Tips voor een creatief leven.

Gastblog door Ingrid – Als illustrator en fanatieke DIY-er, ben ik de hele dag door creatief bezig. Met mijn handen maar ook in mijn hoofd. Ik zou het maar een saaie boel vinden als ik mijn creativiteit niet had. Wat zou ik moeten zonder? Het stroomt door mijn aderen, ik ben ermee opgegroeid en ik ben zelfs zo’n lucky bird dat ik er mijn werk van heb gemaakt, yay! Regelmatig hoor ik dan ook mensen zeggen: ‘Wat lijkt me het toch fijn om zo creatief te zijn’. Of: ‘Wat knap dat je dat kan bedenken’. Vaak direct gevolgd door een excuus: ‘Zelf ben ik zo creatief als een ei’. Of: ‘Ik kan nog niet eens recht knippen’. Nu hoor ik je denken: jij hebt makkelijk praten met je aanleg en je hebt er nog voor gestudeerd ook! Toch denk ik dat iedereen kan leren creatief te denken (en dus te worden).

Het heeft niet alleen te maken met wat je daadwerkelijk maakt, maar ook hoe je naar dingen kijkt, hoe je situaties aanpakt en hoe open je durft te zijn. Natuurlijk helpt een beetje talent en je moet zeker niet bang zijn voor een uitdaging. Ook moet je je ervan bewust zijn dat creativiteit een proces* is, waarbij je moet oefenen en groeien. Maar het allerbelangrijkste is dat je enorm veel lol moet hebben in het creatief** bezig zijn, want anders wordt het waarschijnlijk niks.

* (~ Pro·ces: verloop, ontwikkelingsgang. De weg naar het worden van een pro, keep that in mind!)
**(Spreek uit als: kre·jaa·tief, hierin zit de klank ‘JA’!)

Daarom heb ik vandaag (en omdat ik mijzelf toch een beetje aan het ontpoppen ben als de zelfhulp-goeroe van Teamconfetti) mijn tips in woord én beeld, voor jullie op een rijtje gezet. Voor iedereen die wel wat meer creativiteit kan gebruiken of als je de aanwezige creativiteit een powerboost wilt geven!

creatievetips_1_voorjebegint creatievetips_2_tijdenshetproces creatievetips_3_jezitvast
Zelf zou ik wat vaker moeten wandelen om mijn creativiteit te deblokkeren. En ja, eigenlijk zou ik mijn telefoon uit moeten zetten tijdens het werken, want oh die afleiding!

Wat helpt jou om je creativiteit te laten stromen?

♥♥♥

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

 1. sofie

  *leest dit terwijl ze een blogpost aan het schrijven was* ohja afleiding hahah.
  Leuke blog! Die heb ik opgeslagen voor als ik weer eens vast zit :) Liefs,

  Reageren
 2. Astrid

  Wat een leuke post met prachtige illustraties!
  Zal de tip over veel taart eten gaan proberen, misschien dat er dan nog meer creatieve ideeën tevoorschijn komen :)

  Reageren
 3. Shaz

  Leuke illustraties! Ik ben zelf niet creatief aangelegd (kan niet tekenen, schilderen etc), maar ik vind het wel leuk om artikelen te schrijven.

  Reageren
 4. Anne-Fleur

  Ooohh wat ziet dit er mooi uit!! <3 Haha en Bob Ross, wat een baas!
  Ik haal zo veel inspiratie uit boeken. Vooral kinderboeken of mooie beeldend beschreven boeken (van Murakami en Margaret Atwood bijvoorbeeld). Oja en pinterest, thank the lurd voor pinterest.

  Reageren
  1. Ingrid

   Ja, ja, jaaa! Heerlijk, ik heb ook een hele verzameling kinderboeken, bedankt voor de tips ik ga deze eens opzoeken. En Bob Ross, man-o-man wat is dat nog steeds top haha :) En hij heeft nog gelijk ook.

   Reageren
 5. Hessel canrinus

  Heel fijn! wie weet hang ik hem op in mijn lokaal. Als docent beeldende vakken hoor ik bijna dagelijks dat ze het niet kunnen, niet creatief zijn of geen ideeën hebben. Gelukkig kan je wel degelijk leren creatief te zijn, en deze tips helpen zeker:)

  Reageren
  1. Ingrid

   Doen hoor Hessel! Hebben ze geen excuus meer tot ze alle tips hebben afgevinkt ;) Ik ben benieuwd hoe jij ze positief stimuleert om creatief te zijn :)

   Reageren
 6. luna michelle

  ah, leuk artikel! gelijk zin om creatief te gaan doen :) ik moest vooral erg lachen om ‘eet veel taart! oke, dat helpt niet echt maar is wel altijd een goed idee’ helemaal mee eens haha :) x

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *