Hoe overleef je een IKEA keuken-renovatie?

Ik droom al minstens tien jaar (eigenlijk vanaf het moment dat ik uit huis ging) van een eigen ontworpen keuken en deze week is het zover, hij gaat erin! Ik had er ontzettend veel zin in totdat het moment kwam dat we de keuken ECHT gingen bestellen. Tom moest me zo ongeveer aan mijn haren meeslepen naar de IKEA want ik vond het opeens veel te spannend en te echt geworden. Als je ook bezig bent met het fantaseren over een nieuwe keuken en binnenkort de droom gaat realiseren, dan is dit een artikel voor jou. ;)

Je kunt op veel plekken een keuken kopen, maar ik gok dat er veel mensen naar IKEA gaan om een keuken te bestellen. De kwaliteit is goed (heb ik mij laten vertellen door ervaren vaklui) en je kunt hem zo goedkoop en duur maken als je zelf wil. In dit artikel staat de IKEA-keuken centraal.

☞ Begrijp me niet verkeerd, ik HOU van IKEA. Ze zijn er altijd behulpzaam, weten vaak van alles waar het ligt en komen met goede oplossingen. Maar de keukenafdeling is een vak apart. Het is net alsof het een secret society is waarbij je eerst drie keer symbolisch wordt afgewezen voordat je erin mag. Alle vragen die je bij de mini-balie stelt mogen ook alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. Dat is een onderdeel van de ontgroening denk ik.

‘Hallo, wij willen graag een keuken bestellen, kan dat nu?’ ‘Nee.’ … ‘Dus dat lukt vandaag niet meer?’ ‘Nee.’ ‘Kan het dan op een ander moment?’ ‘Ja.’ Kunnen we daar ook een afspraak voor maken?’ ‘Nee.’

Zucht… Tip: kom minstens vijf uur voordat de winkel sluit en zorg dat je voor de rest van de dag  niks meer te doen hebt. Wij hebben twee uur moeten wachten voordat we eindelijk aan de beurt waren. Wat wel fijn was is dat we een blieper meekregen en twee bonnetjes voor het restaurant. En ons mannetje die met ons de keuken inplande was geweldig (vraag naar Jan als je naar IKEA in Groningen gaat). Het kost dus wat moeite om toegelaten te worden, maar dan heb je ook wat.

keuken helemaal

☞ Zet je oude keuken op marktplaats. Zo hoef je hem zelf niet af te breken en af te voeren. Wij hebben er uiteindelijk nog €100,00 voor gekregen, maar eigenlijk raad ik aan om hem gratis aan te bieden. Wij hadden namelijk geluk dat er op het allerlaatste moment nog een geweldig stel onze keuken kwam demonteren, maar we hebben wel tien geïnteresseerden gehad tussendoor de allemaal zijn afgehaakt. Want ze konden niet op hetzelfde moment als wij of ze waren nog vrolijk rond aan het shoppen op marktplaats om te kijken of ze elders nog een betere deal konden vinden. Bied je hem gratis aan, dan heb je waarschijnlijk nog veel meel geïnteresseerden. Een betere deal is er dan niet te vinden en je kunt de mensen dan uitkiezen waar je het beste gevoel bij hebt.

ikea_4

☞ Maak zoveel mogelijk ruimte in je woonkamer voor al je keukenspullen. Wij hebben van onze tafel een soort aanrecht gemaakt met een oventje, magnetron en kookplaat (niet nodig gehad, maar als je nog een ei wil bakken tussendoor, superhandig). De rest ging in stellingkasten, kratten en bakjes. Koffiezetapparaat in de vensterbank en een emmertje voor alle afwas. We hebben nergens om hoeven zoeken, alles was bij de hand. Want zoeken kost tijd en zorgt voor frustratie. Dat moet je voor proberen te zijn. Hierboven lijkt het een bende, maar we konden op elk moment van de dag een stukje taart voorzien van een schoteltje + vorkje en trokken binnen 30 seconden een biertje open omdat de flesopener binnen handbereik was.

☞ Ik ben een beetje vergeten of we daar extra voor hebben betaald of dat het standaard service was (we keken een beetje scheel na ons derde uur in de IKEA keukenafdeling) maar de jongens die de keuken kwamen bezorgen, hebben hem naar de 1e verdieping gebracht (in plaats van hem vlak voor de voordeur te dumpen). En dat is de moeite waard want holy moly, die pakketten/ovens/vaatwassers en aanrechten zijn HEEL ZWAAR. In een mum van tijd stond de hele handel in onze woonkamer. Als die optie er is, DOEN en als ze er niks over zeggen, VRAAG ERNAAR. En zorg dat je een paar blikjes koud drinken voor ze klaar hebt staan, want ze staan te gutsen van het zweet als alles boven staat. Als ze zijn vertrokken, controleer dan of alles dat op de paklijst staat, ook daadwerkelijk is bezorgd. Dat kan even duren, want er zijn ongeveer duizend pakketjes.

ikea_3

☞ Een keuken door IKEA zelf laten installeren schijnt niet duur te zijn (in vergelijking met andere bedrijven of losse klusjesmannen) dus dat kun je doen. Maar mijn vader is timmerman en heeft een week van zijn kostbare vakantie opgeofferd om ons te helpen. Dat is natuurlijk nog voordeliger. Boodschap: laat het door een pro doen en ga niet de ‘help mijn man/vrouw is klusser’ uithangen want er komt vrij veel bij kijken.

☞ Keukenkastjes in elkaar zetten is easy peasy. Het is het systeem wat je erop nahoudt dat cruciaal is. Toen we de keuken kochten, kregen we een lijst mee met ALLES wat we hadden gekocht, keurig beschreven van de linkerkant naar de rechterkant van de keuken. Houd die volgorde aan! En geef alle kastjes namen. En dan bedoel ik niet dat je ze Fifi en Karel moet gaan noemen (is wel heel leuk maar niet heel handig) maar ONDER 1 of BOVEN 3. Vink af wat je in elkaar hebt gezet en plak een post-it met ONDER 1 op het kastje. Als de klusman/vrouw dan een kastje of een lade zoekt, is het zo gevonden!

ikea_2

☞ Heb je mensen die je komen helpen, verzorg ze dan goed! Ik ben erachter gekomen dat bouwvakkers HEEL VEEL koffie drinken. Bij aankomst om 07.30 willen ze koffie. Om 09.30 is de eerste koffiepauze. Om 11.00 de tweede koffiepauze en om 12.30 lunchpauze MET koffie. Na de lunch willen ze ergens in de middag nog een keer of twee koffie tussendoor (pauze is niet nodig) en om 16.00 gaan ze weg. Dan hoeven ze geen koffie, dan willen ze gewoon naar huis. Naast koffie lusten ze graag voorgesmeerde broodjes en grote koeken. Van fruit en sap zijn ze niet heel erg gecharmeerd. ;)

☟☟☟

Het leeuwendeel van onze keuken krijgen we deze week af, maar de aankomende weken moet er nog het één en ander worden afgewerkt. Er moet nog een nieuwe vloer in, wat schilderwerk, een lamp en er komt een stukadoor de muren gladstrijken. De eerste onthulling komt volgende week, maar er komt waarschijnlijk later nog eentje als ie écht af is.

REACTIES:

 1. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…

  Reageren
 2. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 3. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…..

  Reageren
 4. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 5. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary…..

  Reageren
 6. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…….

  Reageren
 7. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 8. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……….

  Reageren
 9. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary………

  Reageren
 11. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 12. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 13. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……

  Reageren
 14. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…

  Reageren
 15. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 16. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 17. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 18. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 19. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 20. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep……..

  Reageren
 21. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…

  Reageren
 22. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 24. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…

  Reageren
 25. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary………

  Reageren
 26. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 27. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 28. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 29. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 30. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……….

  Reageren
 31. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary..

  Reageren
 32. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 33. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 34. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…

  Reageren
 35. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards….

  Reageren
 36. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……

  Reageren
 37. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 38. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 39. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 40. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *