10 minute meal: kruidige couscous met falafel en doperwtjes.

Ken je de 15 minute meals van Jamie Oliver? Dat ie dan z’n 15 minute meal thinking cap opzet? Tom en ik doen SAMEN dik driekwartier over zo’n recept. Superlekker, maar snel? Hmmm. Vorige week maakte ik van restjes uit de koelkast toevallig wél een heel snel (en lekker) recept. Voor als je gewoon moe thuiskomt van je werk en eigenlijk gewoon patat wil bestellen. Dan is dit recept iets voor jou. ^_^

falafel

Onze koelkast was praktisch leeg. Er lag eigenlijk alleen nog een bakje falafel in. De andere ingrediënten hadden we in huis voor lunch (humus) en ontbijt (yoghurt) en er stond nog iets op het voorraadplankje (couscous). Hieronder de ingrediënten die ik bij elkaar schraapte voor dit feestmaaltje voor twee:

☆ 100 gram couscous
☆ 110 ml bouillon (groente of kip, van een blokje)
☆ handje doperwtjes (uit een blikje of uit de vriezer)
☆ flinke snuf kaneel
☆ flinke snuf gerookt paprika poeder
☆ drupje olie
☆ pakje falafel
☆ scheutje yoghurt
☆ kwakje hummus
☆ handje (pistache) nootjes

Veel van de hoeveelheden zijn voor eigen interpretatie, doe zoveel als je zelf lekker vindt. Begin met weinig en voeg toe als je er meer van wil. Het voordeel van deze maatstaven is dat je bijna niks keurig hoeft af te wegen. Heel goed voor een 10 minute meal: uit de losse pols koken gaat een stuk sneller!

couscous

10 minutes to go: de couscous.
Couscous is te gek, want het is binnen 6 minuten klaar. Perfect voor een 10 minute meal dus. Kook water in de waterkoker en doe 100 gram couscous in een schaal. Mik een kwart bouillonblokje (ongeveer, hangt er vanaf wat voor eentje je gebruikt, proef even) in een maatbeker en gooi de doperwtjes uit een blikje en 110 ml kokend water erbij. Gebruik je diepvries doperwtjes? Doe dan wat kokend water in een ander schaaltje en gooi de doperwtjes erbij om te ontdooien.

Roer en giet de warme bouillon met de doperwtjes bij de couscous en dek af met een deksel of bordje. Zet de timer voor 6 minuten.

pistache

8 minutes to go: falafel en nootjes.
Terwijl de couscous gaar wordt, bak je de falafel in een beetje olijfolie en hak je de noten in grove stukken. Ik gebruikte pistache noten, maar de meeste noten die je nog ergens hebt liggen, zijn prima (zoals pijnboompitjes of amandelen of een mix van het één of ander). Pak ook alvast de kruiden, de humus en de yoghurt erbij voor zometeen.

husselen paprika

2 minutes to go: husselen maar!
Ding! De couscous is klaar! Draai het gas onder je falafelpan uit en hussel met een vork de couscous nice and fluffy. Gooi er een dikke snuf paprika poeder én kaneel bij, de nootjes en als ze er nog niet doorheen zaten: de doperwtjes. Roer nog eens flink en proef. Doe er eventueel nog wat kruiden of peper/zout bij. Een drupje sinaasappelsap is ook lekker (bonustip).

falafel

1 minute to go: opscheppen.
Alle elementen zijn nu klaar, ze hoeven alleen nog maar bij elkaar op een bord gegooid te worden. De couscous en de falafel gaan eerst op het bord en dan kan er nog een flinke lepel humus en een swirl yoghurt overheen. De yoghurt ziet er niet alleen fris uit, maar is ook een beetje zuur en dat is er heel lekker bij. Niet te zuinig met de yoghurt dus!

fastfood couscousyoghurt couscous

10 minute meal done and dusted.
Ik heb het heel uitgebreid uitgelegd, maar het maken gaat echt héél snel. Het is vegetarisch, niet te zwaar op de maag en als je al yoghurt bij je ontbijt eet en humus bij je lunch, dan hoef je er bijna niets anders voor in huis te halen. De volgende keer dat je op het punt staat om patat te bestellen, denk hier dan even aan.

☆☆

Fijne woensdag allemaal!

REACTIES:

 1. Claudia

  Haha ik ben dus niet de enige die zo’n recept niet binnen 15 minuten klaar krijgt. Het is altijd een race tegen de klok – maar je hebt dan wel wat! Dit recept zet ik ook even op mijn lijstje, lijkt me lekker.

  Reageren
 2. Ann

  Dit is echt top!
  Ik ben de laatste tijd veel onderweg maar probeer toch altijd nog zelf iets lekkers & soort-van-gezonds in elkaar te flansen… Dit is ideaal om te maken en dan vervolgens mee te nemen in de trein :) Thanks!

  Reageren
 3. Tea

  en ik maar denken dat ik de enige was die er veel langer over deed! Ook al prep ik eerst alles. Maar denk dat ik dit ga proberen voor lunch volgende week

  Reageren
 4. Pingback: Happiness Project Week: een week geen boodschappen doen. | Team Confetti

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *