Recept: Peanut stew

Want pinda stoofpot klinkt niet zo aantrekkelijk… Ik kwam dit recept laatst tegen bij budget bytes  (sowieso een aanrader als je een extreme cheapskate zoals ik bent) en besloot hem me eigen te maken. Toen ik dit recept voor het eerst las vond ik het een gevalletje of-het-is-geweldig-of-het-is-superranzig. Het bleek gelukkig het eerste te zijn!

ingredienten peanut stew

De ingrediënten voor dit recept zijn er niet veel, makkelijk verkrijgbaar en… vegetarisch! Ik vind het heel fijn om een paar goeie vegetarische recepten in mijn repertoire te hebben. Dat maakt boodschappen doen iets goedkoper EN het is natuurlijk goed om af en toe een dag vlees eten over te slaan. En met dit recept is dat een eitje.

INGREDIËNTEN 
– Pindakaas (1/3 of een 1/2 pot, doe wat goed voelt en wat je lekker lijkt).
– Zoete aardappel (1 of twee medium formaat aardappelen)
– Een ui (maakt niet uit wat voor een).
– Vier tenen knoflook.
– Een blikje tomatenpurree van 140g.
– Een stuk gember (gemberpoeder kan denk ik ook wel).
– Een dikke theelepel komijnpoeder.
– Een snufje chilipoeder (of sambal, of iets anders pittigs).
– Een groentenbouillonblokje + iets minder dan een liter water.

Zoals je ziet is dit niet een heel exact recept. En dat zijn de fijnste recepten. Dan hoef je ook geen precieze hoeveelheden te onthouden. Gewoon een beetje ongeveer, beetje proeven, aanpassen en Bob’s your uncle!

zoete aardappel

Begin met de zoete aardappelen snijden. En dit duurt eigenlijk het langst. Neem een plankje en een mes mee naar de woonkamer, doe de tv aan en snij de badboys in blokjes. Tip! Koop de langwerpige zoete aardappelen (die van de Lidl zijn dikke prima). Deze zijn veeeeeel makkelijker te snijden dan grote ronde. Die dingen zijn hard! Snijd de blokjes in een bite-size formaat.

stappen

Stap 1: Doe de ui, knoflook en gember in een keukenmachine en snijd ze zo in stukjes. Dat scheelt veel tranen en tijd. Geen keukenmachine? Gebruik dan een mes (en vraag een keukenmachine voor je verjaardag). Fruit het mengsel aan in een hapjespan in een klein plasje (zonnebloem)olie.

Stap 2: Gooi de zoete aardappel erbij en laat ze een paar minuten warm worden, beetje roeren, dat soort werk. Doe het komijnpoeder en chilipeper er ook overheen. Weer roeren.

Stap 3: Doe vervolgens de tomatenpurree en de pindakaas erbij. Mijn mening is hoe meer pindakaas, hoe beter. Ik raad een halve pot aan. Je kunt er altijd later nog meer bij doen.

Stap 4: Bouillonblokje en water erbij en een kwartiertje laten pruttelen op zacht vuur met een deksel. Als de zoete aardappel gaar is, plet dan een derde of de helft van de blokjes met een lepel tegen de rand van je pan. Roer de geplette aardappel steeds een beetje door je ‘soep’ en stop met pletten als de saus een structuur heeft gekregen waar je blij mee bent. Ik ben van de lekkere dikke smurrie, maar iedereen is anders. Proef nog een laatste keer, doe er eventueel nog wat chilipoeder of pindakaas bij. Hou je van zoet? Beetje honing kan ook nog (go crazy).

kardemom

Optioneel (en een aanrader): maak er rijst bij. En terwijl de rijst gaart, gooi er een handje kardemompeultjes bij. Krijgt de rijst een extra lekker smaakje van. Je moet ze er later wel weer uit pulken, want ze zijn niet te eten…

peanut stew 2

Omdat rijst en ‘stew’ samen een wat zompige boel is, kun je er nog wat krokants op gooien zoals gebakken uitjes of cassave ships (en met kun bedoel ik moet, het is echt een heerlijke combi).

peanut stew 1

And there you have it! Een heerlijke kom met warm eten om de komende herfstmaanden mee door te komen. En het fijne is, het is prima op te warmen, zodat je dagenlang niet meer hoeft te koken, altijd goed!

***

Ga je dit recept ook maken? Laat me weten wat je ervan vond en maak er een kiekje van. Die kun je opsturen naar olga@teamconfetti.nl of zet hem op instagram en tag ons (@teamconfetti), vind ik leuk!

REACTIES:

  1. Marion

    Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hier zat ik op te wachten! Ik kan absoluut niet koken, heb geen keukenmachine, eet geen vlees, heb nog nooit zoete aardappelen gehad, dit moet een daverend succes worden! *slaat op onder favorieten*

    Reageren
  2. Pingback: Confetti soap #21 + kattenbonus! | Team Confetti

Laat een reactie achter op Olga Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *