Mijn top tien favoriete recepten.

Tijdens mijn eindeloze zwangerschapsverlof heb ik erg veel in de keuken gestaan. Of nouja, even staan, dan weer zuchtend en steunend gaan zitten. Ik wilde een heleboel lekkere recepten in mijn bookmarks hebben staan voor als de bébé er eenmaal zou zijn. Want met zo’n kleine draak is het handig om makkelijk iets lekkers in elkaar te kunnen draaien. Maar eigenlijk is dat áltijd fijn en daarom hier mijn top tien favoriete internet-recepten!

BOOKMARK NERD
Voordat ik begin met mijn top tien, eerst nog even een top tip voor het verzamelen van lekkere recepten op je laptop. Ik gebruik de zeer ouderwetse functie van bookmarks. En daarin heb ik een prachtig systeem ontwikkeld. Zie hier:

Screen Shot 2018-07-27 at 15.01.23

Het zal mensen vast en zeker irriteren dat ik Nederlands en Engels door elkaar gebruik, maar dat doe ik nou eenmaal. Sorrynotsorry dus. Zoals je ziet maak ik onderscheid tussen recepten die mijn stamp of approval al hebben gekregen en recepten die nog uitgeprobeerd moeten worden. Als ik iets uitprobeer wat óf niet lekker was óf teveel gedoe was om te maken dan gaat ie de prullenbak in. Als het wel een succes was, dan verhuist hij naar de tried and tested map. Beide mappen krijgen af en toe een opschoonbeurtje voor de overzichtelijkheid.

Elke week als ik mijn boodschappenbestelling doe (ook al zo’n top tip) dan kies ik een paar recepten die ik al eerder heb gemaakt en een paar nieuwe om uit te proberen. Scheelt geld en veel tijd, zo’n meal plan. Ook maak ik meestal iets in de multi cooker want dat levert een grote pan eten op. Daarvan vries ik dan weer wat in voor drukke dagen. Deze plannen lopen ook weleens finaal in de soep en dan eten we een gebakken ei. Don’t worry, we blijven unsuccessful adults!

DE TOP TIEN
Yes! Daar gaan we dan eindelijk. De recepten én de foto’s hieronder zijn niet van mezelf maar dat is niet erg want zoals Voltaire zo mooi zei: ‘don’t let perfect be the enemy of the good’. Ik had graag een paar weken gekookt en de food stylist uitgehangen en zelf de fotografie gedaan, maar ach, hoeveel voegt dat nou toe? Het gaat om de recepten. Komt ie:

flatbreads

#1 EASY FLATBREADS
We beginnen met de meester van snel en makkelijk koken: Jamie Oliver. Dit recept is ontzettend makkelijk en heeft een verbluffend resultaat. De ingrediënten hebben we altijd in huis en dus kan ik ze op elk moment in elkaar wippen. Heel gezond zijn ze niet maar oh my wat zijn ze lekker!

Klik hier om naar het recept voor Easy Flatbreads te gaan.

maple-roasted-sweet-potatoes-and-bacon-2

#2 MAPLE ROASTED SWEET POTATOES AND BACON
Dan een recept wat volgens Tom geen volwaardige maaltijd is, maar ik vind van wel. Als je pannenkoeken met spek een volwaardige maaltijd vindt, dan is dit dat ook! Zoete aardappel op zichzelf is een hele gezonde groente, de rest is gewoon lekker. Ben je een liefhebber van zoet en zout en sta je niet graag lang in de keuken, dan is deze voor jou. Mijn toevoeging is wat kaneel en nootmuskaat over de zoete aardappel voordat je het in de oven schuift. Maakt het nóg lekkerder!

Klik hier om naar het recept voor Maple Roasted Sweet Potatoes and Bacon te gaan.

Taco-Chicken-Bowls-V2

#3 TACO CHICKEN BOWLS
Voor de volgende drie recepten heb je een slow cooker of zoals ik heb, een multi cooker nodig. Of een pan waar je met een gerust hart iets vier uur in kunt laten pruttelen zonder dat het volledig aankoekt of verbrandt. Ik heb het voorgevoel dat niet iedereen die heeft en toch zijn drie van de tien recepten slow cooker recepten. Doe jezelf een plezier en schaf zo’n ding aan. Je kunt hem namelijk  aanzetten, HET HUIS VERLATEN en ’s avonds lekker opscheppen want dat ding regelt het zelf. Is het klaar, dan gaat de warmhoudfunctie automatisch aan en er kan dus bijna niks mis gaan. Dit recept is voor een slow cooker, maar ik gebruik de ‘stew’ functie van mijn multi cooker. Voordeel van zo’n apparaat is dat je er nog veel meer mee kunt. Bijvoorbeeld rijst koken of zelfs yoghurt maken. Ik heb de mijne al een paar jaar, maar de nieuwste versie multi cooker van hetzelfde merk heeft een echte slow functie en nog honderd andere functies! Kwijl!

Dit recept is makkelijker dan makkelijk. Je hoeft niks te snijden, je smijt het regelrecht in de cooker en vier uur later heb je pulled chicken in een mexicaanse saus. Wij eten er zelf zelden rijst bij, maar vullen er wraps mee met spitskool en creme fraiche. Heer-lijk en genoeg voor de hele week. O en één kipfileetje is genoeg!

Klik hier om naar het recept van Taco Chicken Bowls te gaan. 

Rosemary-Garlic-Beef-Stew-text

#4 SLOW COOKER ROSEMARY GARLIC BEEF STEW
Dit is weer een slow cooker recept en het is van dezelfde kookblog: Budget Bytes. Ik heb al veel van haar recepten gekookt en ze zijn altijd geslaagd, maar dit is mijn absolute favoriet. Omdat wij altijd koken met biologisch vlees, is het wat minder budget, maar net als bij het vorige recept, doen we er wat minder vlees in dan mevrouw budget bytes. Het is ouderwets draadjesvlees dat we al een paar keer tijdens kerst hebben geserveerd en mijn oma van 96 is altijd laaiend enthousiast (bijna net zo enthousiast als ze is over de stoofpeertjes van Tom). Wij eten het altijd met aardappelpuree en rode kool. Goddelijk! Again, koop die multi cooker leute!

Klik hier om naar het recept van Slow Cooker Rosemary Garlic Stew te gaan.

Crock-Pot-Thai-Chicken-Curry-680-2

#5 THAI CHICKEN CURRY
Het laatste slow cooker recept maar ook echt eentje die ik érg vaak maak. Er zit veel groente in en hij is heeeeeerlijk. Hij is goed in te vriezen en dus perfect om te ontdooien op een drukke dag. Hoeft alleen wat rijst bij. Ik blend de curry zelf altijd tot een dikke saus (eerste peper en de kip eruit halen en na het blenden de boerenkool pas toevoegen) en gebruik deelblokjes boerenkool uit de vriezer.

Van de kookblog van dit recept The Endless Meal komen zo nog een paar recepten voorbij. Dat doe ik ook graag als ik een geweldig recept heb gevonden. De rest van de foodblog doorspitten op zoek naar meer lekkers! En in dit geval kwam ik een heleboel fijne recepten tegen.

Klik hier om naar het recept van Thai Chicken Curry te gaan.

Baja-Fish-Tacos-680-6

#6 BAJA FISH TACOS
En daar gaan we al, nóg een recept van The Endless Meal. Maar ik biecht meteen op: wij maken hier altijd de extreme cheats versie van. We kopen de taco’s, de guacamole én de rauwkost kant en klaar. No shame. Eigenlijk maken we alleen het visgedeelte waarheidsgetrouw klaar. En ok, over de rauwkost gaat nog wat rode wijn azijn. De vis die ik hiervoor koop is pangasiusfilet en alhoewel ik daar normaal niet heel warm van word, is hij met de kruidenkorst uit dit recept echt fantastisch.

Klik hier om naar het recept voor Baja Fish Taco’s te gaan.

Grilled-Smashed-Potato-Salad-680-4

#7 GRILLED SMASHED POTATO SALAD WITH CHIVE LEMON YOGHURT
Het laatste recept van The Endless Meal, maar ze heeft er nog veel meer, haar foodblog is echt een aanrader! En ook deze eten we bijna wekelijks. Het koken en grillen van de aardappels vond ik op een gegeven moment wat veel gedoe en daarom maak ik aardappelpartjes van kruimige aardappelen met olie, peper en zout uit de oven. Sneller klaar, minder boter en net zo lekker. En terwijl de aardappeltjes in de oven liggen, kan ik de dressing maken. Erbij eten we graag anderhalf ei pp in kwarten gesneden, 7 minuutjes gekookt. Maar een stukje vis of helemaal niks is óók lekker!

Klik hier om naar het recept voor Grilled Smashed Potato Salad te gaan.

dijon zalm

#8 SPICED DIJON SALMON
Dit gerecht heb ik nog maar één keertje gemaakt maar ik vond het erg lekker. Het is een recept van het bekende Hello Fresh. Blijkbaar kun je ook gewoon de recepten daar bekijken en zelf de ingrediënten bij elkaar sprokkelen in de supermarkt. Voor de Turkish spice blend heb ik even snel gegoogeld en meteen wat meer gemaakt voor een volgende keer. In het recept staat dat je zure room nodig hebt, maar ik gebruik voor dit soort dingen meestal iets van zuivel wat toch al in de koelkast heb staan. Zoals creme fraiche, yoghurt of kwark. Net zo lekker en dan hoef ik niet iets extra’s te kopen. ;)

Klik hier voor het recept voor Spiced Dijon Salmon.

homemadeapple-bread1-682x1024

#9 CINNAMON APPLE BREAD
Tijd voor een beetje zoetigheid! Ik was nooit van het bakken, maar zoals ik al zei, tijdens mijn zwangerschap stond ik veel in de keuken. Want die baby die kwam maar niet en langer dan een uurtje of twee kon ik niet actief bezig zijn. En dus ging ik bakken. Ik heb nu een paar geweldige recepten in mijn bookmarks staan, waaronder deze appelcake. Er kan flink wat meer appel bij dan in het recept staat. En een beetje minder suiker. :)

Klik hier voor het recept voor Cinnamon Apple Bread.

mixed_berry_coffee_cake_9

#10 MIXED BERRY COFFEE CAKE
Even een disclaimer: er zit geen koffie in deze cake, maar zo noem je in Amerika blijkbaar een doordeweekse taart die je bij de koffie eet. Weer wat geleerd. Deze cake maakte ik voor het eerst voor mijn moeders verjaardag en later voor de verjaardag/house warming van een vriendin en het was beide keren een dikke hit. Er kwam zelfs iemand me opzoeken om te vragen of ik het was die de taart had gemaakt en om te vertellen dat hij heerlijk was. (Wauw.) Het is niet een moeilijke taart om te maken, er zitten geen ingewikkelde ingrediënten in en je kan hem bakken in een springvorm of in een ovenschaal (kwam ik achter toen ik mijn springvorm bij mijn moeder had laten liggen). En aangezien we eigenlijk altijd wel rood fruit in de vriezer hebben liggen, kan ik hem maken zonder dat ik naar de supermarkt hoef. Ik vervang een derde van de bloem met volkoren bloem zodat er toch nog een beetje vezels in zitten en hij wat steviger is van structuur.

Klik hier om naar het recept voor Mixed Berry Coffee Cake te gaan.

♥♥♥

Zo, dat was een lange lijst, ik ben benieuwd of jullie er wat mee kunnen. Én ik ben heel benieuwd: hebben jullie nog aanraders? Iets wat je heel vaak op tafel zet en wat altijd een succes is. Ik hoor het heel graag!

REACTIES:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *