Happy work!

Gastblog door Koos – Heb jij je droombaan al? Weet jij eigenlijk al wat je wilt bereiken? What gets you up every morning? Het kan een hele zoektocht zijn naar wat jij nou echt belangrijk vindt in je werk. Vaak is het nog lastiger om die baan voor jezelf te creëren, waar jij je helemaal in kunt uitleven. Feit is dat deze droombaan zich meestal niet spontaan aandient. In kleine stapjes bouw je een carrière op. Nou weet ik dat een carrière niet voor iedereen even belangrijk is, maar ik gun iedereen in ieder geval plezier in het werk.

Ik was laatst bij een bijeenkomst van Take a Step: FRIS! Een event over een positieve kijk op werk. Via coaching, presentaties en discussies werd je aan het denken gezet over hoe je door kleine dingen anders te doen, je een groot effect kunt bereiken. Er waren mensen uit alle windrichtingen: kunstenaars, wetenschappers, psychologen, coaches, docenten en organisatieadviseurs. Op dit soort evenementen heerst altijd een positieve en aanstekelijke energie die mij doet beseffen waar ik meer van wil: mensen die in kansen denken, mensen die gewoon beginnen, waar goed en fout niet echt bestaat, waar je mag filosoferen, waar je kwetsbaar mag zijn en jezelf ook juist mag laten zien. Gedurende de dag ontmoette ik een aantal mensen die heel erg gelukkig op mij over kwamen. Unaniem waren ze zo happy, omdat zij gek waren op hun werk. Inmiddels is het een maand geleden en er zijn twee dingen van deze dag blijven hangen:

1

Ik heb succesverhalen gehoord en mensen gesproken over hun uitdagingen op dit moment. Hoe verschillend de verhalen, ze hadden allemaal gemeen dat de sleutel zit in het uiten van jezelf.

De ondernemer, vertelde dat zijn eerste project gefaald was. Hij had een geweldig idee, maar hij wilde alles zelf doen. Straks werd zijn idee gestolen. Voor zijn tweede project heeft hij iedereen die het wilde weten over zijn plan verteld. Opeens melden zich mensen die met hem wilden samenwerken, van slimme koppen tot zakenpartners. Nu doet hij dat bij elk idee. Eens in de tien keer gaat iemand er met zijn idee vandoor. De andere negen zijn successen voor hem.

De filmmaker en de kunstenaar zijn met elkaar in gesprek. De kunstenares weet wat ze wil maken, maar verdient haar geld met opdrachten die ze minder leuk vindt. Moet ze stoppen met deze opdrachten? Ze verliest dan al haar inkomen! De filmmaker vertelt dat toen hij ontdekte waar hij echt blij van werd, hij iedereen is gaan aanschrijven die misschien interesse had in zijn werk. Wat bleek? Door zich uit te spreken, kreeg hij opdrachten die hij echt leuk vond. De kunstenares had zich nog nooit zo uitgesproken. Spannend, maar dat was de volgende stap!

De stoere ondernemer vertelt dat hij zijn emoties niet eenvoudig blootgeeft. Zijn stoere houding helpt hem op veel momenten, hij is doortastend en recht door zee. Het kost hem echter ook veel energie. Tijdens FRIS! ontdekte hij dat door het delen van zijn vraagstukken, hij allerlei vragen en oplossingen kreeg van deelnemers die hem hielpen bij zijn vragen. Hij nam zich voor om zijn vragen ook te delen bij zijn vrienden.

Kortom, wat onzichtbaar is, zal niet veranderen. Wat zichtbaar is kan aandacht krijgen. Dit zie ik op mijn werk ook vaak gebeuren. Diegene die bespreekbaar maken wat ze willen veranderen, krijgen ook de kans om dingen te veranderen. Zij die hun frustraties niet uitspreken, blijven vaak met hun frustraties achter.

2

Je durven uit te spreken is natuurlijk spannend. Je laat de wereld zien wat je wilt. En wat als het niet komt? Wat als mensen het dom vinden? Veel mensen die de stap niet durven nemen, maken de eerste stap te groot. “Ik moet mijn baan opzeggen en voor mijzelf beginnen”, “Ik ga nee zeggen tegen opdrachten die ik niet wil doen”. Toen ik begon met werken, dacht ik altijd dat één foutje ervoor ging zorgen dat ik geen contract meer kreeg.

De verhalen die ik heb gehoord van succesvolle gelukkige ondernemers beginnen eigenlijk altijd klein. Ze maken eerst een plan, leggen het voor aan diverse mensen, mensen die ze vertrouwen of gewoon aan iedereen op internet. Ze laten een proefballon op of laten het juist even bezinken. Belangrijkste is: ze zijn niet bezig met wat ze moeten opgeven of achter zich moeten laten, maar ze zijn juist bezig met wat ze gaan doen. Dat stoppen komt vanzelf als ze er geen tijd meer over hebben omdat ze zo druk zijn met datgene wat ze willen doen.

Happy Work
Kortom, hoe spannend het ook is, verandering begint bij het uitspreken van waar je naar toe wilt en waar je meer van wilt. Alleen zo kunnen anderen je helpen om daar te komen. En passant heb je met het uitspreken ook meteen de eerste stap naar verandering durven zetten!

Ik zie mijzelf in de toekomst eigen baas zijn, het liefst met een paar anderen. Ik zou het geweldig vinden om mensen en organisaties te helpen om weer een positieve boost te krijgen en hen een gewenste richting op te sturen. Volgens mij zit ik dan de hele dag in een positieve flow. Maar er is tijd genoeg en ik moet eerst de kleine stapjes zetten. Door steeds beter te kunnen benoemen waar ik heen wil en door dit ook met mensen te delen, komt er vaak leuk werk op mij af.

Do the difficult things while they are easy and do the great things while they are small. A journey of a thousand miles must begin with a single step.
Lao Tzu

☆☆☆

Heb je de eerste stappen naar je droombaan al gezet? Of ben je er zelfs al? Hoe heb je dat bereikt?
Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

☆☆☆

Koos blogt één keer in de acht weken voor teamconfetti.nl. Hij is succesvol in unsuccessful adulting, denkt over alles na en deelt graag zijn gedachten over de kleine dingen die het leven zo leuk maken.

REACTIES:

 1. Frauke

  Handig artikel, en leuk geschreven! Eigenlijk is het ook heel waar wat je zegt, als je je ambities niet uitspreekt of visualiseert is het maar ‘iets in je hoofd’ en kom je er veel minder snel toe. Zelfde verhaal met zo’n vision board, toch! Goed dit te lezen, ik ga het in m’n achterhoofd houden :)! X

  Reageren
 2. gerhilde maakt

  Wat een interessante blogpost! Bij mij blijft het vooral bij dromen, maar wij zitten dan ook in een verbouwing. Na die verbouwing ga ik eens zien of ik die dromen ook wil najagen of niet. Ik hou je tips in het achterhoofd!

  Reageren
 3. Marisse | liefsm.

  Ik zit op dit moment midden in het proces met bedenken wat ik wil en waar ik naartoe wil. Misschien houd ik het allemaal nog teveel voor mezelf. Ik ga het eens uitspreken naar mensen. Bedankt voor de tips!

  Reageren
 4. Lilian

  De laatste tijd ben ik juist steeds meer gaan nadenken over wat ik wil in een baan, en ik moet nog beginnen. Eerst afstuderen komend jaar, en dan zo’n toffe baan vinden dat ik helemaal niet meer terug naar school wil. Wat die baan moet worden, daar moet ik alleen nog even over nadenken. Fijn artikel!

  Reageren
 5. Linda

  Interessant verhaal! Ik vind het zelf nogal lastig om te weten te komen wat eigenlijk precies mijn droombaan is. Ik ben pas afgestudeerd en druk op zoek naar een baan, maar wat nu precies mijn ideale baan zou zijn? Ik weet het niet zo goed. Het enige wat ik weet is dat ik wil schrijven. Ik ben heel benieuwd waar ik uit ga komen uiteindelijk.

  Reageren
 6. Kim

  Wat een leuk en motiverend artikel! Ik heb rechten gestudeerd en werk als jurist. Het is een goede baan, ik leer er veel en heb leuke collega’s. Maar word ik er echt gelukkig van? Eigenlijk niet. Waar ik tijdens mijn werk wel achter ben gekomen is dat ik het superleuk vind om te schrijven. Daarnaast is lezen een van mijn grootste hobbies. Daarom heb ik me via de OU ingeschreven voor de bachelor cultuurwetenschappen. Als je iets wilt veranderen in je leven, moet je er zelf de stappen toe zetten. Het leven is veel te kort om de hele dag iets te doen wat je niet gelukkig maakt. Ik hoop dat meer mensen op deze manier proberen hun hart te volgen :).

  Reageren
 7. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet……

  Reageren
 8. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions……….

  Reageren
 9. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 10. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……….

  Reageren
 11. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards………

  Reageren
 12. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards…..

  Reageren
 13. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…

  Reageren
 14. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary……..

  Reageren
 15. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *