First impression: Amersfoort

Afgelopen weekend gingen Tom en ik op bezoek bij Koos (Tom’s broer) en Delana (zijn vriendinnetje) in Amersfoort omdat ze pas verhuisd zijn. Zelf hadden ze Amersfoort ook nog amper van dichtbij gezien en daarom gingen we met vier man sterk de stad een beetje verkennen.

villa

Koos en Delana hebben een leuk huurhuisje dat toevallig midden in een (jawel) villa wijk staat. Dit hierboven is niet hun huis, maar een van de vele prachtige villa’s die daar in de buurt staan. We hebben een kronkelroute door de wijk naar de stad genomen om alle mooie huizen te bekijken. Elk huis was anders en had prachtige luiken, een ballustrade, een rieten dak of een pittoreske tuin. Heel leuk om doorheen te lopen en je favoriete huis uit te zoeken ;)

moorkop auto

Van dit soort dingen word ik blij: een mega moorkop op een banketbakkerij-bestelwagen. Why not?

burgers amersfoort

Eenmaal in de stad aangekomen viel op het eerste gezicht de grote winkelstraat een beetje tegen. Dezelfde winkelstraat als alle andere steden. We doken dus al snel een steegje in die leidde naar de Lieve-Vrouwetoren. Ik vond het stoepbord van Charlie’s Burger 33 heel tof geïllustreerd. Ook de burgers die ze er verkochten waren heel bijzonder en hadden namen als Dirty Hary, Donny Brasco en Godfather.

toren amersfoort

Voor een beetje historie doken we even de Lieve-Vrouwetoren in en daar leerden we dat deze toren eerst een kerk was. In het kerkgedeelte was heeeeeel lang geleden een buskruitongelukje en het kerkgedeelte stortte toen in. Nu is alleen de toren er nog. Ook mooi!

liever vrouwtje

Tom en ik hadden een trein-deal van de NS (oh yeah, cheapskates all the way). Onze treinkaartjes waren iets goedkoper en we kregen bij Restaurant ’t Lieve Vrouwtje ieder een gratis glaasje wijn en ieder een lunchplateau ter waarde van €8.95. Dikke prima! We streken neer en bestelden ons gratis maaltje en wat extra drankjes en borrelhapjes. De broodjes hierboven waren voor twee personen. Oef, dat viel een beetje tegen, acht plakjes stokbrood voor €18 vind ik echt BIZAR duur. Hiervoor hoefden we natuurlijk niet te betalen, maar voor de andere drankjes en hapjes die we bestelden wel en die waren echt ontzettend duur en niks bijzonders. De bediening was ook erg langzaam en niet heel behulpzaam, we moesten drie keer om dezelfde biertjes vragen. Leuk om een keertje te proberen, maar we raden het niet aan.

dille en kamille amersfoort dille en kamille rups liniaal robots dille en kamille mand dille en kamille

Erg veel gewinkeld hebben we niet, Delana en ik hebben wel de Dille en Kamille onveilig gemaakt terwijl de mannen op het terras achterbleven met een biertje. Een verstandige keuze, want binnen kwamen we het ene na het andere ruzie makende stel tegen: ‘Zal ik vast in de rij gaan staan?’ hoorden we een man smekend aan zijn vrouw vragen, hopende dat ze dan een beetje haast zou maken. Ook hoorden we verderop het woord ‘echtscheiding’ vallen. Haha, Dille en Kamille is een gevaarlijke plek voor stelletjes… Wij hebben er ook heerlijk rond geneusd. Ik zag hele lieve bakjes en liniaaltjes en een hele mooie mand voor Mo. Maar uiteindelijk kocht ik alleen een geurkaars en vier keramieken standaardjes om je eetstokjes op te leggen tijdens het sushi eten (allebei de dingen waren van levensbelang, kuch, kuch).

torentje amersfoort kunst in amersfoort wandelen door amersfoort oud amersfoort

Na het terras en de Dille en Kamille zijn we vooral doelloos door de stad gaan slenteren. We kwamen een kunstwerk tegen in een parkje waar ik een jolige groepsfoto maakte terwijl de rest  een imaginary douche nam (duidelijk gevalletje je-had-erbij-moeten-zijn). Amersfoort heeft prachtige huisjes, torentjes en oude stukjes stadsmuur. Erg fijn om doorheen te sjokken op een zonnige dag (en dat was het).

zandfoort aan de eem2 zandfoort aan de eem zandfoort aan de eem3

Na heel lang slenteren stuitten we op een heel bijzonder plekje: Zandfoort aan de Eem, een strand midden in de stad! Het was helaas al laat en dus hebben we er niet met onze voetjes in het zand gezeten, dat bewaren we voor een volgende keer!

sushi today

We hadden onze zinnen gezet op sushi voor het diner en Delana had goede verhalen gehoord over Sushi Today (dit was tegenover het stadsstrand). Het mega sushi restaurant bleek alleen om 18.00 op zaterdagavond al helemaal vol geboekt te zijn. Wat jammer! We besloten een andere sushi tent te bellen om te reserveren, ook vol!

sushi

Uiteindelijk konden we terecht bij Yosshi sushi, wat toevallig vlakbij Koos’ en Delana’s huis was. Toen we eenmaal zaten zat het ook daar bomvol. Mensen die in Amersfoort wonen zijn blijkbaar GEK op sushi, weten we dat ook weer. De sushi was heel erg lekker en het was een gezellig plekje om te zitten. Na de sushi was het tijd om op huis aan te gaan.

***

Oordeel: Amersfoort is een mooie historische stad en we komen graag terug om meer leuke plekjes te ontdekken. Na de sushi was het tijd om naar huis te gaan, thanks voor een leuke dag Koos en Delana! 

REACTIES:

 1. Nikki

  Hahaha, ‘buskruitongelukje’ :-) Ik heb zo’n zelfde foto onder die malle nepdouche! Amersfoort is best leuk, maar als ik echt een dagje wil winkelen ga ik liever naar een andere stad. Vind het winkelaanbod een beetje standaard, als ik eerlijk ben. Die sushi ziet er wel heerlijk uit!

  Reageren
   1. Tamara

    Ik heb nog wel een tipje voor je: Coffee corazon! Het is een koffietentje met een huiskamersfeer en de high tea is er erg lekker. En naar mijn mening hebben ze daar de beste koffie van Amersfoort. Die zit in hetzelfde straatje als de Dille en Kamille. Verder: sint jorisplein is ook niet erg leuk. Beter is om echt door te lopen (zoals je ook gedaan hebt) en dan kom je leukere winkeltjes tegen. Zoals bijv. ook op de Kamp (aan het begin, tegen langestraat aan) zit wat aan de buitenkant oogt als een lampenwinkel. Maar ze verkopen daar dus ook hele leuke dingen voor in huis. En daar tegenover zit Bananas, die hebben ook veel ‘hebbedingen’.

    Reageren
     1. Wendy

      Idd. Coffee Corazon voor de lekkerste appeltaart en koffie (zit bij dille en kamille)! Vyssotski op het lieve vrouweplein kun je ook heerlijk eten, oa tosti’s. Of Dara, tegenover Zandvoort ad Eem.
      In de Krommestraat heb je ook sweet sisters zitten. Daar koop je chocolade en andere producten van hele goede kwaliteit. Downey’s aan de zuidsingel voor brownies(grenst aan de Kamp). Mocht je bio/vega/vegan willen eten: De Eetstee. Ook aan de kamp.
      En verder misschien eens langskomen als er een leuk evenement in de stad is ;-)

      Maar wat er verder in Amersfoort te doen is? Geen idee….

 2. T

  toen ik laatst in NL ben ik een vriend die stage loopt in Amersfoort gaan bezoeken. Viel me op dat er meer te doen was dan ik altijd dacht.

  Reageren
 3. Natasja

  Leuk artikel! Ik heb het stukje over Dille & Kamille even hardop voorgelezen aan mijn wederhelft, haha. Hij zei ooit: “Oh, dat is die winkel met al dat hout :(” en sindsdien lijkt het me verstandiger om er alleen heen te gaan ;).

  Reageren
 4. Judith

  Erg leuk om Amersfoort eens te zien vanuit de ogen van iemand anders. Ik woon al mijn hele leven in Amersfoort, maar de informatie over de Lieve Vrouwetoren wist ik zelf niet eens.

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik kan je ook niks vertellen over de Martinitoren in Groningen hoor, dat heb je volgens mij altijd als je ergens woont. Als je ergens de toerist uit hangt kom je veel meer te weten ;)

   Reageren
 5. Tamarah

  Ik heb gewerkt in Amersfoort en vind het ook een super leuke stad. Met OV goed bereikbaar maar een ramp met de auto. Veel leuke winkels en super sfeertje! De onthaasting is een restaurant in de buurt van het station ook een aanrader.

  Reageren
 6. Mireille

  Ik kom regelmatig in Amersfoort. Zandfoort aan de Eem is leuk hè? Een vriendin van ons gaf daar haar trouwfeest. Nog nooit zo’n leuk trouwfeest gehad. :)

  Reageren
 7. Pingback: Dit zijn dé stadsstranden van Nederland - Online Musthave

 8. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 9. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 10. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 11. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary………

  Reageren
 12. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep….

  Reageren
 13. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 14. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…….

  Reageren
 15. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 16. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 17. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *