vloer in, wat schilderwerk, een lamp en er komt een stukadoor de muren gladstrijken. De eerste onthulling komt volgende week, maar er komt waarschijnlijk later nog eentje als ie écht af is.

REACTIES:

 1. Frauke

  Haha, ik herken hier ZOveel van! Wij hebben thuis ook een IKEA keuken gezet, enkele jaren terug. Moet wel zeggen dat de service hier in IKEA juist héél snel ging! Zo snel dat we ons afvroegen of alles dan wel oké zou zijn, haha. Dus misschien ga je beter voor een IKEA hier in de toekomst, haha ;). Wij hebben dus de fout gemaakt om de keuken zelf te monteren (ze kwamen wel alle pakketten leveren bij ons thuis, gelukkig maar). Uiteindelijk is het goed gelukt en prachtig geworden omdat m’n ouders al behoorlijk wat klus-skills hadden, maar jeetje wat een zwaar en vermoeiend werk! Zeker als je hoge kasten wil zetten en verankeren is het afzien. Maar dan heb je ook wat! En jullie keuken ziet er prachtig uit :). X

  Reageren
 2. Laura

  Dit komt precies op het goede moment. Het is de bedoeling dat wij maandag naar Ikea gaan om onze keuken te bestellen. Ik had al zo’n idee dat het niet zomaar even langsgaan is, maar m’n vriend denkt daar anders over omdat hij hem thuis al zelf heeft samengesteld. Ik ben dus benieuwd. Wat fijn dat je vader zo handig is! Goeie tips die gaan zeker nog van pas komen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het gaat worden.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Wij hadden hem thuis ook al samengesteld, dat moet volgens mij ook. Anders duurt de afspraak nog veel langer. En je weet anders echt niet waar je moet beginnen, hihi.

   Reageren
 3. Andrea

  Wat een leuk stukje! :) De koffie-tip heb ik ook altijd geleerd van mijn ouders. Wat echt super grappig was, was dat de stoere mannen die asbest van de schuren kwamen verwijderen de melk nog lekkerder vonden. Liters bij de luncht, super grappig. (Mijn ouders hebben een boerderij met melkkoeien, vandaar dat we ‘echte verse’ melk hebben)

  Reageren
 4. Isolde

  Hier zit de keuken er een maandje of 3 in, en je handleiding is inderdaad perfect!
  Een ding wat ik nog zou willen meegeven; Een IKEA keuken is prima natuurlijk! Maar er zijn ook steeds meer keukenwinkels die keukens voor een klein(er) budget aanbieden. IKEA is dus zeker niet altijd de goedkoopste optie.

  Reageren
 5. Marieke

  Superleuk stukje, en heel herkenbaar :) Hoe werkt jullie huis, dat de keuken op de 1e verdieping is?
  Nog een tip: teken de plek van het boren van gaatjes voor handvatten af, en CONTROLEER DAN of het handvat dan inderdaad precies op die plek moet komen en ga dan pas boren. Wij hebben een kastje met een gat op een rare plek :p (omdat wij van de IKEA een boormal kregen die te klein was voor de lange handgrepen, dus het is hun schuld – behalve dan dat wij wel wat beter hadden kunnen opletten).
  Ben heeeel benieuwd naar het eindresultaat, succes nog even!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Oh goeie! Wij hebben ook zo’n mal, maar zijn nog niet aan de handgrepen toe. Ik zal EXTRA goed opletten straks. En we wonen op de 1e en 2e verdieping. Op de begane grond zit een groenteboer. ;)

   Reageren
 6. Lisanneleeft

  Wat lief dat je vader is komen helpen zeg!

  Lijkt me super leuk om een nieuwe keuken uit te zoeken! We waren laatst bij IKEA en al die keukens daar zijn zoooo mooi :) Tegelijkertijd natuurlijk wel een heel puzzelwerk wanneer je ook daadwerkelijk iets wil kopen, maar toch. Vind het kijken naar die keukens zo leuk! Ben heel benieuwd hoe die van jullie wordt :-)

  Reageren
 7. Hessel

  HAd je vader ook nog een extra hulp meegenomen? Volgens Brigitte Kaandorp willen bouwvakkers inderdaad om de twee uur koffie en dan eten ze hele broden…

  Reageren
 8. Deisy

  Oooh wat een zalig artikel is dit zeg :-) Wij zijn op dit moment bezig met een nieuwbouwwoning en met het uitkiezen van een nieuwe keuken. Een hoop tijd gaat erin zitten, maar het is stiekem gewoon zo leuk. Je artikel komt dan ook als geroepen omdat we nog aan het twijfelen waren om bij de ikea te kijken, maar we gaan snel toch een kijkje nemen. Dank je wel dus daaevoor. En uiteraard ben ik erg benieuwd naar jullie nieuwe keuken <3

  Reageren
 9. Shaz

  Wat spannend zeg! Ik moest zo hard lachen om die fifi/karel opmerking.

  Ik zou echt gek worden als ik een eigen keuken moest kiezen: ik ben echt een twijfelaar en ik vind zoveel leuk.

  Reageren
 10. Godelieve

  Al heel lang zitten we te dubben om de keuken te vervangen. Ik had inmiddels ook al de keukens van Ikea gevonden op hun website. Alleen hadden we geen idee of zo’n keuken wel van goede kwaliteit zou zijn. Ik ga jou bevindingen met mijn man bespreken. Wie weet krijg ik dan toch nog een nieuwe keuken.

  Wat een leuk blog hebben jullie!
  Ik ga jullie volgen.

  Reageren
 11. Karin Éénig wonen

  Ik ben ook op keukenjacht, dacht bij Ikea snel te slagen want eerder als ik daar kwam vond ik de keukens altijd erg mooi. Maar nu het echt moet ben ik zo overweldigd door de keuze en let ik op alle details. Nu vind ik hun keukens ineens heel erg tegenvallen? Gek he? Ik ga dus nog wel even verder kijken, maar ik wil er zeker niet te veel geld aan uitgeven! Ik denk nu aan een basis van Ikea kastjes, maar dan misschien een ander blad o.i.d. Ah ik weet het niet, er zijn duizenden opties!

  Reageren
  1. An

   Wat herkenbaar! Eindelijk mocht ik vorig jaar aan project droomkeuken beginnen (onderdeel van een groot project)…dus liep ik vol goede moed de ikea in. Ik had al jaren zitten zwijmelen bij de keukens…maar ineens viel het mij tegen. Dus tientallen keukenzaken bezocht, waar mij of de verkooptechniek…prijs of wat dan ook tegen viel. Dus uiteindelijk uitgekomen bij de kastjes van de ikea, apparatuur op een veilig en een echt hout blad op maat. Zo heb ik mijn droomkeuken in mijn budget (oke iets erboven).
   Heb ook even moeten zoeken naar de juiste ikea medewerker en heb een diversiteit aan woorden gebruikt bij de ikea planner. Maar een jaar later…zwijmel ik nog bij mijn keuken.

   Reageren
 12. Dina

  Wat leuk om een update te lezen! Echt ontzettend fijn dat de mannen de pakketten naar boven brachten zeg, dat allemaal zelf doen is echt een grote klus! Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het er straks uit ziet. :D

  Reageren
 13. Lotte

  Dank voor de goede tips! Vooral die van het namen geven van de kastjes. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie nieuwe keuken. Inspiratie is meer dan welkom! :-)

  Reageren
 14. Lonneke

  Wij willen thuis in de bijkeuken een keuken plaatsen van IKEA, maar elke keer als ik de folders erbij pak ben ik de draad kwijt en word ik spontaan nerveus.

  Reageren
 15. Pingback: Keuken Renoveren Ikea | Decodec.org

 16. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……….

  Reageren
 17. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……..

  Reageren
 18. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet..

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *