#hierteekenen in het Rijksmuseum!

Afgelopen zaterdag trok ik erop uit met Tom en mijn beste vriend Hessel voor The Big Draw weekend in het Rijksmuseum. En wat voor dag was dat? Een hele leuke dag vol creativiteit en lol. Want het Rijksmuseum vindt het ontzettend leuk als er bezoekers komen kijken naar alle prachtige kunstwerken, maar wat ze nog leuker vinden: als je er een potlood en een schetsblok bijpakt en lekker op de grond gaat zitten/liggen om een potje te tekenen. En dat hebben we gedaan!

En om de teken-extravaganza goed te kunnen beoordelen, kwamen we dus met zijn drieën. Tom was gek op tekenen als kind (vooral natekenen) maar heeft na de middelbare school amper nog een schetsje gemaakt. Ikzelf heb kunstacademie gedaan en heb me heel flink door al mijn modelteken- en illustratielessen geworsteld. Ik schets af en toe ideeën, maar ben al een hele tijd niet voor een serieuze tekening gaan zitten. Tenslotte heeft Hessel net als ik kunstacademie gedaan (richting illustratie) en is vervolgens (jawel) tekendocent geworden. Tekenen is net als ademen voor die jongen. Kortom, een gevarieerd trio ging op avontuur in het meest indrukwekkende museum van Nederland…

Rijksmuseum#hierteekenen3d kunst

Nog voordat we het museum inliepen, was er al wat leuks te zien. Kunstenaar Leon Keer was druk bezig met een 3D straattekening. Als je ernaast stond, leek het alsof deze twee typisch Nederlandse figuurtjes onder een gigantische deegroller terecht waren gekomen. Maar bekeek je de tekening door een lens aan de zijkant, dan klopten de verhoudingen precies. Yes, yes, een hele originele tekening.

modeltekenlesschetsblokjespress

Eenmaal binnen heerste er een enorme teken-vibe. Er waren modeltekenlessen in het Atrium gaande en overal werden potloden en schetsblokjes uitgedeeld. Hessel nam zijn baantje die dag erg serieus en bij gebrek aan de standaard keycord of badge die ik meestal meekrijg als perspersoontje tekende meneer zijn eigen persbadge. Of is het meer een pers-servet…?

beeldbeeld tekening

Tekenen kon natuurlijk overal in het museum, maar voor wie niet wist waar hij moest beginnen (wij dus) stond er in het schetsboekje een plattegrond met locaties en tekenopdrachten. En dat waren niet je standaard ’teken dit maar gewoon na’ opdrachten. Nee, nee. Hierboven luidde de opdracht bijvoorbeeld: ‘Kies een beeldje uit. Teken het in één lijn na, zonder je potlood van het papier te halen.’ Zohee, ik heb nog nooit zo geconcentreerd naar een bronzen beeldje gekeken. En als ik nu, bijna een week later mijn ogen dicht doe, kan ik de kleinste details van het beeldje me nog herinneren. Hierboven onze drie tekeningen, ik vind het grappig hoe verschillend ze zijn. Kun je raden wie welke tekening heeft gemaakt?

panoramatekening panorama

Eén van de allertofste activiteiten die dag vond ik toch wel meedoen aan de allerlangste panorama van Nederland. Er stond een lange tafel met een lange strook papier eroverheen. Elk kwartier werd de rol papier doorgeschoven. Een beetje als zo’n rol papier bij openbare toiletten. Als je je handen eraan afgedroogd hebt, trek je eraan en er is weer een schoon en droog stuk voor de persoon na jou. Zo werkte het ook bij de lange tekening. Hessel en ik renden er meteen naartoe, maar Tom sprak de inmiddels legendarische woorden: ‘ik kijk wel’. En dat heeft hij geweten. Hij prijkt nu op de langste panorama van Nederland, samen met Tetkees, een ridder, een jonkvrouwe en John Snow (die op zoek is naar de Nachtwacht hihi).

lezingpicasso

Maar wat ons betreft was het allerleukste moment van de dag, het uurtje dat we tekenles kregen van Siegfried Woldhek. Een schat van een man die onder andere illustreert voor NRC Handelsblad. ‘De reden waarom kinderen zoveel tekenen en volwassen bijna niet, is omdat volwassenen bang zijn dat het moet lijken. Kinderen hebben daar geen last van.’ En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Woldhek raadt aan om een foto te nemen als je wil dat het lijkt en een tekening te maken als je het onderwerp echt goed wil bekijken of iets leuks wil doen. We tekenden onder andere meerdere keren een foto van Pablo Picasso na. Eerst zoals we normaal zouden doen (bovenste drie tekeningen) daarna zonder te kijken (middelste rij tekeningen) en tenslotte door alleen naar donkere en lichte vlakken en vormen te kijken(onderste rij tekeningen). Ik vind het zo mooi om te zien dat er bij ons alledrie een duidelijke vooruitgang te zien is. Alledrie tekeningen onderin zijn duidelijk met meer plezier getekend dan de bovenste drie. Bedankt Siegfried!

TEEKENBONUS!

bonus

Het is niet alleen leuk om kunst te kijken in het Rijksmuseum, je kunt er ook heel goed mensen kijken. Zoals deze Franse jongeman die waarschijnlijk geschrokken was van het koude weer hier in Nederland en zijn coltrui en langste sokken aan had getrokken. In de koffiehoekjes van het museum kun je genieten van heerlijke latte’s en extravagante museumtoeristen. Enjoy!

♥♥♥

Denk je nu: ‘ja lekker voor je Olga, maar dit was maar één weekend. Waar moeten wij nou naartoe met onze tekenkriebels?’ Dan heb ik goed nieuws! Vanaf nu is het namelijk elke zaterdag teken-zaterdag in het Rijksmuseum. En je hoeft zelf niks mee te nemen. In het museum krijg je namelijk gratis een schetsboekje met opdrachten (en blanco pagina’s voor wie zijn eigen weg wil gaan) en een fijn potlood. Tip: neem een kind mee, die zijn namelijk het beste voorbeeld als het om zorgeloos en vrolijk tekenen gaat. Daar kunnen wij ‘grote mensen’ nog een hoop van leren.

♥♥♥

En als je iets getekend hebt dat je aan de rest van de wereld wil laten zien (omdat het zo goed niét lijkt)? Gebruik dan de hashtag #hierteekenen op social media. Share the love!

disclaimer

REACTIES:

 1. Kirsten

  Hé wat gaaf zeg! Wat een leuk initiatief van het Rijksmuseum :-) Vind het jammer dat m’n zaterdagen al volgepropt zitten (met opendagen van scholen, dat is dan wel weer leuk natuurlijk), maar ik denk dat ik er gewoon ooit eens heen ga met potlood en papier. Bekijk je zo’n schilderij toch heel anders!

  Reageren
 2. Lisanne

  Jeetje, wat fijn dit! Ik teken sinds de miďdelbare school nog maar heel weinig, maar mis mijn tekenlessen wel… en toevallig waren dit (samen met “teken met de andere hand dan je voorkeurshand”) echt de leukste opdrachten!

  Misschien moet ik er toch maar weer eens voor gaan zitten! :)

  Reageren
 3. Frauke

  Wauw! Wat ziet dat er onwijs leuk uit zeg! Echt een superleuk concept, heerlijk dat het Rijksmuseum zoiets organiseert. Jullie hebben het zo te zien naar jullie zin gehad, mooie dingen zie ik ook. Die lens waardoor die tekening er perfect uitziet: wat vet zeg! Oh ik zou nu gelijk met Arne erheen willen gaan, maar Amsterdam is echt best ver reizen vanuit België! Dus gelukkig dat het elke zaterdag is want I want to do it :D! X

  Reageren
 4. Puck

  Ook een leuk uitje om juist met kinderen te gaan doen. Die van mij zijn nog een beetje klein, maar over een paar jaar is dat wel echt leuk, zo combineer je cultuur toch met wat leuks voor ze, ipv alleen saai schilderijen kijken…

  Reageren
 5. Inge

  Ooh wat gaaf dit! Zo interessant ook hoe je het hebt beschreven. Ik vond tekenen altijd leuk, maar ik durf niet meer.. omdat ik vind dat het nergens op lijkt. Zo stom. Ik vind dit echt heel inspirerend. Misschien ga ik eens naar het Rijksmuseum met mijn vader, die houdt daar ook wel van :)

  Reageren
 6. kIM

  Super leuk! Fijn dat je het ook zo mooi beschrijft, dat kan ik mooi als tekentip aan m’n moeder doorgeven, geloof dat ze zulke materie niet krijgt op d’r schildercursus (en geloof ook niet dat ik die tips in mijn jaren op de academie gehad heb).
  Wat nog veel super leukerder is is dat ik jullie ijverige gezichtjes op de Flow Magazine NL FB-pagina voorbij zag komen, whoopwhoop je 15-minutes of fame! :)

  Reageren
 7. Sarah

  Ha, ik zag vanmiddag al een foto op Facebook pagina van Flow voorbijkomen en ik dacht: wacht eens even..zijn dat nou Olga en Tom? En jahoor, helemaal bovenaan een comment van jou die mijn vermoeden bevestigde :)! Leuk, en ook leuk artikel weer!

  Reageren
  1. Olga Bericht auteur

   Ik was gewaarschuwd door twee TC bezoekers, anders was het echt aan me voorbijgegaan. Zo fijn dat jullie een oogje in het zeil houden voor me. ;)

   Reageren
 8. Pingback: TGIF! Welcome to the weekend #44 - AmandoBlogs.comAmandoBlogs.com

 9. Pingback: Confetti soap #41 + kattenbonus! | Team Confetti

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *