Waarom iedereen The Great British Bake Off moet kijken.

The Great British Bake Off, mijn FAVORIETE televisieprogramma is weer begonnen! En nee, dit is niet de Engelse versie van Heel Holland Bakt want die twee mogen wat mij betreft niet eens met elkaar vergeleken worden (halfbakken kopie, puh!). The Bake Off is in a league of it’s own…

Een paar jaar geleden, terwijl ik op een druilerige zondagmiddag de tv aanzette omdat ik de was aan het opvouwen was (je snapt meteen waarom dit een programma voor oma Olga is) viel ik per ongeluk in dit wonderbaarlijke programma en ik was verliefd. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: het is een bakwedstrijd waarbij de hoofdprijs de eer is. Geen geldbedrag, geen kookboek, nee, slechts een trofee en de eer om zich de winnaar te mogen noemen. En dit, jongens en meisjes, is waarom iedereen het zou moeten kijken:

great british bake off 2 great british bake off 6

☆ Het wordt gepresenteerd door twee Britse comédienne’s: Mel and Sue. Ze kondigen de opdrachten aan en laten weten wie er naar huis gaat en wie die week het beste gepresteerd heeft. Maar wat ze vooral doen is in de weg lopen, alle offcuts opeten en de deelnemers een hart onder de riem steken als de juryleden streng commentaar geven.

great british bake off 3 great british bake off 10

☆ De juryleden weten waar ze het over hebben en zijn een mooie combinatie. Mary Berry heeft eeuwenlang een kookprogramma gehad op de Britse tv en is het liefste dametje dat er op aarde rondloopt. Het maakt niet uit of er een enorme berg met uitgezakte chocolademodder voor haar staat, ze zal er altijd iets positiefs uit kunnen halen. En de manier waarop ze ‘layers’ zegt laat Tom iedere keer weer in de lach schieten. Paul is de strenge van de twee en weet altijd precies wat er aan de baksels mankeert. Of het is ‘overweeeeerked’ (te lang gekneed in een Welsh accent) of het had dertig seconden langer of korter in de oven gemoeten. Heerlijk!

great british bake off 5

☆ Elk jaar zijn de kandidaten weer bijzondere mensen waar je instantly verliefd op wordt. Vooral de oude mannetjes met hun duizend-generatie-oude recepten voor scones en jammie dodgers zijn om op te vreten. Of de meisjes van 17 die giebelen bij elk compliment en in tranen zijn als hun cheesecake niet goed is opgestijfd.

great british bake off 4

☆ Het zitten voor de oven. Elk jaar weer. Op hun knietjes zitten ze naar binnen te gluren of alles wel goed rijst, niet barst of is verbrandt. Volwassen mensen met hun neus tegen het ovenraampje gedrukt. Hartjes.

☆ De twijfel over wanneer iets klaar is, is onbetaalbaar. Wel/niet/wel/niet/wel/niet eruit? Deurtje open, nee, toch maar weer dicht. Even voelen en toch maar weer dicht. Ok, het gaat eruit! Misschien toch nog een minuutje terug? De vraagtekens en de fronsen op de hoofden van de kandidaten is zo mooi. Wie had ooit gedacht dat biscotti koekjes zoveel twijfel met zich mee konden brengen?

☆ Als je goed oplet (wat ik helemaal niet doe, oeps) kun je er flink wat van leren. Tussendoor worden tips uitgedeeld over hoe kort of lang dingen gekneed moeten worden, waar de recepten vandaan komen, geschiedenis van koekjes en broodjes, noem maar op.

great british bake off 8

 

☆ Kneuterige drama’s! Zoals die keer dat een kandidaat per ongeluk iemand anders zijn custard had gebruikt in haar trifle. Of die keer dat iemand Ian’s ijstaart (zie hierboven) zonder nadenken uit de vriezer had gehaald om ruimte te maken en hij was gesmolten. Ten einde raad gooide hij hem daarom maar in de vuilnisbak. :O

☆ Er is ALTIJD een moment dat er na een jurering van een duizend-en-een-lagentaartje iemand staat te huilen omdat ze slecht commentaar hebben gehad. Ze blijven maar zeggen: ‘ik weet niet waarom ik hier zo emotioneel over ben, het is maar een bloody taartje’. Of: ‘ik weet niet waarom ik dit zo belangrijk vind, maar dat vind ik gewoon.’

☆ Elke aflevering bestaat uit een signature bake, een technical challenge en een showstopper. Bij de signature bake en de showstopper weten ze wat ze gaan maken, maar mogen ze hun fantasie de vrije loop laten. Dit kunnen ze ook thuis oefenen. Maar bij de technical challenge krijgen ze een basisrecept zonder voorbeeld waarmee ze het moeten doen. Vooral instructies als ‘make the dough’ en ‘bake in the oven’ zijn zo summier dat ik in mijn handen klap als een zeeleeuw. De fronsende wenkbrauwen gaan namelijk through the roof terwijl de bakkers zich afvragen hoe fijn ze hun walnoten moeten choppen en op welke temperatuur de oven moet… Mijn favoriete quotes van de vorige aflevering:

‘They are really helpfull instructions actually. It just says: make the dough. Which is fantastic.’
‘How thin is thin?’
‘Mine look like flip-flops.’
‘Three minutes on your cinnamon swirls of doom, Three minutes!’

great british bake off 7

☆ De showstoppers zijn onwaarschijnlijk mooie creaties. Soms kneuterig, soms humoristisch , soms heerlijk ouderwets of juist heel modern. Om uit te leggen waar iedereen mee bezig is, komen er af en toe illustraties langs met de grootse plannen van de deelnemers erop afgebeeld. Soms worden de creaties echt zo mooi en soms ligt de hele handel in duigen als de tijd op is. Maar dan is het wel fijn om te weten hoe de ambitieuze plannen eruit hadden moeten zien…

☆ Er is altijd iemand die een bijzondere contraption van thuis mee heeft genomen. Dat kan een bijzonder bakblik zijn, een sjabloon geknipt uit een pizzadoos of een zelfgemaakt koekjesvormpje. Vorig jaar had de winnares een hele handige man die elke week weer een ander houten werktuigje voor haar had gemaakt waarmee ze handig dingen op kon rollen of kleine cakejes recht mee door kon snijden. Kortom: huisvlijt all over the place!

☆ In de UK is bakken voor iedereen. Ook voor hippe jongens en wijze mannen. Schaamt NIEMAND zich voor. Ik zou het echt heel leuk vinden als Tom elke dag verse broodjes, koekjes en taartjes zou bakken. Maar helaas pindakaas…

☆ En omdat het hele land op zijn kop staat als The Great British Bake Off weer begint, is er elke vrijdag ook The Great British Bake Off An Extra Slice. Wederom gepresenteerd door een (andere) comédienne, waarbij de laatste aflevering wordt besproken, de laatste afgevallen kandidaat langskomt en waarbij de baksels van het publiek worden geproefd door een jury van beroemde Bake Off fans. Ik zit aan de buis gekluisterd want: hoe meer Bake Off hoe beter!

☆☆☆

The Great British Bake Off is elke woensdag om 21.00 op BBC 1 en The Great British Bake Off An Extra Slice elke vrijdag om 22.00 op BBC 2. Zorg dat je altijd iets van taart of koekjes in de buurt hebt trouwens, want na ongeveer drie minuten kijken heb je al honger. Kopje thee erbij en gaan!

REACTIES:

 1. Frauke

  Oh my! Ik heb zelfs nog nooit van het programma gehóórd (ook niet de Nederlandse variant, overigens), hoe kan dit! Klinkt echt als iets waar ik met zo veel plezier naar zou kijken. Grappig, herkenbaar en met veel zoetigheden … FUN! Ik ga deze serie zeker onthouden, binnenkort start ik met kijken. Thanks voor de tip :D! X

  Reageren
 2. Rose

  GBBO – ik droom er al van in februari! Het is bread week en dan gaat Paul pas echt lekker loos. Heerlijk! En dan ondertussen met m’n vriendinnen appen over alles wat ze maken. Dit jaar zijn Sandy, Nadiya en Tamal mijn favorieten!

  Reageren
 3. Anna

  Haha, heerlijk artikel met zoveel GIFjes. Lekker druk! Ik heb het weleens gezien, maar om een of andere reden blijf ik mijn aandacht er nooit lang bijhouden met kookprogramma’s. Misschien vind ik het soms gewoon te langdradig.

  Reageren
 4. Jantine

  Ik vind het ook zo’n heerlijk programma!
  Zelfs de kritiek van Paul is nog best lief trouwens, vergeleken bij veel andere kook- en bakwedstrijden. Het voelt toch steeds weer opbouwend, een beetje als: ‘als je dit nou net wat langer/korter kneedt, de oven iets zachter zet en het er dan wat langer in laat staan, weet ik zeker dat je volgende zo’n baksel prachtig wordt!’

  Reageren
 5. Astrid

  Ben dit seizoen ook begonnen met kijken, ook al zijn er nog maar 2 afleveringen geweest. Vind het zeker wel leuk om te kijken, weer een keer iets anders dan al die andere competitie programma’s.

  Reageren
 6. Maria

  Super leuk :) Heb weer helemaal zin gekregen om te gaan kijken. Heb overigens geen BBC, maar je kan (tot op heden) volledige afleveringen vinden op youtube :) Aanrader!

  Reageren
 7. Willemien

  JAAAAA! Dit is ook mijn lievelings! Ik moet ook vaak gewoon hardop lachen als ik dit (most of the times) in mijn eentje zit te kijken en zit met samengeknepen billen te wachten als de baksels uit de ambitieuze vormen worden gehaald. Such fun!

  Reageren
 8. Pingback: August obsessions | In eigen woorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *