Maak van een lange treinreis een mini vakantie.

‘Ben je helemaal uit Groningen gekomen, HOE LANG HEB JE DAAROVER GEDAAN?!’ Is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Ja, Groningen ligt uit de richting en nee, ik kom niet voor elk wissewasje naar het westen. Maar er zijn uitnodigingen die ik als blogger gewoonweg niet af kan slaan. Zoals bijvoorbeeld de boekpresentatie van de Groene Meisjes of de IKEA persdag afgelopen zomer. And let me tell you, dan maak ik er wat van hoor, die treinreis. Dat is vijf a zes uur hardcore me-time. En dit is hoe ik dat doe (in vier stappen):

mo tas

#1 Voorbereiding.
Een goede voorbereiding is key. Ik ben allergisch voor me haasten en ik ben een zombie in de ochtend. En dus leg ik de avond van tevoren alles klaar wat ik de volgende dag nodig heb. Ik kies uit wat voor kleren ik aantrek (dat kan ook gewoon zijn wat ik de dag ervoor al aanhad, lekker makkelijk) en ik zet mijn tas klaar. Ik maak een ontbijtpakketje klaar wat ik in de trein op kan eten (stukjes appel en kaascrackers zijn mijn favoriet op het moment) en ik koop en print een treinkaartje. Als ik naar het westen reis is een treinkaartje uit de spoordeelwinkel van NS (of Hema, of Blokker oid) altijd goedkoper dan op en neer met 40% korting. Meestal ben ik voor €18 wel klaar (in plaats van €30).

overlevingspakket trein

#2 Vroeg opstaan.
Zoals ik al zei ben ik ’s ochtends een zombie. Geen grapje. Ik sta dus wat vroeger op zodat ik alles langzaam kan doen en ruuuuuim op tijd op het station aankom. Geen paniek als het even duurt voordat ik een plekje vind voor mijn fiets en ik kan een lekker kopje koffie halen. Aangezien ik met mijn kaartje niet hoef in te checken, kan ik vóór negen uur al in de trein gaan zitten (die meestal pas om 09.16 vertrekt). Meestal is mijn favoriete plekje dan nog niet bezet: een eenpersoonsplekje achterin de stilte coupé. Iedereen staat buiten te wachten met hun ov-kaart in de aanslag om in te kunnen checken en ik zit binnen al aan mijn kopje koffie te slurpen. Oh yeah!

station sandalen

#3 Zo min mogelijk overstappen. 
Overstappen is niet cool. Want de NS doet vast zijn best, maar helemaal met al die terror-herfstblaadjes op de rails (zijn die dingen explosief ofzo?) is de kans altijd aanwezig dat je je aansluiting mist. Te laat komen is ruk en buiten op het perron in de kou op de volgende trein wachten ook. Ik heb nog geen manier gevonden om ook hier een feestje van te maken. Working on it! Dus… Probeer een trein te pakken die in één keer gaat of met zo min mogelijk overstappen. Ook als die er tien minuten langer over doet. Remember: langer in de trein zitten is meer me-time!

olga harry potter breientrein

#4 Entertainment.
Ok, we zitten geïnstalleerd. Koffie op je tafeltje, stukje appel in je mond en je jas als een dekentje op je schoot of comfortabel als een kussen in je rug. It’s time to enjoy the hell out of this train ride! Een duur blad wat je na tien minuten uit hebt is zooooo 1994. Waar je de meeste inspiratie uit kan halen is dit: wat deed je toen je op de achterbank zat bij je ouders toen jullie vroeger op kampeervakantie gingen? In mijn geval was dat luisterboeken luisteren (met cassette bandjes in mijn walkman) terwijl ik kleertjes naaide voor mijn barbiepop. Nu luister ik audiobooks of podcasts op mijn iPod (of nouja technisch gezien is hij van Tom, maar su iPod est mi iPod toch Tom?). Want een mp3-speler is zoveel kleiner dan een echt boek en je moet er nog de hele dag mee rondsjouwen. En ik brei mutsjes. Er is serieus weinig veranderd. Ik word er nog steeds heel gelukkig van. Ook neem ik vaak een iPad met mini toetsenbord mee. Dat weegt niet zoveel en ik kan er een film/serie op kijken of een blogartikeltje op schrijven. Je een beetje productief voelen als je lang onderweg bent, geeft ook een goed gevoel. En daarna beloon je jezelf met een uur lang The Hitch Hikers Guide To The Galaxy luisteren. Score!

Op deze manier kan ik me uren vermaken. En als ik heel eerlijk ben, reis ik liever alleen dan samen tijdens een lange treinreis. Helemaal als ik in het westen een hele sociale middag met afspraken en netwerken heb gehad. Dan kan ik een beetje bijkomen van alle gezelligheid, haha.

♥♥♥

Wat deed jij vroeger het liefst tijdens een lange autovakantie op de achterbank? En kan je dat ook omzetteen naar iets waarmee je je nu uren mee in de trein kan vermaken?

REACTIES:

 1. Marjolein

  Wat heerlijk herkenbaar dit! Kom zelf ook uit Appingedam en krijg ook vaak opmerkingen alsof ik van het einde van de wereld moet komen ;) Maar als je het een beetje leuk maakt voor jezelf is het inderdaad helemaal geen straf om te reizen. Leuk dat je jouw ’trucjes’ hebt gedeeld!

  Reageren
 2. Mique

  Mijn ouders wonen in het noorden des lands en als ik ze ga opzoeken zet ik vaak een film op mijn IPad (legaal want braaf). Dan is die reis zo voorbij :)

  Reageren
 3. Eline

  Zie ik daar Ben en Daniëlle ? Ha sinds jouw blogpost over House Rules ben ik hooked !

  Ik neem ook niet zo vaak de trein, en als ik dat wel doe, neem ik een boekje oid mee, maar uiteindelijk zit ik altijd heerlijk 2 uur lang uit het raam te staren, en lekker ongegeneerd te dagdromen. Over wonen in Spanje en iedere dag fruit eten op het strand, zoiets hihi.

  Reageren
 4. Nikki

  Ik heb het genoegen om elke dag twee keer 35 minuten in de trein te zitten en ik vind het heel relaxed. Heb ’s ochtends altijd mijn thermosmok thee mee, jas over me heen, klassieke muziek op en dan lekker bloglovin doorscrollen. ’s Avonds doe ik een dutje of staar een beetje apathisch voor me uit met een muziekje op. Prima manier om de dag te beginnen en af te sluiten! Toen ik nog studeerde reisde ik elk weekend van Zwolle naar mijn ouders (twee uur met de trein) en dat vond ik ook nooit erg. Boekje lezen, muziekje luisteren. Maar ik waardeer de tijdsbesparing van de auto teveel om nu nog met de trein naar mijn ouders te gaan, haha.

  Reageren
 5. Jana

  Ik vind alleen met de trein reizen ook heerlijk, maar hier in België is dat dan nooit langer dan anderhalf uur :D muziek in mijn oren, naar buiten kijken en gewoon wat nadenken over van alles en nog wat, dat vind ik soms echt fijn. 5 uur in de trein zou ik denk ik wat moeilijker kunnen vullen.

  Reageren
 6. Frauke

  Wat leuk om te lezen! Haha, je maakt treinreizen wel echt ultieme chill-time. Heerlijk! Ik neem zelf eigenlijk meestal max. voor 2 uur de trein dus dat is al goed en wel voorbij voordat het begonnen is, maar voor een lange rit lijken je tips me echt heerlijk. En wat bizar dat je in sommige gevallen eerder op de trein mag dan andere, hier is dat niet zo denk ik! X

  Reageren
 7. Laura

  Haha, jij maakt er echt een feest van! Ik moet dagelijks 1,5 uur reizen naar Amsterdam, maar ik raak in een soort van hypnose van dat gehobbel en dan ben ik er zó. Maar deze tips ga ik onthouden, mijn ouders gaan misschien naar het noorden verhuizen (en dan wil ik wel om het weekend daar logeren natuurlijk, hihi).

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Klopt, daar mag je geen lawaai maken. Niet iedereen houdt zich daar altijd aan hoor. Maar er is meer kans op rust dan in de gewone coupes. ;)

   Reageren
 8. nina

  Jaaa, heel herkenbaar! Soms neem ik de laptop mee, maar als ik de rest van de dag door een stad moet sjouwen is dat niet zo chill, dus dan een boek en sowieso mijn tekenspullen. En lang leve mijn good old mp3-speler waarmee ik jammerende kinderen, luidruchtig kletsende dametjes en bellende zakenmannen buiten kan sluiten (-:

  Reageren
 9. Lotte

  Bedankt voor de tips, want in december reis ik van de diepe West-Vlaanders naar Groningen, per trein! Ik laat je dan zeker weten hoe ik die 6,5u heb doorgebracht :-)

  Reageren
 10. Minke Maria

  Wat een leuk stuk! Eigenlijk is zo’n lange treinreis net hetzelfde als een korte vlucht, alleen stopt een vliegtuig niet elke 20 minuten, haha, maar waarom zou je daar zo heel anders mee omgaan? Ik ben wel echt allergisch voor overstappen; die trein uit, waar je je net lekker had gesetteld, je activiteiten onderbreken en dat koude perron op. Blegh. Daarnaast haat ik het echt als het druk is en ik een grote tas of zo bij heb (en mijn krukken) dan zit ik echt niet comfortabel. Ag, misschien moet ik niet zo zeuren. (A) Vanuit Eindhoven zijn veel treinreizen echt een makkie en relatief kort.

  Reageren
 11. Linda

  Ik reis vaak vanuit Rotterdam naar Groningen en in het begin las ik altijd een boek en vermaakte ik me met blogs lezen op m’n mobiel. Nu doe ik vaak tot aan Zwolle mijn ogen dicht (want moe in de ochtend), neem ik na Zwolle iets te eten (of overstappen), kijk ik dan lekker naar buiten, houd mijn vriendje op de hoogte van hoe ver ik al onderweg ben en kijk ik ook op mijn telefoon voor wat vermaak via Bloglovin’ haha :P

  Reageren
 12. Sabrina

  Ah wat een goede tips! Ik hoef nooit heel lang in de trein (meestal ben ik er in twintig minuutjes) maar toen ik laatst anderhalf uur naar Rotterdam zat dacht ik wel van ‘goh, dat had ik beter kunnen plannen’. Ik was namelijk van plan om te leren met mijn laptop, maar aangezien de wifi zooo traag was dat ik niks kon doen, was het niet zo’n productieve treinreis als ik had gehoopt. Maar volgende keer dat ik lang in de trein moet zal ik aan deze blogpost denken, haha!

  Reageren
 13. Meike

  Goede tip, die audio boeken!
  Doordeweeks werk ik in Rotterdam, maar omdat m’n vriend nog in Enschede woont reis ik iedere maand wel een paar keer heen en weer. Aangezien Enschede het startpunt van het traject is zijn er maandagochtend op de terugweg altijd plekken beschikbaar, maar die ene single stiltecoupe plek is goud waard! Ik heb een soort passief-agressieve relatie ontwikkeld met een mede-reiziger omdat we vaak die plek voor elkaars neus wegpikken :’)

  Reageren
 14. ingrid

  Ik moet ook regelmatig met de trein vanuit Groningen en in principe vind ik het heel relaxed! Meestal moet ik toch minstens een a twee uur eerder dan jij op pad, dus ik ben heel blij met mijn ov chipkaart. Het liefst slaap ik of werk ik in de trein, maar werken gaat vaak moeizaam omdat het internet brak is en mensen meekijken. Een boek lezen is ook heerlijk, maar dan voelt het echt alsof ik mijn tijd verdoe.

  Reageren
 15. Malou

  Leuk artikel! Sinds ik klaar ben met studeren reis ik bijna nooit meer met de trein en stiekem mis ik het wel een beetje! Laatst ging ik naar mijn vriendinnetje in Brussel en toen heb ik twee boeken gelezen haha. Lezen is absoluut mijn favoriete bezigheid in het OV ;D

  Reageren
 16. Mirthe

  Ik kan urenlang muziek luisteren en dat deed ik vroeger ook als we op reis gingen. Tegenwoordig is het wat minder – ik luister nog naar muziek in de trein, maar minder aaandachtig. Ondertussen doe ik dan ook iets anders: een boek lezen of wat schrijven.

  Reageren
 17. Wendy

  Een tijdje terug ben ik samen met mijn vriend richting Groningen gedaan en toen waren we dus ook vier uur onderweg. En ik geniet daar echt van! Zoals je al zegt: het is net een mini vakantie. Het feestje van het leuke dagje uit begint gewoon al op het station. :)

  Reageren
 18. Maris Maria Renne

  Hoe jij het omschrijft klinkt het echt als een mini break :-)
  Ik ervaar dit inderdaad alleen maar zo, als ik niet hoef over te stappen. Wat meestal niet het geval is en dan heb ik dus echt een hekel aan het OV.
  Vorig jaar moest ik met verschillende bussen en treinen reizen van Haarlem naar Valkenburg. Dat is een reis van bijna 4 uur en 5 overstappen (en dat x 2): there’s no fun in that.
  Ik kan echt chagrijnig worden van koude perrons, sjouwen en sleuren met mijn spullen, vertraagde treinen, gemiste aansluiting, medepassagiers die in mijn aura zitten of als ik op een trapje moet zitten of moet staan, omdat de coupé’s vol zitten pff…
  Als kind luisterde ik op mijn walkman naar cassettebandjes van Madonna en nu vind ik het nog steeds heerlijk om muziek te luisteren en blogs te lezen als ik lang moet reizen.

  Reageren
 19. West Coast Cannabis

  In Canada, the cannabis market is fragmented and confusing. Different provinces and territories have different rules about how old you need to be to buy weed, where you can buy it, and how much you can possess. As we’ve talked about, legal weed is a term used to describe cannabis West Coast Cannabis that is cultivated and sold legally under certain regulations and conditions…….

  Reageren
 20. buy weed online

  The online weed marketplace is in the midst of a rapid expansion. Given that marijuana is still not legal for recreational use in most states and remains illegal at the federal level, many consumers are turning to the internet to find trustworthy vendors. The most obvious reason why you should buy weed online is buy weed online because it’s discreet………

  Reageren
 21. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 22. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep…..

  Reageren
 23. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards..

  Reageren
 24. Weed dispensary

  A Weed dispensary is a place where consumers can purchase cannabis products such as flowers, edibles, concentrates, and topicals. These dispensaries can be found in various forms, including storefronts, mobile delivery services, and online shops. In states where cannabis is legal, these dispensaries must comply with strict regulations and undergo regular inspections to ensure they meet health and safety standards……..

  Reageren
 25. Buy weed online

  Another advantage of buying weed online is the privacy it provides. Not everyone feels comfortable going to a physical dispensary and being seen purchasing marijuana products. With online dispensaries, customers can place their orders discreetly, and have them delivered directly to their doorstep………

  Reageren
 26. Online dispensary canada

  One of the main benefits of using an online dispensary in Canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary….

  Reageren
 27. buy weed online canada

  One of the main benefits of using an buy weed online canada is the convenience it offers. Customers can browse products, place orders, and have them delivered to their doorstep, all from the comfort of their own homes. This is especially useful for those who live in remote areas, or who have mobility issues and find it difficult to travel to a physical dispensary.

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *