De meest opvallende dingen die ik tegenkwam in Japan.

Gastblog door Tea – Het is alweer tijd voor een nieuwe gastblog! En deze staat in het teken van Japan, waar ik vorige maand 10 dagen doorbracht voor een kleine vakantie. Ik hou van (voor mij) nieuwe landen bezoeken, een kijkje nemen in een andere cultuur, genieten van eten en nieuwe dingen ontdekken. En ik kan je vertellen dat Japan heel goed in al die dingen was en me elke dag weer wist te verassen en verbazen. Vandaag deel ik wat aparte dingen die ik tegen ben gekomen. Excuses alvast voor de kwaliteit van de foto’s, de meeste zijn snel met mijn telefoon gemaakt. (-’_’-)

Kennen jullie de Friends-aflevering waar ze erachter komen dat Joey een reclamespotje heeft opgenomen voor een mannenlippenstift in Japan? Naar aanleiding van dat en andere verhalen had ik verwacht dat er overal rare reclames met Westerse sterren te zien zouden zijn. Maar de raarste die ik tegenkwam is eentje van voetballer Cristiano Ronaldo:

Processed with VSCOcam with m3 preset

Het is een ‘facial fitness’ apparaat dat schijnbaar je gezicht smaller maakt, een smal gezicht is het schoonheidsideaal in Japan en daar hebben ze nogal rare middelen voor. Je moet het echt even checken.

Processed with VSCOcam with m3 preset

En hierboven zie je nog een paar andere martelwerktuigen voor een smaller gezicht. Het zijn vooral zweetmaskers en massagerollers.

Processed with VSCOcam with m3 preset

En dan was er ook zoiets. Beetje Tell Sell-achtig en ze waren er in verschillende merken en kleuren… (⊙﹏⊙✿)

Processed with VSCOcam with m3 preset

Bij kassa’s geef je het geld niet aan maar doe je het in een speciaal bakje, ook als je het aangeeft doen ze het eerst in het bakje en dan pas in de kassa.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Baby’s eerste stokjes! Geweldig toch? Ik had best zo’n paar willen hebben.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Naar de wc gaan was een hele ervaring. Ten eerste word je verrast door een verwarmde toiletbril en dan mag je uitvogelen waar bovenstaande knopjes voor dienen. Je kunt zelfs een geluidje afspelen als je niet wil dat iemand hoort waar je mee bezig bent. En bij sommige zit er zelfs een droger bij.

Processed with VSCOcam with m3 preset

In Duitsland hebben ze parkeerplaatsen voor vrouwen (ze zijn niet groter ofzo, maar ze staan dichterbij de ingang) en in Japan vrouwencoupés in metro’s! Deze zijn om een minder leuke reden geïntroduceerd: er waren nogal wat meldingen van vrouwen die werden betast. Tijdens de spitsuren en ’s avonds na elven mogen alleen vrouwen in deze coupés zitten en zijn dus betast-vrij.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Dit dan: handschoenen waarmee je aardappels grondig wast en meteen ook het grootste deel van de schil wegwrijft. Het klinkt een beetje Tell Sell-achtig, maar het was gewoon te koop in een winkel.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Wij Westerlingen doen er alles aan om bruin te worden, maar in Japan is zo wit mogelijk het schoonheidsideaal. Zoals je ziet hebben ze heel wat UV beschermstukken om te voorkomen dat de zon ze raakt. Ook toen het 22 graden was, liepen de Japanners in laagjes en met hoedjes rond.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Mondkapjes in alle kleuren en maten, maar ook met bijvoorbeeld een menthol-geurzakje erin, dit schijnt bij hooikoorts te helpen.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Om elke hoek staan wel één of twee automaten om (warme) koffie, water of frisdrank te kopen. Heel handig, want zo hoef je niet rond te lopen met flesjes en heb je eigenlijk altijd gekoeld water in de buurt. Hoewel het natuurlijk niet zo milieuvriendelijk is om elke dag weer een flesje te kopen, maar dat is een ander verhaal.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Bij bijna elke restaurant en winkel vind je dit apparaat om je natte paraplu in een zakje te doen. Ik heb ook een soort paraplu-stalling gezien, waar je je paraplu op een slotje kan zetten zodat hij niet mee wordt genomen. Zoiets zou ik ook bestwel in het Westen willen zien.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Kinderen in Japan krijgen bento boxen met de mooiste creaties mee voor lunch (zie voorbeelden hier). En deze ei-vormer heb je dan ook hard nodig want je kindje kan natuurlijk niet met een saai rond ei op school aankomen.

Processed with VSCOcam with m3 preset

In bijna alle openbare toiletten vindt je deze babystoeltjes. Superhandig toch? Hoe doen moeders dat in het Westen eigenlijk? Wat als de kinderwagen niet mee naar binnen kan?

Processed with VSCOcam

Is het tegen snurken? Is het tegen praten in je slaap? Is het voor beide? Ik weet het niet, maar het zag er zo schattig uit dat ik het bijna mee wilde nemen.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Qua ijsjes hadden ze hier en daar een paar vreemde combinaties. Ik had zelf met kastanje-smaak, maar die vond ik niet zo… De sakura (kersenbloesem) en matcha (groene thee) daarentegen, lekker! Voor welke zouden jullie gaan?

•ᴥ•

Wat is het raarste dat jullie in een ander land of cultuur tegen zijn gekomen?

。◕ ‿ ◕。

Tea woont in Londen, houdt van films en heeft zelfs een baan kunnen vinden waar ze veel films mag kijken. Ze heeft een eigen blog, teawashere.com en één keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. Anna

  Super leuk artikel! Wat is het toch een interessant (en gek) land, Japan! Al zijn sommige dingen toch best handig, zoals dat voor de paraplu.

  Reageren
 2. Aïsha

  Hahaha, oooh ja die wc’s! Toen we aankwamen in Japan heb ik denk ik wel 10 minuten in de wc gestaan tot ik doorhad hoe ik moest doorspoelen.

  Die stokjes heeft mijn kleine cadeau gekregen, maar hij vind het konijntje erop veel interessanter. Mama vindt t vooral heel leuk ;)

  Reageren
 3. Debby

  Heeeerlijk dit, word met een glimlach wakker. Die facial fitness video en die opmerking over het geld in het bakje hahaha <333.

  Reageren
 4. Jinnie93

  Super leuk dat je ook hier een keer in Japan bent geweest! :)
  Leuke opvallende dingen ook ;D Die gekke ijssmaken heb ik zelf ook nog nooit geprobeerd!

  Reageren
 5. Vera

  We lachen hier om een hoop dingen, maar de meeste zijn eigenlijk gewoon super handig! Alleen dat toilet met muziek om andere geluiden te maskeren snap ik écht niet; als mensen dat muziekje horen weten ze toch net zo goed waar je mee bezig bent XD. Anyway; Japan staat hoog op mijn reis-verlanglijstje, dus dit was een erg leuk voorproefje!

  Reageren
  1. Tea

   ik snapte daar de logica ook niet van, bij de meeste was het trouwens een wc doorspoel geluid.

   Als je gaat trek dan een halve dag uit voor Tokyo Hands – ik denk dat jij dat wel kan waarderen.

   Reageren
 6. michelle

  Dat stoeltje in de wc! Echtj handig hoor. Die vormpjes voor eieren heb je nu ook hier. Ik vind het heel vaag om eten te pletten in een vormpje maar zal wel aan mij liggen. Als mijn dochtertje het leuk vind zal ik die toch wel weer kopen hahaha

  Reageren
 7. Marjan Wens

  Bij die handschoenen om aardappelen te wassen, dacht ik eerst dat het kippenschnitzels waren :-)

  Reageren
 8. kIM

  Men, ik zou volgens mij met een lege koffer naar Japan moeten reizen, om al die “gekke” items te kunnen shoppen en thuis uit te proberen, vakantienapret van een jaar gegarandeerd!
  In Vietnam stond ik nogal te kijken van wat men daar aan eten kan wegwerken, echt alles word daar gegeten! Zo hingen bijvoorbeeld de honden open en bloot netjes gevild en geprepareerd aan een ijzeren haak, net zoals in bijv. Spanje een stuk ham in een restaurant hangt. Brrr!

  Reageren
 9. Sabine

  Heerlijk herkenbaar dit, ik heb ook mijn ogen uitgekeken! Ik vond het groene thee ijs ook erg lekker, maar het ijs met eigeel smaak heb ik maar even overgeslagen…

  Reageren
  1. Tea

   die zou ik ook niet nemen. Sowieso hebben ze iets met eigeel daar – je kreeg bij een kip gerecht rauw eigeel als dip. Heel apart als je erover nadenkt.

   Reageren
 10. Kimberley

  Wat apart allemaal!
  Maar goed, dat vinden ze hier vast ook van veel dingen.
  Zo had ik een vriendin uit Singapore op visite en die snapte
  echt bij God niet waarom wij kaaswinkels hadden, want
  “zoveel kaas bestaat er toch niet?” :-)

  Reageren
  1. Tea

   hahaah, dat heb ik me een paar keer afgevraagd! Wat zouden ze gek aan ons vinden? Heb je haar naar een kaaswinkel meegenomen?

   Reageren
 11. Anne-Marie

  Wat een gave dingen allemaal. Volgens mij zou ik mij moeten inhouden om niet alles te kopen! Een keer naar Japan gaan staat heel hoog op mijn verlanglijstje. Leuke post dit!

  Reageren
 12. LogPoes

  Dat babystoeltje! Ik heb zelf geen kinderen, maar zie regelmatig moeders handen te kort komen en dan wildvreemden (= ik :-D) moeten vragen of ze even hun kind willen vasthouden, wat zo’n kindje begrijpelijkerwijs soms helemaal niet leuk vindt (huilen!) en zie dan nog maar eens ontspannen te plassen. Toestand.

  Overigens weet ik dat ze bij het VUmc van die parapluzakken hebben/hadden, wat een uitkomst is dat! Ik draag tegenwoordig zelf altijd een plastic tasje bij me om mijn plu in te doen, scheelt zompigheid overal.

  Reageren
 13. Lara

  Leuke post, ik herken bijna alles van toen ik een paar jaar geleden in Japan was, vooral die parapluhoesjes zag ik idd echt overal, en ook al die bento box dingen en grappige spullen enzo, zo leuk!

  Reageren
 14. PS by Dila

  Japan staat ook al heel lang bovenaan mijn lijstje om te bezoeken, alleen al om al die rare dingen eens zelf te gaan ontdekken! Hahah dat filmpje met Ronaldo is echt geweldig. En zo’n wc wil ik hier ook wel!

  Reageren
 15. Pingback: Reads | ☁

 16. Kathleen

  Man, man, man. Die Japanners toch. De Bento ei-vormpjes kan je trouwens ook kopen bij de Action. Of je kon ze er toch een tijdje terug kopen. Ik weet niet of ze ze nu nog hebben.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *